Emzirme döneminde hamile kalınıp kalınmadığı, annelerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Genelde emzirme döneminde hamile kalınmadığı düşüncesi hakim olsa da yumurtlamanın başlamasıyla birlikte hamile kalmak mümkündür.
Emzirme, yumurtlamayı belli bir süre baskılasa da bu sürenin ne kadar olduğu kadından kadına değişiklik göstermektedir. Bu nedenle emzirme döneminde hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrol yöntemlerine başvurmanız gerekir.
Emzirme döneminde hamilelik belirtilerini, hamile kalmak veya kalmamak için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Emzirirken Hamile Kalınır mı?
Gün içinde bebeğinizi her 4 saatte bir, gece ise her 6 saatte bir emziriyorsanız, vücudunuz yumurtlamayı doğal olarak durduracaktır. Yumurtlama olmaması halinde ise hamile kalmak mümkün olmayacaktır.
Emzirmenin hamileliğe engel olmasının nedeni, oksitosin hormonundan kaynaklanmaktadır. Oksitosin, yumurtlamanın gerçekleşmesini engellemeye yardımcıdır. Bu hormon beyne yumurtlamanın engellenmesi sinyalini göndermekte ve hamileliği önlemektedir.
Laktasyonel amenore metodu (LAM) olarak isimlendirilen ve emzirme sayesinde hamileliğin engellendiği bu doğum kontrol yöntemi, doğru bir şekilde uygulandığında hormonal doğum kontrol yöntemleri kadar etkili olabilmektedir. Bununla birlikte doğum kontrol yöntemi olarak LAM kullanan 100 kadından yaklaşık ikisinin doğumdan sonra 6 ay içinde hamile kaldığı tahmin edilmektedir.
LAM yönteminin işe yaraması için bebeğinizi anne sütünden başka hiçbir şeyle beslememelisiniz. Yani bebeğinizi hem emziriyor hem de mama ile besliyorsanız, LAM’ın sizi hamile kalmaktan koruyacağını düşünmemelisiniz. Ayrıca doğum sonrası ilk adetten önce yumurtlama olacağı için adet görmemenizin, yumurtlamanın olmadığı anlamına gelmediğini unutmamalısınız.
Emzirmenin doğumdan sonra yalnızca ilk 6 ay doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabileceğini unutmamalısınız. Bu süreçten sonra emzirmenin etkinliği oldukça azalacaktır. Bu nedenle bebeğiniz 6 atlık olduğunda ve ek gıdaya başladığında başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmayı düşünmelisiniz.
Hamileyken Emzirmek Bebeğe Zarar Verir mi?
Emzirme döneminde hamile kalsanız dahi bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Ancak kendinizi, bebeğinizi ve karnınızdaki fetüsü beslemek için yeteri kadar kalori aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bunun için bebeğiniz başka yiyecekler tüketiyorsa günde fazladan 500 kalori, bebeğiniz 6 aylıktan küçük ise 650 kalori almaya dikkat etmelisiniz.
İkinci trimestere geldiğinizde ise bu miktarın üzerine 350 kalori, üçüncü trimesterde ise 450 kalori daha eklemelisiniz. Ne kadar yemeniz gerektiğini anlamak için vücudunuzu dinleyebilir ve doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Daha önce düşük veya erken doğum yaptıysanız, rahim kasılmalarına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi emzirirken ufak miktarda salgılanan oksitosin nedeniyle rahim kasılmaları hissedebilirsiniz. Bu kasılmaların normal olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.
Hamileliğinizin ilk birkaç ayından sonra bebeğiniz anne sütünü reddetmeye başlayabilir. Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte süt miktarında azalma meydana gelebilir ve sütte değişiklikler olabilir. Bu değişiklikler bebeğin anne sütünü reddetmesine ve bırakmasına neden olabilir.
Anne hamile kaldıktan sonra bebeklerin bazıları sütü reddetse de bazı anneler bebeklerini tüm hamilelik boyunca besleyebilmektedir. Hatta bazı durumlarda hem ilk bebeği hem de yenidoğanı birlikte emzirmek mümkün olabilmektedir.
Emzirme Döneminde Hamile Kalmamak için Ne Yapılmalı?
Emzirme döneminde hormonlu doğum kontrol yöntemlerini kullanarak hamileliği engelleyebilirsiniz. Hormonlu yöntemler size veya bebeğinize herhangi bir zarar vermeyecektir. Doğum kontrol iğnesi ve doğum kontrol haplarını doğumdan hemen sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.
