Hamileliğiniz sırasında cinselliğe olan ilginizin azalması da artması da normaldir. Bununla birlikte kendinizi cinselliğe ne kadar ilgili hissederseniz hissedin, cinsel yaşamınız hamilelik öncesinde göre daha farklı olacaktır. Bu nedenle hamileliğiniz boyunca eşinizle aranızdaki iletişimin iyi olması, hamilelikte tatmin edici bir cinsellik yaşamanıza yardımcı olması açısından önemlidir.
Hamileliğin yüksek riskli olmaması halinde cinsel ilişkinin güvenli olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte düşük ya da erken doğum gibi komplikasyonlar bakımından risk altında olup olmadığınızdan emin değilseniz, doktorunuzla danışarak hamilelikte cinsel ilişkiye dair merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte cinsel ilişkinin nasıl olması gerektiğini, faydalarını, cinsel ilişki sonrası kanama olması halinde ne yapmanız gerektiğini, cinsel ilişkinin erken doğumu ya da düşüğü tetikleyip tetiklemediğini, cinsel ilişkinin yasak olduğu durumları ve hamilelikte cinsel isteğe dair merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamilelikte Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?
Normal bir hamilelik geçirdiğiniz sürece suyunuz gelene veya doğum yapana kadar cinsel ilişkiye girmeye devam edebilirsiniz. Hamilelikte cinsel ilişki, bebeğe zarar veren bir şey değildir. Anne karnındaki bebek, rahim ve etrafındaki kas tabakası tarafından korunur ve çevresindeki amniyon sıvısı tarafından güvenli bir şekilde desteklenir. Rahim ağzının içinde bulunan mukus tıkacı ise enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olur.
Hamilelikte cinsel ilişki pek çok kadın açısından öncesine göre çok daha rahat bir deneyimdir. Bunun nedeni cinsel ilişkiye girerken hamile kalma konusunda endişelenmeye gerek kalmamasıdır. Tek eşli bir ilişki içerisindeyseniz, hamilelikte cinsel ilişki sırasında kondom gibi bariyer yöntemlere ihtiyacınız olmayacaktır. Bununla birlikte tek eşli bir ilişki içerisinde değilseniz, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bariyer yöntemler kullanmalısınız.
Hamilelikte cinsel ilişki önceki halinize göre biraz daha farklı gelebilir. Karnınız büyüdükçe sizin için en uygun hamilelik pozisyonunu bulmak için denemeler yapmanız gerekebilir. Örneğin, hamilelik ilerledikçe misyoner pozisyonu giderek zorlaşır ve hamileliğin sonlarında neredeyse mümkün değildir.
Hamilelikte Cinsel İlişkinin Faydaları
Hamilelikte cinsel ilişki eğlence ve zevkin yanı sıra şu faydaları sağlamaktadır:
- Aktif kalmanızı sağlar. Cinsel ilişkiye girmek kalori yaktırır. Bu da aktif kalmanıza ve formda olmanıza yardımcı olabilir.
- Daha iyi orgazm yaşatır. Hamilelik sırasında genital bölgeye giden kan akışı arttığı için orgazm genelde daha iyidir.
- Mutluluğu arttırır. Orgazm olmak, kendinizi mutlu ve rahat hissetmenizi sağlayacak endorfinin salgılanmasına yardımcı olur.
- Eşinizle daha yakın bir bağ kurmanızı sağlar. Hamilelik sırasında sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmak, eşinizle duygusal bağınızı korumanız için iyi bir yoldur.
Hamilelikte Cinsel İlişki Sonrası Kanama
Hamilelikte cinsel ilişki sonrası lekelenme ya da hafif sancı görülebilir. Bunları yaşamak bazen normal olmakla birlikte lekelenme ve hafif sancının yanı sıra aşağıdaki belirtilerle karşılaşmanız halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir:
- Birkaç dakika olmasına rağmen geçmeyen sancılar
- Ağrı
- Kanama
- Akıntı
Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra hamileliğiniz sırasında cinsel ilişkiye girip giremeyeceğiniz konusunda emin değilseniz veya başka herhangi bir sorun yaşıyorsanız, doktorunuza danışmaktan çekinmemelisiniz. Doktorunuz size cinsel ilişkiden uzak durmanız gerektiğini söylerse yalnızca penetrasyondan uzak durmanız mı ya da orgazma neden olabilecek herhangi bir aktivitede bulunmamanız mı gerektiğini sorduğunuzdan emin olmalısınız.
Hamilelikte Cinsel İlişki Erken Doğuma Neden Olur mu?
Riskli hamilelik haricinde cinsel ilişki hamilelikte erken doğuma neden olmaz veya doğumu tetiklemez. Cinsel uyarılma veya orgazm hamileliğin sonlarına doğru doğumu başlatmaz ve hamileliğin başlarında düşüğe neden olmaz. Orgazm olmak hafif kasılmalara neden olabilir, ancak bunlar genelde geçicidir ve zararsızdır.
