Hamilelikte adet görmek mümkün değildir. Hamileyken adet gördüğünü söyleyen kadınlar olmakla birlikte hamilelikte yaşanan kanamaların hiçbiri adet kanaması değildir. Bununla birlikte hamileliğin farklı dönemlerinde farklı nedenlerden dolayı kanama yaşanabilir.
Hamilelikte adet görmek mümkün olmasa da hamileliğinizin herhangi bir döneminde kanama yaşamanız halinde doktorunuza iletişime geçmeniz önemlidir. Bu sayede ortada bir sorun olması halinde bunun ne olduğunu öğrenebilir ve gerekli tedaviyi görebilirsiniz.
Hamilelikte adet görmenin neden mümkün olmadığını ve hamilelikte kanamaya neden olabilen faktörleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamilelikte Adet Görme
Hamileliğin gerçekleşmesiyle birlikte vücutta yumurta üretimi duracağı için adet görmek mümkün değildir. Yalnızca üreme çağında olup da hamile olmayan kadınlar adet görmektedir.
Doğum yaptıktan sonra bir süre daha adet görmemek mümkündür. Bununla birlikte adet görmemek, yumurtlamanın olmadığı anlamına gelmediği için bebek emziren ve hamile kalmak istemeyen kadınların doğum kontrol yöntemi kullanmaları önemlidir.
Normalde adet döngüsü, adetin ilk günü başlamakta ve sonraki adet döneminin ilk günü sona ermektedir. Yumurtlama ise adet döngüsünün ortalarında gerçekleşmektedir. Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta yalnızca 12-24 saat hayatta kalabilmektedir. Bu süre içerisinde yumurtanın spermle bir araya gelmesi halinde döllenme gerçekleşerek hamilelik oluşabilir.
Adet dönemi içerisinde yumurtanın spermle bir araya gelememesi halinde bir süre sonra adet dönemi başlayacaktır. Adet görme, mevcut adet döngüsünde hamile kalınmadığı için rahim içindeki tabakanın atılması amacıyla gerçekleşmektedir. Bu nedenle hamilelikte adet görülmemektedir.
Adet Kanaması ve Yerleşme Kanaması Farkı
Yerleşme kanaması genelde adet görülmesi gereken günlerde geldiği için yerleşme kanamasını ayırt etmek zor olabilir. Bununla birlikte yerleşme kanaması, adet kanamasından daha hafiftir ve adet kanaması gibi uzun sürmemektedir.
Yerleşme kanamasının rengi de adet kanamasından farklı olmaktadır. Adet kanamasının rengi kırmızıyken yerleşme kanamasının rengi daha çok pembemsi-kahverengimsi olmaktadır. Ayrıca adet kanaması daha yoğunken ve içinde pıhtılar olabilirken yerleşme kanamasında pıhtı görülmesi mümkün değildir.
Yerleşme kanamasında hissedilen sancı genelde hafif ve kısa sürelidir. Adet döneminde yaşanan sancı ise genelde daha yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir.
Yerleşme ve adet kanaması birbirinden farklı olmakla birlikte bazen bunları ayırt etmek zor olabildiği için hamilelikten emin olmanın tek yolu, hamilelik testi yapmak olacaktır. İdrarda hamilelik testleri büyük oranda doğru sonuçlar verdiği için hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, evde hamilelik testi yapabilirsiniz.
Hamilelikte Adet Gibi Kanama Olur mu?
Hamilelikte kanama, özellikle ilk trimesterde sıklıkla görülen bir durumdur. İlk trimesterdeki kanamalar genelde önemli bir sağlık sorununa işaret etmiyor olmakla birlikte kanamanın nedenini araştırmak önemlidir. Özellikle adet gibi yoğun kanamalarda bir an önce hastaneye gitmek gerekir. Bunun haricinde hamileliğinizin herhangi bir döneminde kanamanız olması halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
Hamilelikte kanama, farklı trimesterlerde farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. İlk trimesterde gerçekleşen kanamaların nedenleri genel olarak şu şekildedir:
Yerleşme kanaması
Yerleşme kanaması, her kadında görülmemekle birlikte bazı kadınlarda döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasından 10-12 gün sonra görülebilen bir kanamadır. Yerleşme kanaması yaşayan bazı kadınlar, bu kanamayı hafif geçen adet dönemi olarak düşündüklerinden dolayı hamile olduğunu anlamayabilmektedir. Bu kanama genellikle lekelenme şeklinde çok hafif bir kanamadır ve en fazla birkaç saat ila birkaç gün sürmektedir.
Düşük
Düşükler en sık gebeliğin ilk 12 haftasında görülmektedir. Bu nedenle ilk trimesterdeki kanamalarda düşük ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir. Bununla birlikte ultrasonda bebeğin kalp atışı görüldükten sonra düşük gerçekleşme olasılığı az olduğu için ilk trimesterdeki kanamanın nedeni düşük olmayabilir. Düşük olması halinde kanamanın yanı sıra karın bölgesinde yoğun sancı ve vajinadan doku gelmesi gibi belirtiler görülmektedir.
