Gebelik testi, adet döngüsünün herhangi bir zamanı yapılabilir. Eczaneden alınan idrarda gebelik testlerinin adet sırasında yapılması, sonucun doğruluğunu etkilememektedir. Bununla birlikte adet kanaması, gebeliğin gerçekleşmemesi nedeniyle rahim duvarının dışarı atılması anlamına geldiğinden dolayı adet döneminde gebelik testi yapılması gerekli değildir.
Adet kanamasının kendisi gebeliğin gerçekleşmediğini gösterse de bazı durumlarda gebelikte adet kanamasına benzer hafif kanamalar yaşanabilir. Bu nedenle kanamanızın adet nedeniyle gerçekleştiğini düşünüyor ancak gebe olabileceğinizi gösteren belirtiler yaşıyorsanız, gebelik testi yapmayı düşünebilirsiniz.
Adet döneminde hangi durumlarda test yapmanız gerekebileceğini, gebelik testi yapmak için en uygun günün ne zaman olduğunu ve gebelik testine dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Adetliyken Gebelik Testi Yapılır mı?
Adetliyken veya adet kanamasına benzer bir kanama yaşarken gebelik testi yapabilirsiniz. İdrara kan karışması, testten alacağınız sonuçları etkilemeyecektir. Bununla birlikte adet kanamasının gebe olmadığınıza dair önemli bir işaret olduğunu unutmamalısınız.
Eczaneden alınan gebelik testleri, idrarda bulunan insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyelerini ölçerek çalışmaktadır. Gebelikle birlikte vücuttaki hCG miktarında artış olur ve ebeliğin 8 ila 10. haftaları arasında plasentanın hCG üretmesiyle birlikte hCG seviyeleri hızlı bir şekilde artar. Gebeliğin 10. haftasından sonra düşmeye başlayan hCG seviyeleri gebeliğin geri kalanı boyunca yavaşça azalış gösterir.
Gebelik gerçekleştiyse yumurtlamanın üzerinden yaklaşık 10 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin tespit edebileceği miktarda hCG bulunur. Bu nedenle test yaparken idrara kan karışsa dahi testten alınan sonuçlar etkilenmeyecektir. Adet dönemindeki gibi kanama yaşarken gebelik testi sonucunuz pozitif gelirse kanamanın neden gerçekleştiğini anlamak için bir an önce doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
Erken Gebelikte Kanama Neden Olur?
Adet kanamasına benzer kanamanız varken gebelik testi yapmanız sonucu testiniz pozitif geldiyse gebelikle ilgili bir komplikasyon yaşıyor olabilirsiniz. Gebeliğin erken dönemlerinde yoğun kanamaya neden olan komplikasyonlar genelde şunlar olmaktadır:
Düşük
Düşük veya gebeliğin kaybı, başlarda hafif kanama ya da lekelenmeyle başlayıp sonrasında yoğun bir kanamaya neden olabilir. Özellikle kanamanın yanı sıra ağrı varsa düşük söz konusu olabilir. Düşük belirtileri genel olarak şu şekildedir:
- Yoğun vajinal kanama
- Kırmızı-kahverengi kanama
- Karnın alt kısmında ağrı
- Bel bölgesinde keskin veya sürekli ağrı
- Şiddetli kramplar
- Vajinadan kan pıhtısı ya da doku gelmesi
Yukarıdaki belirtiler düşükle ilişkili olarak yaşanabileceği için bu belirtileri yaşamanız halinde bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
Dış gebelik
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere tutunmasıyla meydana gelir. Genelde fallop tüplerinde gerçekleşen dış gebelik, düşükten daha az sıklıkta görülmektedir. Dış gebelikte yoğun ya da hafif kanama, ağrı ve şiddetli sancı gibi belirtiler görülebilir. Dış gebeliğin sürdürülmesi mümkün olmadığı için sonlandırılması gerekir.
Mol gebeliği
Gebeliğin erken dönemlerinde kanamaya neden olabilen bir diğer faktör mol gebeliğidir. Mol gebeliğinde döllenme sırasındaki genetik bir hata nedeniyle embriyo gelişemez. Bu nedenle mol gebeliğinin devam etmesi mümkün değildir. Mol gebeliğinde kanamanın yanı sıra alt karında ağrı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilere rastlanabilir.
Gebelikte Yerleşme Kanaması Adet Gibi Olur mu?
