Vajinal akıntı, vajinanın sağlığı açısından önemlidir ve adet döngüsü ya da gebelik boyunca çeşitli aşamalardan geçmektedir. Gebelik, vajinal akıntıda değişikliğe neden olmakla birlikte akıntının gebelikten mi yoksa yaklaşan adet döneminden mi kaynaklandığını anlamak zor olabilmektedir.
Gebelikte vajinal akıntıda meydana gelen değişimleri ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Gebelikte Vajinal Akıntı Neden Olur?
Vajinal akıntı, adet döngüsünde değişiklik gösterdiği gibi gebelik boyunca da değişiklik göstermektedir. Gebelikte vajinal akıntı genelde hafif kıvamlı, beyaz veya şeffaftır ve kötü kokulu değildir. Vajinal akıntıda artış, gebeliğin ilk belirtilerinden bir tanesidir. Bu akıntı genelde lökore olarak isimlendirilmektedir.
Gebelik sırasında östrojen üretiminde ve vajinal bölgeye giden kan akışında artış olmasıyla birlikte lökore üretimi de artar. Bununla birlikte vajinal akıntıdaki artış genelde gebeliğin sekizinci haftasına kadar çok belirgin değildir. Bu nedenle vajinal akıntıdaki artışı gebelik biraz ilerleyene kadar fark etmek mümkün olmayabilir.
Gebeliğin ilk üç ayında enfeksiyonları engellemek için ölü hücreleri ve bakterileri rahimden ve vajinadan uzaklaştırmak için vajinal akıntıda artış olur. Vajinal akıntının miktarı gebeliğin ilerlemesiyle birlikte yavaş yavaş artmaya devam eder. Akıntı şeffaf ve kokusuz olduğu sürece normaldir ve endişelenmek gerekmez.
Vajinal akıntı zamanla mukus tıkacının oluşmasına da yardımcı olur. Mukus tıkacı, enfeksiyonların dışarıdan rahme girerek bebeğe zarar vermesini engellemek için rahim ağzının kapalı tutulmasını sağlamaktadır.
Vajinal akıntı gebeliğin ilk belirtilerinden biri olarak ortaya çıkabilmekte ve akıntıya aşağıdaki gebelik belirtileri eşlik edebilmektedir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ruh halinde değişiklikler
- Göğüslerde hassasiyet
- Yorgunluk
- Aşerme veya yiyeceklerden tiksinme
- Şişkinlik veya gaz
- Mide ekşimesi veya hazımsızlık
Vajinal akıntınızda artış olduysa ve bunun gebelik belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız, eczaneden gebelik testi alabilir veya doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.
Gebelikte Vajinal Akıntı Ne Zaman Başlar?
Bazı kadınlarda gebeliğin ilk belirtisi olarak vajinal akıntıda artış görülebilmektedir. Gebelik nedeniyle ortaya çıkan akıntı genelde şeffaf veya beyaz renkte olup genelde yoğun kıvamlı değildir.
Gebeliğin başlarında vajinal akıntıda artış olmasının nedeni vücuttaki östrojen seviyelerinin artmasından kaynaklanmaktadır. Östrojen üretiminin artmasıyla vücut daha fazla vajinal sıvı üretmeye ve rahim ile vajinaya giden kan akışını arttırmaya başlamaktadır.
Gebelikte vajinal akıntıda artışın görevlerinden bir tanesi de enfeksiyonların dışarıdan rahme doğru ilerlemesini zorlaştırmaktır. Vajinal artış, gebelik ilerledikçe artmakta ve doğuma kadar artış göstermektedir. Gebeliğin normal bir parçası olan bu akıntı hafif kıvamlı ve şeffaf ya da beyaz olduğu sürece sağlıklıdır.
Gebelikte Vajinal Akıntı Renkleri
Gebelikte vajinal akıntı farklı renklerde olabilmektedir. Akıntının rengi, akıntıya neden olan faktöre göre değişiklik göstermektedir.
Gebelikte vajinal akıntının renginin pembe veya kahverengi olması şu nedenlerden dolayı gerçekleşebilmektedir:
Yerleşme kanaması
Gebeliğin başlarında bazı kadınlarda adet görülmesi gereken tarihe yakın az miktarda kahverengi veya pembe akıntı görülebilir. Bu akıntı yaklaşık olarak döllenmeden 10 gün sonra, yani döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunmasıyla görülmektedir. Yerleşme kanaması, hijyenik ped veya tampon gerektirecek kadar yoğun bir kanama değildir.
Cinsel ilişki veya vajinal muayene
Gebeliğin herhangi bir döneminde cinsel ilişkiden veya vajinal muayeneden kaynaklı kahverengi veya pembe akıntı görülebilir. Bunun nedeni, vajinal bölgede kan artışının artması ve rahim ağzı ile vajinanın gebelik sırasında kolay bir şekilde tahriş olmasıdır. İlişki nedeniyle lekelenme şeklinde kan gelmesi normal bir durumdur ve doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece cinsel ilişkiden uzak durmanıza gerek yoktur.
