Gebeliğin ilk aylarında rahminizde hafif ağrı veya sancı hissetmeniz normaldir. Bu ağrının vajinada, karnın alt kısmında, pelvik bölgede veya sırtta hissedilmesi de mümkündür. İlk aylarda yaşanan rahim ağrısı, adet döneminde yaşanan hafif sancıyla benzerlik gösterebilir.
Rahim ağrısı embriyonun tutunması, gaz veya kabızlık veya rahmin genişlemesi gibi endişe verici olmayan nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle hafif ve geçici ağrılar genelde endişe verici değildir. Bununla birlikte ağrının yanı sıra lekelenme ve kanama gibi belirtiler görülmesi halinde doktor kontrolü önemlidir. Baş dönmesi, mide bulantısı ve yüksek ateş gibi belirtiler olması durumunda ise acil tıbbi yardım almak gerekir.
Gebeliğin ilk aylarında yaşanan rahim ağrısının nedenlerini, ağrıyı geçirmek için neler yapabileceğinizi ve tıbbi yardım almanız gerektiğini gösteren işaretleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Gebeliğin İlk Aylarında Rahimde Ağrı
Gebeliğin ilk aylarında rahimde hissedilen ağrının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler genelde gebeliğin doğal ilerleyişinden kaynaklanıyor olsa da bazı durumlarda rahimdeki ağrı ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu yüzden şüphelendiğiniz durumlarda doktorunuza haber vermeniz önemlidir.
Gebeliğin ilk aylarında rahimde ağrı olmasının nedenleri genel olarak şu şekildedir:
Yerleşme
Yerleşme, gebeliğin başlarında ağrıya neden olabilmektedir. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasıyla rahimde sancı hissedilebilmektedir. Yerleşme ağrısına bazen yerleşme kanaması da eşlik etmektedir. Gebelik ilerledikçe yerleşmenin neden olduğu ağrı ve kanama ortadan kaybolmaktadır.
Rahmin genişlemesi
Gebeliğin ilk haftalarında genelde rahmin genişlediği hissedilmez. Ancak 12. haftaya gelindiğinde rahim esner ve yaklaşık bir greyfurt büyüklüğüne ulaşır. Hatta çoğul gebelik yaşayan kadınlarda rahmin esnemesi 12. haftadan önce gerçekleşir. Rahmin esnediğini ve genişlediğini gösteren belirtiler arasında ağrı, sancı ve karnın alt kısmında rahatsızlık bulunmaktadır. Rahmin genişlemesi nedeniyle hissedilen ağrı, gebeliğin normal bir parçası olduğu için endişelenmeniz gerekmez. Bununla birlikte lekelenme varsa veya ağrı çok şiddetliyse doktorunuza haber vermeniz önemlidir.
Gaz veya kabızlık
Gebeliğin ilk aylarında gaz veya kabızlık nedeniyle karında ağrı hissedilmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Gebelikle birlikte vücutta salgılanan hormonların artmasıyla sindirim sistemi yavaşlamakta ve bağırsaklardaki kaslar gevşemektedir. Bu da rahimde fazladan baskı hissedilmesine neden olabilir. Gebelikte gaz ve şişkinlik nedeniyle meydana gelen ağrıları azaltmak için gün içinde yeteri kadar su tüketmeye dikkat etmeli ve kabızlık için lif bakımından zengin yiyecekler tüketmelisiniz.
Düşük
Düşük, gebeliğin 20. haftasından önce bebeğin kaybedilmesidir. Düşük belirtileri arasında vajinal kanama ya da lekelenme, pelvik ağrı, bel ağrısı, karın ağrısı ve vajinadan akıntı ya da parça gelmesi gibi belirtiler bulunmaktadır. Bunlara benzer belirtiler yaşıyorsanız, düşük yapıyor olabileceğiniz için doktorunuza haber vermeniz gerekir. Düşük başladıktan sonra durdurulması mümkün olmayan bir komplikasyon olmakla birlikte bazen ilaç kullanımı veya ameliyat gerekebildiği için tıbbi yardım almanız önemlidir.