Çevrenizden hamileliğin sonlarına doğru cinsel ilişkiye girmenin doğumu kolaylaştıracağını söyleyenler olabilir. Bunun nedeni menide bulunan prostaglandinlerin ve orgazmdan kaynaklanan kasılmaların rahim ağzını uyarmasından kaynaklanır. Bununla birlikte cinsel ilişki ile doğumun başlaması arasında kesin bir ilişki olduğunu gösteren herhangi bir araştırma bulunmamaktadır.
Hamileliğiniz sağlıklı ve komplikasyonsuz seyrettiği sürece suyunuz gelene kadar cinselliğinizi istediğiniz gibi yaşayabilirsiniz. Ancak erken doğum belirtileriniz varsa veya rahim ağzı yetmezliği yaşıyorsanız, bir süre cinsellikten uzak durmanız gerekebilir.
Hamilelikte Cinsel İlişki Ne Zaman Yasaktır?
Bazı durumlarda hamilelikte cinsel ilişkiden uzak durmak gerekebilir. Doktorunuz, hamileliğinizde cinsel ilişkiyi yasaklayan herhangi bir komplikasyon olup olmadığı konusunda sizi bilgilendirecektir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuz hamilelikte cinsel ilişkiden uzak durmanız gerektiğini söyleyebilir:
- Plasenta previa
- Erken doğum
- Açıklanamayan vajinal kanama ya da vajinal akıntı
- Rahim ağzı yetmezliği
- Suyun gelmesi
- Genital uçuk
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Doktorunuz yukarıdaki durumlardan haricinde de cinsel ilişkiden uzak durmanızı tavsiye edebilir. Hangi durumlarda cinsel ilişkiye girmemeniz gerektiğini doktorunuzdan detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Cinsel İsteksizlik Olur mu?
Hamilelikte cinsel istek söz konusu olduğunda herkesin deneyimi farklıdır. Bazı kadınlar hamileyken daha fazla cinsellik yaşamak isterken bazılarında ise istekte azalma görülebilir. Araştırmalar genel olarak ilk trimesterde cinsel isteğin azaldığını ve ikinci trimesterde tekrar arttığını göstermektedir.
Cinsellik genel olarak her kadın için farklıdır ve kadının fiziksel ve duygusal durumundan etkilenir. Hamilelikte fiziksel ve duygusal durumlarda değişiklik sıkça meydana geldiğinden cinsel isteğinizde değişiklikler olması normaldir.
Hamileliğinizin özellikle ilk üç ayı olan ilk trimesterde kendinizi yorgun ve karamsar hissedebilirsiniz. Ayrıca mide bulantısı gibi belirtilerden dolayı hiçbir şey yapmak istemeyebilirsiniz. Bununla birlikte mide bulantısının ve yorgunluğun genelde azaldığı ikinci trimesterde cinsel isteğinizde artış fark edebilirsiniz.
Üçüncü trimesterde ise özellikle doğum tarihinin yaklaşmasıyla cinsel istekte tekrar azalma olabilir. Üçüncü trimesterde kendinizi cinsellik düşünemeyecek kadar yorgun ya da ağrılı hissedebilirsiniz. Veya yaklaşmakta olan doğum nedeniyle hazırlık yapmakla yeterince meşgul olabilirsiniz.
Hamileliğinizde cinsel ilişkiye giremeseniz ya da penetrasyondan zevk alamasanız dahi eşinizle aranızdaki sevgiyi arttırmak için şunları yapabilirsiniz:
- Sarılın.
- Ön sevişme yapın.
- Birbirine masaj yapın.
- Oral ilişki deneyin.
- Mastürbasyon yapın.
Hamilelikte cinselliğiniz ne durumda olursa olsun eşinizle duygularınızı paylaşmaya çalışın. Eşinizle aranızdaki iletişimin net olması, hamilelikle birlikte hayatınıza meydana gelen değişimlerde birbirinizi desteklemenize yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Cinsel İlişki Düşüğe Neden Olur mu?
Hamilelikte cinsel ilişki düşüğe neden olmaz. Düşük genelde fetüsün normal bir şekilde gelişememesi sonucu meydana gelir. Düşük riskli hamileliklerde cinsel ilişki erken doğumu da tetiklememektedir.
Bazı çiftler hamilelikte doğuma kadar cinselliğini yaşamaya devam eder. Ortada bir sağlık sorunu olmadığı ya da eşlerden her ikisi de istediği sürece hamilelikte cinsel ilişki yaşamada hiçbir sorun yoktur.
Hamilelikte cinsel ilişki tek eşli olunduğu sürece güvenlidir. Tek eşli olunmaması ve kondom gibi bariyer yöntemler kullanılmaması halinde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanmak pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir ve bu da erken doğuma, düşüğe ya da başka komplikasyonlara neden olabilir.