Bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan bir tanesidir. Bel soğukluğu, özellikle kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmayabilir. Enfeksiyon nedeniyle belirti görüldüğünde ise bu belirtiler genellikle üreme organlarında ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonun en kısa sürede tedavi edilmesi, uzun vadede görülebilecek enfeksiyonların önlenmesi açısından önemlidir.
Bel soğukluğu, vajinal, oral ve anal ilişki ile kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Bununla birlikte enfeksiyon doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilmektedir. Doğum sırasında anneden bebeğe bulaşan enfeksiyon genellikle bebeğin gözlerini etkilemektedir.
Bel soğukluğundan tamamen korunmanın tek yolu, cinsel ilişkiye girmemektir. Bununla birlikte aktif cinsel hayatı olan kişilerin bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyona yakalanmaktan kaçınmalarının en iyi yolu ise ilişkiye girerken kondom kullanmak ve tek eşli olmaktan geçmektedir.
Bel Soğukluğu Nedir?
Bel soğukluğu, Neisseria gonorrhoeae bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bel soğukluğu, vajinal sıvı ve meni ile bulaşmaktadır. Bu nedenle bel soğukluğu olan biriyle vajinal, oral ve anal ilişkiye girmek, enfeksiyonun bulaşmasına neden olabilmektedir.
Bel soğukluğu genelde hiçbir belirtiye neden olmamaktadır. Bu da partnerlerin enfekte olduklarını bilmeden birbirlerine enfeksiyon bulaştırmalarına yol açmaktadır. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakımından düzenli olarak test olmak ve ilişkiye girerken kondom gibi bariyer yöntemler kullanmak, bel soğukluğuna karşı korunmak açısından çok önemlidir.
Bel Soğukluğu Belirtileri
Bel soğukluğunda genelde herhangi bir belirti görülmemektedir. Bununla birlikte enfeksiyonun üreme sistemini etkilemesi halinde erkeklerde şu belirtiler ortaya çıkabilmektedir:
- İdrar yaparken ağrı
- Penis başından iltihap benzeri akıntı gelmesi
- Testislerden birinde ağrı ya da şişkinlik
- Kadınlarda ortaya çıkabilen belirtiler ise şu şekildedir:
- Vajinal akıntıda artış
- İdrar yaparken ağrı
- Adet dönemleri arasında kanama
- Karın ağrısı veya pelvik ağrı
Bel soğukluğunun vücudun diğer bölgelerinde neden olabileceği belirtiler şunlardır:
- Rektumdan iltihap benzeri sıvı gelmesi, kaşıntı, tuvalet kağıdında görülen kan lekesi veya bağırsak hareketleri sırasında ağrı
- Gözlerde ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve gözlerden iltihap benzeri sıvı gelmesi
- Boğaz ağrısı veya lenf bezlerinde şişkinlik
- Eklemlerde sıcaklık, kızarıklık, şişkinlik veya hareket sırasında şiddetli ağrı
Bel Soğukluğu Neden Olur?
Bel soğukluğuna Neisseria gonorrhoeae bakterisi neden olur. Bu bakteri kişiden kişiye genelde oral, anal veya vajinal ilişki sırasında bulaşmaktadır.
Bakterinin vücuda girişi penisten, vajinadan, ağızdan veya anüsten gerçekleşebilmektedir. Kadınlarda enfeksiyon görülen bölge genellikle rahim ağzı olurken erkeklerde ise idrarın vücuttan atıldığı tüp olan üretra olmaktadır.
Bel soğukluğu, cinsel aktivite ile kolayca bulaşabilen bir enfeksiyondur. Bununla birlikte vücut sıvılarının hepsi enfeksiyonun yayılmasına yol açmamaktadır. Bu nedenle öpüşmek, sarılmak veya el ele tutuşmak; aynı bardak veya çatal ve bıçağı kullanmak; enfekte olan kişiden sonra aynı tuvaleti kullanmak ve öksürük veya hapşırık sonrası havadaki damlacıkları solumak gibi şeyler, bel soğukluğu kapılmasına neden olmamaktadır.
Bel Soğukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Bel soğukluğunuz olup olmadığını anlamak için hücre örneği alınacaktır. Bunun için idrar tahlili ile üretrada bakteri olup olmadığına bakılabileceği gibi belirti görülen bölgeden (boğaz, üretra, vajina veya rektum gibi) sürüntü alınarak laboratuvarda inceleme yapılabilir.
Doktorunuz, bel soğukluğunun yanı sıra cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar için de test yaptırmanızı isteyebilir. Bel soğukluğu özellikle klamidya gibi enfeksiyonların riskini arttırabileceği için diğer enfeksiyonların kontrol edilebilmesi için test yaptırmanız önemlidir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon teşhisi alan kişilerin HIV testi yaptırması da gerekebilir.
Bel Soğukluğu Tedavisi
Yetişkinlerde bel soğukluğu antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte yalnızca enfekte olan kişinin değil, aynı zamanda partnerinin de tedavi görmesi gerekmektedir. Aksi halde enfeksiyon tedavi edilse dahi tekrar bulaşabilmektedir.