Doğumdan sonra hastanede hormonlu spiral de taktırabilirsiniz. Spiraller doğum kontrolünde oldukça etkilidir ve uzun yıllar boyunca işe yarayan yöntemlerdir. Bu nedenle özellikle bebeğinizle meşgul olacağınız doğum sonrası süreçte doğum kontrol hapı almayı hatırlamak yerine spiral kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Emzirme döneminde hormon içermeyen doğum kontrol yöntemlerine de başvurabilirsiniz. Bakır spiralleri hormon içermeyen en etkili doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesidir. Uzun yıllar boyu koruma sağlayan bakır spirali doğum sonrası istediğiniz zaman taktırabilir ve çıkarttırabilirsiniz.
Hormon içermeyen diğer doğum kontrol yöntemleri arasında ise prezervatif ve diyafram gibi bariyer yöntemler bulunmaktadır. Ancak diyafram doğrudan vajinaya yerleştirildiği için diyafram kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.
Doğum yaptıktan sonra tüplerinizi bağlatmak gibi kalıcı bir doğum kontrol yöntemi de tercih edebilirsiniz. Ancak tüplerin bağlanması halinde tekrar hamile kalmak mümkün olmadığı için öncesinde tekrar çocuk sahibi olmak istemediğinizden emin olmanız gerekir.
Emzirme Döneminde Hamile Kalmak için Ne Yapılmalı?
Bazı kadınlar emzirme döneminde tekrar hamile kalmak isteyebilir. Bu dönemde hamile kalmak için öncelikle yumurtlamanın başlaması gerekir. Doğum sonrası bebeğin katı gıdaya geçmesiyle birlikte emzirmenin azalmasıyla yumurtlama ve adet görme tekrar başlayabilir. Ayrıca sütünüzü boşaltmadan bebeğinizi daha uzun aralıklarla beslemeniz, yumurtlamayı ve adet görmeyi teşvik etmeye yardımcı olacaktır.
Emziren annelerin çoğu doğumdan sonra 9 ila 18 ay içinde adet görmeye başlamaktadır. Bununla birlikte henüz adet görmemenize rağmen hamile kalmak istiyorsanız, doktorunuza danışarak emzirmeyi bırakmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca doğurganlığınızla ilgili başka endişeleriniz olması halinde de doktorunuza danışabilirsiniz.
Emzirme döneminde hamile kalmak için genelde kısırlık tedavilerine başlanması tavsiye edilmemekle birlikte ilaç kullanımının olmadığı aşılama gibi tedavilere başvurmanız mümkün olabilir. Aşılamanın aksine tüp bebek tedavisi gibi hormon kullanımı gerektiren tedaviler ise ilaçların anne sütüne geçme ihtimalinden dolayı tavsiye edilmemektedir.
Emzirme Döneminde Hamilelik Belirtileri
Emzirme döneminde yaşadığınız hamilelik belirtilerini, doğum sonrası yaşadığınız belirtilerle karıştırmanız mümkündür. Bununla birlikte aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde hamilelikten şüphelenebilirsiniz:
Süt miktarında azalma
Hamile kaldığınızda süt miktarında ani bir düşüş meydana gelebilir. Hatta hamilelik testi yaptırmak istemenize yol açan ilk belirti bu olabilir.
Göğüslerde hassasiyet
Emzirme, göğüslerde hassasiyete neden olabildiği gibi hamilelik de buna neden olabilmektedir. Bu nedenle emzirme döneminde göğüslerinizde ekstra bir ağırlık hissediyorsanız, hamile olabilirsiniz.
Yorgunluk
Yorgunluk, emzirme döneminde yaşadığınız yoğunluktan kaynaklanıyor olabileceği için bunun hamilelikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanız zor olabilir. Ancak her zamankinden daha yorgun olduğunuzu hissediyorsanız, hamilelikte testi yapmayı düşünebilirsiniz.
Sonuç Olarak
Emzirme döneminde tekrar hamile kalmak istemeyen anneler, emzirmeyi doğum kontrol yöntemi olarak düşünebilmektedir. Ancak emzirmenin hamileliği kesin olarak engellediğini söylemek mümkün değildir. Bu nedenle emzirme döneminde hamile kalmak istemiyorsanız, doktorunuzla konuşarak kullanabileceğiniz doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.