Aşırı egzersiz
Aşırı egzersiz yapmak, gebelikte lekelenmeye veya hafif akıntıya neden olabilir. Gebelikte egzersiz yapmak genelde güvenli olmakla birlikte lekelenme yaşıyorsanız egzersiz programınızı biraz hafifletmeniz gerekebilir. Gebeliğiniz riskli değilse egzersiz nedeniyle düşük veya erken doğum riskinde artış olmayacaktır.
Nişan gelmesi
Gebeliğin sonlarında rahim ağzının genişlemeye başlamasıyla mukus tıkacı parçalanır ve küçük ya da büyük parçalar halinde dışarı atılır. Bu nedenle vajinal akıntı kahverengimsi veya pembemsi olabilir. Nişan gelmesi genelde doğumun yaklaştığını gösterse de doğum, nişan geldikten haftalar sonra da gerçekleşebilir.
Gebelikte yeşil veya sarı vajinal akıntının nedenleri şunlar olabilmektedir:
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Yeşil veya sarı vajinal akıntı genelde klamidya ve trikomonas gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara işaret etmektedir. Enfeksiyon olması halinde vajinada kızarıklık veya tahriş gibi belirtiler de görülebilmektedir. Sarı akıntı bazen idrar kaçırmayla karıştırılabildiği için akıntı konusunda endişe duyulması halinde doktora gitmek çok önemlidir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gebelik sırasında hem annede hem de bebekte çeşitli komplikasyonlara yol açabileceğinden dolayı bu enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekir.
Gebelikte beyaz ve yoğun kıvamlı vajinal akıntının nedenleri şunlar olabilmektedir:
Mantar enfeksiyonu
Vajinal akıntının rengi beyazsa ve akıntının kıvamı yoğunsa nedeni mantar enfeksiyonu olabilir. Mantar enfeksiyonu, gebelikte sık karşılaşılan bir enfeksiyon olup yanmaya, kaşıntıya ve idrar yaparken ağrıya yol açabilmektedir. Mantar enfeksiyonunun tedavisi kremlerle kolay bir şekilde gerçekleştirilebildiği için enfeksiyonunuz olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktorunuza haber vermeli ve gerekli tedaviyi görmelisiniz.
Gebelikte gri vajinal akıntının nedenleri şunlar olabilmektedir:
Bakteriyel vajinozis
Gri vajinal akıntı, bakteriyel vajinozis belirtisi olarak görülebilmektedir. Bakterilerin neden olduğu bu enfeksiyonda özellikle cinsel ilişki sonrası balıksı bir koku görülebilmektedir. Vajinadaki bakterilerin dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan bakteriyel vajinozisin tedavisi antibiyotiklerle yapılabilmektedir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Gebeliğiniz sırasında vajinal akıntınızda değişiklikler fark etmeniz halinde doktorunuza haber vermeniz gerekir. Özellikle vajinal bölgede kızarıklık veya tahriş gibi belirtiler enfeksiyon belirtisi olabileceği için tedavi gerektirebilir.
Gebelikte vajinal akıntınızda aşağıdaki değişiklikler olması halinde doktorunuzu ziyaret etmelisiniz:
- Şeffaf veya beyaz akıntı yerine sarı, yeşil, gri, kırmızı akıntı
- Güçlü veya kötü koku
- Hafif kıvam yerine yoğun kıvama sahip akıntı
Akıntının çok sulu veya aşırı olması, amniyon sıvısının sızması nedeniyle meydana gelebilir. Bu da erken doğumu gösterebileceğinden doktorunuza haber vermeniz önemlidir.
Vajinal akıntıda meydana gelen değişimler vajinada iltihap olduğu anlamına da gelebilir. Antibiyotik kullanımı, cinsel ilişki ve gebelikte hormon seviyelerinde yaşanan değişiklikler, vajinada iltihaba neden olabilir.
Sonuç Olarak
Gebelikte vajinal akıntı genelde hafif kıvamlı, beyaz veya şeffaftır. Akıntının hafif kokusu olabileceği gibi hiç kokusunun olmaması da normaldir. Vajinal akıntı bazen rahatsız edici bir hal alabile de enfeksiyonları önleme gibi bir görevi olduğu için gebelik açısından çok önemlidir. Gebelik ilerledikçe vajinal akıntıda artış olması normaldir. Bu durumda yaşadığınız rahatsızlığı engellemek için pamuk iç çamaşırı giymeyi, iç çamaşırınızı sık sık değiştirmeyi ve günlük ped kullanmayı deneyebilirsiniz. Vajinal akıntı genelde şeffaf ve kokusuzsa endişelenmenizi gerektirmez. Bununla birlikte akıntının miktarıyla, kıvamıyla, rengiyle veya kokusuyla ilgili endişeleriniz olması halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz önemlidir.