Kadınların adet gördüklerini düşünmelerine yol açan nedenlerden biri de yerleşme kanamasıdır. Yerleşme, döllenmiş yumurtanın rahme tutunması anlamına gelmektedir. Döllenmeden yaklaşık 6-12 gün sonra gerçekleşen tutunma ile embriyo rahim duvarına yerleşir ve ihtiyacı olan oksijeni ve besinleri almaya başlamaktadır.
Embriyonun tutunması hafif kanama ya da lekelenmeye neden olabilmektedir. Yerleşme kanaması adı verilen bu kanama genelde adet görülmesi gereken tarihten önce gelmektedir. Bu nedenle kanamanın hafif geçen adet dönemi olarak algılanması mümkündür.
Adet kanaması ile yerleşme kanaması arasındaki farkı anlamak zor olabilir. Hatta yerleşme kanamasının neden olduğu şu belirtiler, kanamanın adet mi yoksa gebelik mi nedeniyle gerçekleştiğini anlamayı zorlaştırabilir:
- Hafif sancı
- Bel ağrısı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Göğüslerde hassasiyet
Yerleşme kanaması yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için normalde adet döneminizin nasıl geçtiğini düşünebilirsiniz. Yerleşme kanaması genelde adet kanamasına göre daha hafiftir ve rengi pembemsi-kahverengimsidir. Genelde birkaç saat ila birkaç gün süren yerleşme kanamasında adet döneminde olduğu gibi yoğun kanama görülmemektedir.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Gebelik testi yapmak için adetinizin gecikmesini beklemeniz en iyisi olacaktır. Bu sayede gebelik testinden yalancı negatif sonuç alma olasılığınızı azaltabilirsiniz. Testi ne kadar erken yaparsanız, gebe olsanız dahi yalancı negatif sonuç alma olasılığınız o kadar yüksek olacaktır.
Adet döngüleriniz düzensizse test yapmak için en uzun adet döngünüzü temel alabilirsiniz. Örneğin, adet döngüleriniz 30 ila 36 gün arasında sürüyorsa gebelik testi yapmak için 37. günü ve sonrasını tercih edebilirsiniz.
Evde yapılan gebelik testleri günümüzde gebeliği adet gecikmeden birkaç gün önce tespit edebilecek hassasiyette çalışmaktadır. Bununla birlikte testten en doğru sonuçları almak adına adetinizin gecikmesini beklemeniz en iyisi olacaktır.
Gebelik Testi Günün Hangi Saatinde Yapılmalı?
Gebelik testinin günün herhangi bir saati yapabilirsiniz. Ancak sabah ilk iş gebelik testi yapmanız halinde en doğru sonucu elde edebilirsiniz. Özellikle adetiniz henüz gecikmediyse gebelik testini sabah yapmayı düşünebilirsiniz.
Evde yapılan gebelik testleri idrardaki hCG hormonunu tespit ederek çalışmaktadır. Geceleri sık sık tuvalete çıkmıyorsanız, idrarınızdaki hCG sabahları en yoğun haliyle idrarınızda olacaktır. Bu da gebelik testinden alınacak sonucun daha doğru olmasına yardımcı olacaktır.
Gebelik testini sabah saatlerinde yapmak en ideal seçenek olmakla birlikte testi günün istediğiniz her saati yapmanız mümkündür. Ancak bu durumda özellikle adetiniz gecikmediyse ve testten önce çok fazla su içmeniz nedeniyle idrarınız seyreldiyse yalancı negatif sonuç alma ihtimalinizin biraz daha fazla olabileceğini unutmamalısınız.
Sonuç Olarak
Adet döneminde olduğunuzu düşünmenize neden olacak şekilde vajinal kanamanız olsa dahi gebelik testi yapmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Test yaparken kanın idrara karışması testin sonucunu etkilemeyecektir.
Adet kanamasına benzer bir kanamanız varsa gebe olma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Ancak kanamanız yoğun olmasına rağmen gebelik testinden pozitif sonuç aldıysanız, ortada bir sorun olup olmadığını anlamak adına bir an önce tıbbi yardım almalısınız.
Gebelik testinin sonucu doğruysa ve yaşadığınız adet olmamasına rağmen yoğun bir kanamaysa gebelikle ilgili bir komplikasyon söz konusu olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden yardım almalı ve neler yapabileceğinizi öğrenmelisiniz.