Kadınlarda kasık ağrısı genelde bu bölgedeki kasların zorlanması nedeniyle meydana gelmektedir. Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonları, yumurtalık kistleri, böbrek taşları ve apandisit gibi sağlık sorunları da kasık ağrısına neden olabilmektedir.
Kasık ağrısına pek çok faktör neden olabileceği için doktora giderek ağrının nedeninin saptanması ve gerekli tedaviye başlanması önemlidir. Kadınlarda kasık ağrısının nedenlerini, tedavi seçeneklerini ve kasık ağrısına dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri
Kadınlarda kasık ağrısına neden olabilen pek çok faktör bulunmaktadır. Kasık ağrısının en sık rastlanan nedenlerine aşağıda göz atabilirsiniz.
Kasıkta zorlanma
Kasıkta zorlanma, kasık bölgesindeki bir kasın aşırı gerilmesi veya kısmen ya da tamamen yırtılmasıyla meydana gelir. Buradaki kasların zorlanması koşma ve atlama gibi aktiviteler nedeniyle olabilir ve kasık ağrısına ek olarak bacağı kaldırmada zorluk görülebilir. Hafif düzeydeki zorlanmalar genelde aktivite sırasında ağrıya neden olurken şiddetli olanlar ise dinlenirken dahi ağrıya neden olabilmektedir. Kasık bölgesinde meydana gelen zorlanma genelde kendiliğinden iyileşmekle birlikte daha ciddi yaralanmalarda ilaç kullanımı ve fizik tedavi gerekebilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları, bakterilerin üretradan vücuda girmesi ve idrar yolunu enfekte etmesiyle oluşan enfeksiyonlardır. İdrar yolu enfeksiyonları üretranın erkeklere göre daha kısa olması nedeniyle kadınlarda, gebelerde, cinsel hayatı olan kişilerde ve menopoza giren kadınlarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon, kasıkta veya karnın alt kısmında ağrıya neden olabileceği gibi idrar yaparken yanaya, sık idrara çıkmaya ve idrarda kan görülmesine neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotik kullanımı gerekebileceği için enfeksiyonunuz olabileceğini gösteren belirtileriniz varsa doktora gitmeniz önemlidir.
Apandisit
Apandis, karnın sağ-alt kısmında bulunan tüp şeklinde bir yapıdır. Bu organın vücutta belli bir işlevi olmamakla birlikte burada bazen enfeksiyon veya inflamasyon görülebilmektedir. Apandisit adı verilen bu sorunda genele karnın sağ-alt kısmında kasığa yakın bir yerde ağrı mevcuttur. Ağrı başlarda sürekli olmasa da sonradan apandisin patlamasıyla şiddetli hale gelmektedir. Apandisit teşhisi konduktan sonra genelde laparoskopik cerrahi ile tedavi gerçekleştirilmektedir.
Lenf bezlerinin büyümesi
Lenf bezleri, tüm vücutta bulunan nodüllerdir. Lenf sistemini oluşturan bu bezler vücuttaki besinlerin taşınmasına ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Lenf bezleri bazen enfeksiyon veya yaralanma nedeniyle şişkin ve ağrılı hale gelebilmektedir. Kasıklarda da lenf bezleri bulunduğundan dolayı buradaki bezlerde meydana gelen büyümeler kasıkta ağrıya neden olabilmektedir. Lenf bezlerindeki şişkinliği ve ağrıyı tedavi etmek için soruna neden olan enfeksiyonun veya yaralamanın tedavi edilmesi gerekmektedir.
Böbrek taşı
Böbrek taşları, böbrekte oluşan ufak yapılardır. Böbrek taşları oluştuktan sonra böbreklerden üretraya doğru ilerleyebilmekte ve kasıkta ve vajinal bölgede şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Böbrek taşları ağrının yanı sıra daha az idrara çıkmaya, ateşe, üşümeye, mide bulantısı ve kusmaya da yol açabilmektedir. Küçük boyutlardaki taşların kendi kendine atılması mümkün olmakla birlikte bazı durumlarda taşlar çok fazla büyüdüğünden bunların yok edilmesi için bazı prosedürlere ihtiyaç duyulabilmektedir.
Yumurtalık kisti
Yumurtalık kisti, yumurtalıklardan birinde veya her ikisinde bulunabilen içi sıvı dolu keselerdir. Yumurtalıklar, karnın her iki yanında bulunan organlardır ve her ay yumurta üretmekten sorumlulardır. Yumurtlama sırasında yumurtalık kisti oluşması yaygın görülen bir durumdur ve kist oluştuğunda karnın alt kısmında veya kasıkta ağrı olabilir. Yumurtalık kisti oluştuğunda ağrının yanı sıra şişkinlik, kabızlık, adet dönemlerinde farklılık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yaşanabilir. Kistler genelde kendi kendine geçmekle birlikte bazı durumlarda kistlerin ameliyatla alınması gerekebilir.