Doğum sırasında anneden bebeğe geçen enfeksiyon da tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon görülen bebeklerde antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.
Bel soğukluğu tedavisi ile vücudunuzda enfeksiyona neden olan bakterilerden kurtulmanız mümkündür. Bununla birlikte enfeksiyon tedavi edilmeden önce vücudunuza zarar verdiyse antibiyotiklerle bu zararı geri döndürmek mümkün olmayacaktır. Antibiyotik tedavisi aynı zamanda gelecekte enfeksiyonla karşılaştığınızda tekrar enfekte olmanızı da etkilemeyecektir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kendinizi korumanız önemlidir.
Gebelikte Bel Soğukluğu Tedavisi
Gebelik sırasında karşılaşabilecek komplikasyonları önlemek açısından gebeliğin başlarında bel soğukluğu testi yapılması gerekebilir. Bu sayede enfeksiyon olması halinde erkenden tedavi görmek ve komplikasyonların önüne geçmek mümkün olabilir.
Bel soğukluğu, gebelik sırasında tedavi edilmediğinde düşüğe ve erken doğuma yol açabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilmektedir. Enfeksiyonun bebeğe bulaşması halinde bebekte göz enfeksiyon görülebilmektedir.
Gebeliğiniz sırasında bel soğukluğu teşhisi aldıysanız, antibiyotik tedavisine başlayabilirsiniz. Bel soğukluğu tedavisinde kullanılan antibiyotikler gebelik açısından güvenlidir. Antibiyotikler, bakterileri yok etmede etkili olmakla birlikte enfeksiyonun neden olduğu komplikasyonlar olması halinde bunları geri çevirmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bel soğukluğunun erken dönemde tedavi edilmesi önemlidir.
Bel Soğukluğu Komplikasyonları
Bel soğukluğu, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle enfeksiyonun uzun vadede neden olabileceği sorunlardan kaçınmak adına erken tedavi önemlidir.
Bel soğukluğunun kadınlarda neden olabileceği komplikasyonlardan bazıları şu şekildedir:
- Enfeksiyon üreme organlarına yayılabilir ve pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir. Pelvik inflamatuar hastalık, kısırlığa ve dış gebeliğe yol açabilir.
- Doğumda anneden bebeğe enfeksiyon geçmesi halinde bebeğin gözlerinde sorunlar ortaya çıkabilir.
- Enfeksiyon, vücudun diğer kısımlarına yayılarak eklemlerde ağrıya, karaciğerde inflamasyona, kalp kapakçığında ve beyinde hasara neden olabilir.
Bel soğukluğunun kadınlarda neden olabileceği komplikasyonlar ise şu şekildedir:
- Kısırlık
- Üretrada skar
- Testislerde inflamasyon
- Prostat ağrısı ve inflamasyonu
- Enfeksiyonun vücuda yayılmasıyla eklemlerde ağrı, karaciğerde inflamasyon, kalp kapakçığında ve beyinde hasar
Bel Soğukluğu Nasıl Önlenir?
Aktif cinsel hayatı olan kişilerin bel soğukluğu riskini tamamen ortadan kaldırmaları mümkün değildir. Bununla birlikte bel soğukluğu riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:
- Cinsel ilişki sırasında kondom kullanın. Bel soğukluğunu tamamen önlemenin tek yolu cinsel ilişkiye girmemek olmakla birlikte riski azaltmak için yapabileceğiniz en iyi şey, kondom kullanmak olacaktır. Kondomu oral, vajinal veya anal fark etmeksizin her tür ilişki sırasında kullanmanız gerekir.
- Partner sayınızı sınırlayın. Hem sizin hem de partnerinizin tek eşli olması, bel soğukluğu riskinizi azaltmanız açısından önemlidir.
- Test yaptırın. Cinsel ilişki öncesi partnerinizle birlikte test yaptırarak herhangi bir enfeksiyonunuz olmadığından emin olabilirsiniz.
- Şüpheli kişilerle birliktelik yaşamayın. İlişkiye gireceğiniz kişide idrar yaparken yanma, genital bölgede kızarıklık veya ağrı gibi belirtiler varsa ilişkiden uzak durun.
Sonuç Olarak
Bel soğukluğu, uzun vadede ciddi komplikasyonlara yol açabilen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyondan korunmanın en iyi yolu, cinsel ilişki sırasında kondom gibi bariyer yöntemler kullanmaktadır. Bel soğukluğu genelde hiçbir belirtiye neden olmadığı için partnerinizde enfeksiyon olup olmadığını dışarıdan anlamanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında korunmanız önemlidir.
Bel soğukluğu kapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden test yaptırmalı ve en kısa zamanda gerekli tedaviyi görmelisiniz. Bel soğukluğu, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Enfeksiyonun uzun vadede neden olabileceği komplikasyonları engellemek için enfeksiyona maruz kalmış olma ihtimaliniz varsa bir an önce antibiyotik tedavisi görmeye başlamanız gerekir.