Dış gebelik
Dış gebelikte embriyo, rahim duvarı yerine fallop tüpleri başta olmak üzere rahim dışında bir yere tutunmaktadır. Embriyonun fallop tüplerinde gelişmeye devam etmesi, tüplerin patlamasına ve anne açısından hayati tehlikeye neden olabilmektedir. Dış gebeliğin devam etmesi mümkün olmadığı için bir an önce sonlandırılması önemlidir. Dış gebelikte kanamanın yanı sıra karında şiddetli ağrı veya kramp ve baş dönmesi görülebilmektedir.
Mol gebeliği
Mol gebeliği, nadir olarak görülen bir durumdur. Mol gebeliğinde rahmin içinde embriyo yerine başka anormal dokular büyümeye başlamaktadır. Mol gebeliğinde kanamanın yanı sıra mide bulantısı ve kusma ile rahmin hızlı bir şekilde büyümesi gibi belirtilere rastlanabilmektedir.
Rahim ağzında değişiklikler
Gebelik sırasında rahim ağzına giden kan akışında artış gerçekleşmektedir. Bu da cinsel ilişki veya Pap smear sırasında rahim ağzında kanamaya yol açabilmektedir. Bu kanamalar normaldir ve genelde herhangi bir tedavi gerektirmemektedir.
Enfeksiyon
Rahim ağzında veya rahimde görülen enfeksiyonlar veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, vajinal kanamaya yol açabilmektedir. Bu durumda enfeksiyonun tespit edilip gerekli tedavinin görülmesi önemlidir.
Hamileliğin ilk trimesterinden sonra görülen kanamalar, annede veya bebekte bir sorun olduğuna işaret ediyor olabileceği için bu kanamaların daha fazla ciddiye alınması gerekir. İkinci ve üçüncü trimesterde gerçekleşen kanamaların nedenleri genel olarak şu şekildedir:
Plasenta previa
Bu komplikasyon, plasentanın rahimde aşağıda bulunması ve doğum kanalını kısmen veya tamamen kapatmasıdır. Üçüncü trimesterde görülen ve nadir olarak rastlanan plasenta previa kanamasında ağrı görülmeyebilir. Bu nedenle kanamanıza başka bir belirti eşlik etmiyor olsa dahi acil tıbbi müdahale görmeniz önemlidir.
Plasenta dekolmanı
Plasenta bazen doğumdan önce veya doğum sırasında rahim duvarından ayrılmakta ve plasenta ile rahim arasında kan birikmektedir. Plasenta dekolmanı, anne ve bebek açısından oldukça tehlikeli bir komplikasyon olabilir. Plasenta dekolmanında kanamanın yanı sıra karın ağrısı, vajinadan pıhtı gelmesi ve sırt ağrısı gibi belirtiler görülebilir.
Uterus rüptürü
Nadir olarak görülmekle birlikte bazen önceki sezaryenden kalan skar doku, hamilelik sırasında açılabilir. Uterus rüptürü, hayati tehlikeye neden olabilir ve acil sezaryen yapılmasını gerektirebilir. Uterus rüptüründe karında ağrı ve hassasiyet gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Vasa previa
Oldukça nadir olarak görülen bir komplikasyon olmakla birlikte göbek kordonu içindeki kan damarlarının, doğum kanalı açıklığından geçmesiyle gerçekleşmektedir. Kan damarları yırtılarak bebekte ciddi bir kanamaya neden olabilen bu komplikasyon, bebek açısından hayati tehlikeye neden olabilir. Vasa previa belirtileri arasında fetal kalp atış hızında anormallik ve aşırı kanama bulunmaktadır.
Erken doğum
Hamileliğin sonlarında görülen vajinal kanama, vücudun doğuma hazırlandığını gösteriyor olabilir. Doğum başlamadan birkaç gün ila birkaç hafta önce rahim ağzını kapatan mukus tıkacı, vajinadan çıkar ve lekelenmeye neden olur. Gebeliğin 37. haftasından önce kanama ve doğum sancıları olması, erken doğuma işaret ediyor olabileceği için bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz önemlidir.
Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde kanamaya neden olabilen diğer faktörler arasında rahim ağzında veya vajinada yaralanma, polipler ve kanser bulunabilmektedir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Hamileliğiniz sırasında kanamanız olması halinde bir an önce doktorunuza haber vermeniz gerekir. Bununla birlikte kanamaya aşağıdaki belirtilerin eşlik etmesi halinde acil tıbbi müdahale almanız önemlidir:
- Ağrı ve kramp
- Baş dönmesi ve bayılma
- Yoğun kanama veya pıhtı gelmesi
- Midede ve pelviste şiddetli ağrı
Sonuç Olarak
Adet görme, adet döngüsü içerisinde yumurtanın döllenmemesi sonucu rahim içi tabakanın atılması için gerçekleştiğinden dolayı hamilelikte adet görmek mümkün değildir. Bununla birlikte hamilelikte vücutta yaşanan değişiklikler, kanamaya neden olabilmektedir. Ancak yoğun kanamalar, ortada yanlış giden bir şeylere işaret ediyor olabileceği için hamileliğiniz sırasında kanama yaşamanız halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz ve gerekirse acil tıbbi yardım almanız son derece önemlidir.