Hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız bunu öğrenmenin en kesin yolu bir gebelik testi yapmaktır. Ancak testi yapmak için henüz erken bir dönemdeyseniz, erken hamilelik belirtilerini gözlemlemek isteyebilirsiniz. Hatta bunların bir kısmını hali hazırda yaşadığınızı düşünüyor olabilirsiniz.
Hamileliğin İlk Belirtisi Genellikle Adet Gecikmesidir
Hamileliğin en yaygın erken belirtisi adet gecikmesidir. Adet döngüsü, bedenin kendisini her ay gebelik için hazırlama aşamasıdır. Bu süreç içerisinde rahim dokusunun kalınlaşması vardır ve böylece döllenmiş yumurtanın yerleşerek gebeliği başlatması hedeflenir.
Eğer hamile değilseniz, rahmin bu fazla dokuları atılır ve adet başlar. Hamileyseniz, doku olduğu gibi kalır ve normal adet dönemi gelmez. Bu nedenle adet kanaması gebeliğin en erken belirtileri arasındadır.
Elbette adet gecikmesi her zaman hamile olduğunuz anlamına da gelmez. Eğer bedeniniz çok stres altındaysa veya hormonal dengesizlikleriniz varsa, adet düzensizlikleri yaşayabilirsiniz.
Hamileliğin Diğer Erken Belirtileri
Herkes ve her gebelik birbirinden farklıdır. Bu nedenle hamileyseniz belirtilerinizin kombinasyonu da size özel olacaktır. Ayrıca bu belirtilerin zamanlamaları da değişkenlik gösterebilir. Aşağıda muhtemel belirtilerin bir kısmı var.
Lekelenme veya Hafif Kanama
Pek çok kadın, lekelenme veya hafif kanamanın bir erken hamilelik belirtisi olduğunu duyunca şaşırır ancak kadınların üçte biri bunu yaşar. Yerleşme kanaması olarak adlandırılır çünkü doktorlar onun döllenmiş yumurtanın rahim dokusuna tutunması sonucunda ortaya çıktığını düşünüyorlar. BU kanama genellikle daha ağır olan düşük kanamasından farklıdır.
Yerleşme kanaması genellikle döllenmeden 10-14 gün sonra ortaya çıkar ve bu da beklenen adet dönemine denk gelir. Bu nedenle adetinizin geldiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yerleşme kanaması çok hafiftir ve bir iki gün içerisinde başlayıp bitebilir. Çok yaygındır ve rengi ise pembe, kahverengi veya hafif kırmızı olabilir.
Adet kanaması ise önce hafif başlar, sonra rengi koyulaşır ve ağırlaşır, sonrasında rengi açılır ve genellikle bir haftayı bulur.
Alt Karın Ağrısı ve Sancılar
Karın bölgesinde sancılar genellikle adet gelmesinin belirtileri olsalar da, yumurtanın yerleşmesinin de belirtileri olabilirler.
Bu sancılar lekelenme veya kanama ile veya bunlar olmadan ortaya çıkabilirler ancak adet sancılarından daha farklı hissettirebilirler. Örneğin hafif ve orta düzeyde karıncalanma, çekme hissi olabilir ve birkaç gün içerisinde geçebilir.
Adet sancısı biraz daha atma hisli olur veya daha belirsiz olur, adetten bir iki gün önce başlar.
Bazal Beden Sıcaklığında Artış
Eğer hamilelik ihtimalinizi arttırmak için bazal beden sıcaklığınızı takip ediyorsanız, muhtemelen döllenmenin ardından bu sıcaklığın biraz artış gösterdiğini biliyorsunuzdur. Hamileyseniz sıcaklık düşmek yerine yüksek kalmaya devam edebilir.
Ancak başka sebeplerden dolayı daha sıcak olmanız da mümkün ancak birkaç haftadan uzun sürüyorsa bunun sebebi gebelik olabilir.
Vajina Sıvısında Değişimler
En doğurgan olduğunuz dönemi belirlemek için vajinal sıvınızı takip ediyorsanız buna devam edin. Çünkü hamileliğin ilk birkaç haftasında sıvı miktarı artabilir ve daha beyaz olduğu gibi daha yapışkan hale de gelebilir.
