Hamilelik testi sonucunun pozitif olduğunu gösteren çizginin silik olması genellikle hamile kalındığını göstermektedir. Ancak bazen bu çizgi idrarın buharlaşması veya hamilelik komplikasyonlarıyla ilişkili olarak da görülebilmektedir.
Hamilelik testinde tek çizginin anlamı, sonucun negatif olduğunu yani hamile kalınmadığını göstermektedir. İki çizgi ise pozitif sonuca yani hamileliğe işaret etmektedir. Bununla birlikte ikinci çizginin silik olması, kafa karışıklığı yaratabilmektedir.
Hamilelikte silik çizginin nedeni testin hassasiyet derecesinden hamilelik komplikasyonlarına kadar pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Hamilelik testinde silik çizginin ne anlama geldiğini ve test sonucunda silik çizgi ile karşılaşmamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamilelik Testi Nasıl Çalışır?
Hamilelik testleri, vücuttaki hCG’yi tespit ederek çalışmaktadır. HCG, idrarda veya kanda tespit edilebilmektedir. Hamileliğin gerçekleşmesiyle birlikte vücuttaki hCG miktarının artması için belli bir süre beklemek gerekmektedir. Haftalar geçtikçe vücutta daha fazla hCG üretilmekte ve bu sayede hamilelik testinden pozitif sonuç alınabilmektedir. Bununla birlikte testin erken yapılması halinde vücutta yeteri kadar hCG bulunmayacağı için testten yalancı negatif sonuç olabilir.
İdrarda gebelik testlerinin içinde kullanılan kağıtlar hCG’ye tepki göstermekte ve bu sayede testte ikinci çizgi belirmekte veya artı işareti çıkabilmektedir. Test sonucunun nasıl pozitif gösterdiğini talimatları okuyarak anlayabilirsiniz. Testi yaptıktan sonra testte yer alan yönergeleri kontrol ederek ne kadar süre beklemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Kanda yapılan gebelik testlerini ise hastanelerde yaptırabilirsiniz. Bu testler için kan örneği alınmakta ve analiz edilmek üzere laboratuvara gönderilmektedir. Laboratuvarda kanda ne miktarda hCG olduğu tespit edilecektir ve doktorunuz sizi sonuçlardan haberdar edecektir.
İdrarda hamilelik testleri doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldığında yüzde 99’a kadar doğru sonuç vermektedir. Bununla birlikte testin çok erken yapılması, idrarın çok fazla ya da çok az olması gibi nedenlerden dolayı yalancı negatif sonuç alınabilmektedir. Yalancı negatif sonuç ile karşılaşmamak adına talimatları detaylı bir şekilde okuduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Demek?
Evde yapılan idrarda hamilelik testleri, embriyonun rahme yerleşmesinden sonra vücutta üretilen hamilelik hormonu olan hCG’yi tespit ederek işe yaramaktadır. Bu nedenle hamilelik testinde hafif silik bir çizginin olması genelde hamile kalındığını göstermektedir. Bununla birlikte silik çizginin nedeni bazen hamilelik dışındaki faktörlerden kaynaklanabilmektedir.
Hamilelik testinde silik çizgiye neden olabilen faktörlerden bazıları şu şekildedir:
Hamileliğin henüz çok başlarında olmak
Hamileliğin henüz çok başlarındayken hCG henüz yeteri kadar yükselmeden önce test yaptıysanız, silik çizgiyle karşılaşabilirsiniz. Hamileliğin başlarında hCG seviyeleri her 2-3 günde bir iki katına çıktığı için hamilelik testinde silik çizgiyle karşılaştıktan sonra çizginin daha net hale gelip gelmediğini görmek için tekrar test yapabilirsiniz.
Testin yeterince hassas olmaması
Piyasada satılan hamilelik testlerinin hepsi aynı hassasiyette olmayabilir. Testlerin çoğu idrarda 20 ila 35 mIU/mL arasındaki hCG seviyelerini tespit etmekle birlikte bazı testler bu seviyelerin altını da tespit edebilir. Günümüz teknolojisi ile idrarda hCG seviyeleri en erken döllenmeden yaklaşık bir hafta sonra tespit edilebilmektedir. Bu süreçte test yapmanız halinde idrardaki hCG miktarı az da olsa tespit edilebilecek olsa da testte belirgin bir çizgi oluşmayabilir.