Dış gebelik
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim yerine genelde fallop tüplerine tutunmasıyla meydana gelir. Dış gebelikte rahimde veya karında keskin ve süregelen bir ağrı hissedilebilir. Dış gebelikte adet kanamasından daha yoğun ağrı, baş dönmesi, güçsüzlük ve mide rahatsızlıkları görülebilir. Dış gebelik, acil tıbbi müdahale gerektiren bir komplikasyon olduğundan dolayı dış gebelik belirtileriniz varsa bir an önce hastaneye gitmeniz gerekir.
Round ligament ağrısı
Round ligament ağrısı genelde ikinci trimesterde ortaya çıktığı için bu ağrının gebeliğin ilk aylarında görülmesi pek mümkün değildir. Round ligamentler, pelviste bulunan ve rahmi yerinde tutan dokulardır. Karın büyüdükçe round ligamentler esnemekte ve karında arıya neden olmaktadır. Round ligament ağrısı genelde pozisyon değiştirildiğinde geçmekte ve kısa sürmektedir.
Gebelikte Rahim Ağrısı Nasıl Geçer?
Gebeliğin ilk aylarında rahim ağrısının nedeni ciddi bir sorun değilse ağrıyı rahatlatmak için bazı şeyler yapabilirsiniz. Gebeliğinizde rahim ağrısını hafifletmek için yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:
Pozisyon değiştirin
Oturuyorsanız uzanın veya hafifçe yan dönün. Yatıyorsanız oturun veya hafif bir yürüyüş yapın.
Banyo yapın
Çok sıcak olmayacak şekilde ılık suyla banyo yapmak kaslarınızın ve eklemlerinizin rahatlamasına yardımcı olabilir. Banyo yapmaya vaktiniz yoksa ılık bir duş almak da rahatlamanızı sağlayabilir.
Yeteri kadar su içtiğinizden emin olun
Özellikle gaz ve kabızlık kaynaklı ağrılarda su içmek çok önemlidir. Su, sindirim sistemindeki yiyeceklerin ilerlemesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra bağırsak hareketleriniz düzensizse doktorunuzla konuşabilir ve hafif laksatif ilaçlar kullanabilirsiniz.
Rahatlatıcı egzersizler deneyin
Yoga ve hafif yürüyüş gibi rahatlatıcı egzersizler, ağrılarınızın azalmasına yardımcı olabilir. Ancak öncesinde yapacağınız egzersizin gebeler için uygun olduğundan emin olmak için doktorunuza danışmanız gerekir.
Rahim ağrılarınız için doktorunuzla konuşmadan aspirin veya başka ağır kesiciler almamanız önemlidir. Bazı ilaçların gebelikte kullanımı güvenli olmayıp düşük riskini arttırabildiği için doktorunuzun tavsiye etmediği hiçbir ilacı veya takviyeyi kullanmamalısınız.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Rahminizde keskin ve süregelen bir ağrı varsa ve aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir:
- Vajinal kanama
- Baş dönmesi
- Yüksek ateş
- Üşüme
Rahim ağrısı kendi kendine ortadan kayboluyorsa genelde endişelenmek için bir neden yok demektir. Ancak yine de doktorunuza haber vermeniz önemlidir. Gebeliğinizin geri kalanında da rahminizde hafif bir ağrıyla karşılaşsanız dahi doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Bu sayede ortada bir sorun olup olmadığını bir an önce öğrenebilirsiniz.
Sonuç Olarak
Gebeliğin ilk aylarında hafif rahim ağrısı yaşamak, gebelikle ilgili yanlış giden bir şeyler olduğunu göstermez. Bununla birlikte ağrıya kanama ya da lekelenme eşlik ediyorsa yaşadığınız belirtileri doktorunuza haber vermeniz gerekir. Doktorunuz, yaşadığınız belirtileri değerlendirecek ve tıbbi yardıma ihtiyacınız olup olmadığı konusunda size yardımcı olacaktır.