Memelerde Gerginlik, Şişkinlik ve Karıncalanma
Hamile olduğunuz bedeninizdeki hormonlarda büyük değişimler ortaya çıkar. Özellikle östrojen ve progesteron miktarı artar, böylece bebeğin desteklenmesi sağlanır. Bu hormon değişimleri memelerde gerginlik gibi pek çok belirtiye sebep olabilir.
Bazen memelerdeki bu gerginlik nedeniyle karıncalanma ve şişme de ortaya çıkar ve adet gecikmesinden birkaç gün önce görülür.
Adet dönemine yakın veya adet başladıktan hemen sonra gerginlik hissediyorsanız, bu defa daha yoğun bir şekilde olabilir. Ayrıca meme uçları da çok hassas hale gelebilirler.
Bitkinlik
Hamileliğin erken dönemlerinde bitkinlik çok yaygındır ve bazı kadınlar hamile olduklarını fark etmeden önce bunu fark edebilirler. Bu bitkinlik genellikle döllenmeden bir hafta sonra başlar. Temel sebebi progesterondaki artıştır.
Sık İdrara Çıkma
Beklenen adet zamanında daha fazla tuvalete gittiğinizi fark ettiyseniz, bu hamilelik işareti olabilir.
Elbette sıvı tüketiminiz bunda büyük rol oynar ancak hamilelikte bedeninizdeki kan miktarı artar ve bu nedenle böbrekleriniz daha fazla sıvı süzerler. Bunun sonucunda daha sık idrarınızı yaparsınız. Bu belirti hamileliğin başından sonuna kadar devam edebilir.
Bulantı veya Kusma
Sabah bulantıları genellikle en bilinen hamilelik belirtileri arasındadırlar ve gıdalardan kaçınmaktan tutun da bulantılara, hatta bazılarında kusmaya kadar gidebilir. Döllenmeden iki hafta sonra başlayabilir ve bu da hamileliğin dördüncü haftasına denk gelir. Bu dönemde adet gecikmesi de ortaya çıkar.
Ancak bazılarında hiçbir bulantı veya kusma olmayabilir. Ayrıca sabah bulantısı denmesine karşın günün herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir.
Gıdalardan Kaçınmak ve İştah Değişimleri
Bazı yemeklerin kokusuna ve hatta görüntüsüne karşı bile kötü tepkiler vermeye başlayabilirsiniz. Çoğunlukla ilk trimesterde olsa da östrojenden kaynaklı olduğundan ileri dönemlerde de devam edebilir.
Genellikle et, çay, kahve, yumurta, süt, soğan, sarımsak ve baharatlı gıdalara karşı bir tepki ortaya çıkar. Bazen ağızda metalik bir tat görülebilir.
Hormonlar nedeniyle ortaya çıkan bu durum bazı gıdalardan kaçınırken, bazılarını da çok istemenize sebep olabilir. Kaçınmanın sebebi çoğunlukla bulantı ve kusmalar olur. Dolayısıyla baharatsız sade gıdaları tercih etmek daha uygun olur.
Aşermek ise bir gıdaya veya gıda olmayan bir şeye karşı büyük bir yeme arzusu duymaktır. Bu normal bir durumdur ve hamilelikte geçmişte sevmediğiniz şeyleri canınız çekebilir.
Meme Uçlarında Koyulaşma
Hamile olduğunuzda meme ucunun çevresindeki bölgenin rengi koyulaşır ve genelde büyüme gösterir. Bu değişimler aşamalı olurlar ve hamilelik boyunca devam ederler. Ancak bazı kadınlar değişimi çok erken evrelerde fark edebilirler.
Kabızlık ve Şişkinlik
Hepimiz dönem dönem şişkinlik ve kabızlık yaşarız ancak bunlar hamilelikte çok yaygın olurlar. Temel sebebi ise yine hormonlardır. Hormonlar sindirimi yavaşlatırlar ve bunun sonucunda sindirim sisteminde hava birikir ve ayrıca kabızlık ortaya çıkar.
Erken dönemlerde şişkinlik ve kabızlık hafif olabilir ve bunlara başka erken dönem belirtileri de eşlik edebilirler. Ancak gerçekten hamileyseniz bu belirtiler tüm hamilelik boyunca devam edebilirler.