Düşük yapmış olmak
Hamilelik testinde silik bir çizgi gördükten sonra tekrar test yaptığınızda çizginin daha koyu olduğunu ya da öncekinden daha soluk olduğunu görebilirsiniz. Yapılan her testle birlikte solan çizgi, kimyasal gebeliği veya gebeliğin erken dönemde kaybedildiğini gösteriyor olabilir. Düşük yapılması halinde hCG seviyelerinde artış olmayacağı için yapılan testlerde gittikçe daha silik bir çizgiyle karşılaşılabilir.
Dış gebelik yaşıyor olmak
Dış gebelikte döllenme gerçekleşmiş olsa da embriyo rahmin dışında bir yere tutunur. Dış gebelikte embriyo genelde fallop tüpüne tutunmakta ve hamileliğin ilerlemesi halinde fallop tüpünün yırtılması veya iç kanama söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle dış gebeliğin bir an önce sonlandırılması gerekir. Dış gebelik, nadir görülen bir komplikasyon olduğu için hamilelik testinde silik çizginin nedeni muhtemelen dış gebelik değildir.
Buharlaşma çizgisi
Hamilelik testinde silik bir şekilde görülen ikinci çizginin hamilelikle bir ilgisi olmayabilir. Buharlaşma çizgisi adı verilen silik çizginin nedeni, testin sonucunu kontrol etmek için gerekenden fazla süre beklenmesidir. Buharlaşma çizgisi, idrarın testte çok fazla beklemesi nedeniyle meydana gelen bir çizgidir. Test sonucunda buharlaşma çizgisiyle karşılaşmamak için testi paketin üzerinde yazan zaman aralığı içerisinde kontrol etmeye dikkat etmelisiniz. Testi önerilen süre içinde kontrol edip attıktan sonra tekrar baktığınızda hamile olmasanız dahi silik bir ikinci çizgiyle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yaptığınız testi tekrar kontrol etmek yerine birkaç gün sonra tekrar test yapmayı denemelisiniz.
Hamilelik Testinde Silik Çizgi Olmaması için Ne Yapılmalı?
Bir süredir hamile kalmaya çalışıyorsanız, test yapmak için sabırsızlanıyor ve bazı noktaları gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Testten doğru sonuç almak ve hayal kırıklığına uğramamak için daha önce test yapmış olsanız dahi talimatları tekrar okumalısınız. Farklı marka testlerin talimatları birbirinden farklı olabileceği gibi aynı markanın talimatlarında dahi değişiklikler meydana gelebilir.
Hamilelik testi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise testi sabah kalkar kalkmaz yapmaktır. Sabah yataktan kalktığınızda saatlerdir su içmemiş olacağınız için idrarınızdaki hCG daha yüksek konsantrasyonda olacaktır. Kalkar kalkmaz test yaptıktan sonra testin sonucunu yalnızca belirtilen süre sonunda kontrol etmelisiniz. Bu sayede testte silik çizgiyle karşılaşma ihtimalinizi azaltabilirsiniz.
Hamilelik testinden kesin sonuç almanın en iyi yolu, testi adet geciktikten sonra yapmaktır. Bu da yumurtlamadan yaklaşık iki hafta sonrasına denk gelmektedir. Testi erken yaparsanız, yalancı negatif sonuç ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yumurtlamanın üzerinden en az iki hafta geçmesini beklemeye dikkat etmelisiniz.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Hamilelik testi yaptıktan sonra silik çizgi ile karşılaşmanız halinde veya düşük yapmış olabileceğiniz hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz, idrarda veya kanda hamilelik testi ile sonuçtan emin olmak isteyecektir.
Bunun yanı sıra içinde aktif bileşen olarak hCG bulunan bir ilaç kullanıyorsanız, evde hamilelik testi yapmak yerine hastanede yaptırarak daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.
Hamilelik testinde silik çizgiyle karşılaştıktan sonra hafif ya da adete benzer bir kanamayla karşılaşmanız halinde de doktorunuza haber vermelisiniz. Kanamanın ağır olması durumunda ise doktor ziyaretinizi beklememeli ve bir an önce acil servise başvurmalısınız.