Kokulara Karşı Hassasiyet
Pek çok kadın hamileliğin ilk belirtisinin kokulara karşı hassasiyet olduğunu belirtir. Hatta kadınların üçte ikisinin gebelikte kokulara karşı hassas hale geldiği belirtiliyor.
Genellikle bu his ilk trimesterde başlar ve sonrasında da devam eder.
Ruh Hali Değişimleri
Stresli bir iş gününden tutun da adet dönemine kadar pek çok şey ruh halini etkiler ancak hamilelikte de bu durum çok yaygındır. Özellikle de erken dönemlerde bedeniniz östrojen ve progesteron dolarken daha da belirgin olur.
Eğer hamileyseniz yaşayacağınız herhangi bir ruh hali değişimi muhtemelen bulantılar ve bitkinlik ile birlikte olacaktır. Daha hassas ve ağlamaklı olabilirsiniz. Hatta daha çabuk kızar hale de gelebilirsiniz.
Baş Ağrıları
Baş ağrıları yaşamın bir parçasıdırlar. Hastalıklardan, stresten, bitkinlikten ve hatta kahveyi azaltmaktan bile kaynaklanabilirler. Fakat hamilelikte de ortaya çıkarlar.
Baş ağrıları bu dönemde kan hacmindeki artış ve hormonal değişimlerden kaynaklanırlar. Ayrıca bulantı nedeniyle susuz kaldıysanız da oluşabilirler.
Sersemlik
Hamilelikte kan akışı artış gösterir ve tansiyon ise düşebilir. Bu nedenle sersemlemiş hissedebilirsiniz. Genellikle ikinci trimesterde ortaya çıkan bir belirti olsa da bazı kadınlar onu çok erken dönemlerde de yaşayabilirler.
Burun Tıkanması
Pek çok insan burun tıkanmasının erken hamilelik belirtisi olduğunu duyunca şaşırır. Genellikle alerjiden kaynaklandığı zannedilir ancak diğer hamilelik belirtileri ile birlikte görüldüğünde yakın zamanda test yaptırmak isteyebilirsiniz.
Burundaki mukus hücreleri de hormonlar ve kan akışından etkilenirler. Bu da kan damarlarının şişmesine sebep olarak tıkanma ve hapşuruklara bile yol açabilir.
Hamile Olduğunuzu Ne Kadar Erken Öğrenebilirsiniz?
Hamilelikten kesinlikle emin olmak için bir hamilelik testi yapmanız gerekiyor. Ancak ilk belirtiler ve ortaya çıkma zamanları herkeste farklıdır. Bazı insanlar değişimleri döllenmeden bir hafta sonra fark ederler, bazıları ise adet gecikmesine kadar fark etmezler. Bu nedenle genel olarak bir belirti görürseniz, bu muhtemelen gebeliğin beşinci ila altıncı haftası civarında olacaktır.
Ne Zaman Hamilelik Testi Uygulamalı?
Hamilelik testinin genellikle adet gecikmesinden sonra uygulanması önerilir. Çünkü bu testler hCG hormonu düzeylerini ölçerler ve bu hormonun düzeyi gebe kaldıktan sonra artmaya başlar.
Bazı test üreticileri testlerinin adet gecikmesinden bile önce sonuç verdiğini iddia ediyorlar ancak her zaman tam doğru sonuç vermiyorlar. Bu nedenle son adetinizden 3-4 hafta sonra uygulamanız, yeterince hCG’nin bedeninizde birikmesini sağlar ve böylece testte görünür. Eğer çok erken test yaparsanız, yanlış negatif sonuç alabilirsiniz. Yani negatif çıkmasına rağmen aslında hamile olursunuz.
Erken Hamilelik Belirtileri Görüp Hamile Olmamak Mümkün müdür?
Evet, erken gebelik belirtileri başka rahatsızlıklardan ve hatta adet öncesi sendromdan kaynaklanabilirler. Bu nedenle belirtilerinizin hamilelikten emin olmanın tek yolu doğru zamana kadar bekleyip bir hamilelik testi uygulamaktır.