Osteitis pubis
Osteitis pubis, pelvik kemiklerinin birleştiği bölgede inflamasyon olmasıyla ortaya çıkan ağrı ve şişkinliktir. Burada meydana gelen inflamasyonun nedeni koşma, tekrarlayan şekilde zıplama, mekik çekme veya çeşitli ameliyatlar olabilir. Bu ağrı genelde kasıkta, karnın alt kısmında veya vajinal bölgenin hemen üzerinde görülür. Ağrı başlarda hafif olsa da ilerleyen dönemlerde şiddetlenebilir ve hatta ayakta durmayı dahi zor hale getirebilir. Osteitis pubis tedavisi genelde ağrı kesicilerle, bölgeye soğuk kompres uygulanmasıyla ve belli aktivitelerden kaçınmayla tedavi edilir. Bununla birlikte bazı durumlarda fizik tedavi ve kortizon kullanımı gerekli olabilir.
Pelvik taban disfonksiyonu
Pelvik taban, pelvisin taban kısmında bulunan ve buradaki organları desteklemeye yardımcı olan kaslardır. Bu kasların düzgün bir şekilde koordine edilememesi halinde pelvik taban diskfonksiyonu görülebilir. Kadınlarda yaşın ilerlemesi, gebelik, cerrahi işlemler ve aşırı kilolu olma gibi faktörler nedeniyle pelvik taban disfonksiyonu oluşabilir. Bu durumda kasıkta, genitallerde, rektumda ve belde ağrı görülebilir. Bu sorun genelde fizik tedavi ile tedavi edilmektedir.
Gebelik
Gebelik de kasık ağrısına neden olabilen faktörlerden bir tanesidir. Gebelik sırasında rahimden kasık bölgesine kadar uzanan yapı olan round ligamentler fazla kiloyu taşıyabilmek için esner ve kalınlaşır. Round ligamentlerin esnemesiyle kasıklarda ya da karnın altı kısmında keskin ağrılar hissedilebilir. Bu ağrı genelde dinlenmeyle geçmekle birlikte bazı durumlarda doktor kontrolünde ağrı kesici kullanmak gerekebilir.
Kadınlarda Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?
Kadınlarda kasık ağrısının nedeni kasların veya dokuların zorlanması ise evde tedavi mümkün olabilir. Bununla birlikte kasık ağrısı uzun süredir devam ediyorsa veya şiddetliyse doktora gitmek ve teşhis alarak tedavi görmek çok önemlidir.
Kasık ağrısının nedeninin kasların veya dokuların zorlanması ise aşağıdaki tedavi yöntemleri ile rahatlama sağlanabilir:
- Öncelikle kasığınızı zorlayan aktivitelerden uzak durun. Sonrasında bölgedeki inflamasyonu ve ağrıyı azaltmak için günde yaklaşık 20 dakika soğuk kompres uygulaması yapın. Ardından bölgeye giden kan akışını azaltmak için bandaj ile kompres yapın ve kasık bölgenizi vücudunuzun geri kalanında yüksek olacak şekilde konumlandırın.
- Ağrıyı ve inflamasyonu azaltmak için setaminofen veya nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar kullanın.
- Kaslarınızı, ligamentlerinizi ve eklem dokularınızı kullanmanızla ilgili bir sorun varsa bir fizik tedavi uzmanından yardım alın.
Kadınlarda Kasık Ağrısı ve Akıntı
Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntının nedeni endişe verici bir sorundan kaynaklanmak zorunda değildir. Bununla birlikte kasık ağrısı ve akıntı, pelvik inflamatuar hastalığa işaret ediyor olabileceği için bu belirtilerin yaşanması halinde doktora gitmek çok önemlidir.
Pelvik inflamatuar hastalık, pelvik bölgede inflamasyona ve enfeksiyona yol açan bir hastalıktır. Bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon sonucu gelişebilen pelvik inflamatuar hastalık, vajinal akıntıda değişikliğe, pelvik bölgede ağrıya ve cinsel ilişki sırasında veya idrar yapma sırasında ağrıya neden olabilir.
Pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilmediğinde kısırlığa, dış gebeliğe ve kronik pelvik ağrıya yol açabilir. Bu hastalığın tedavisi antibiyotiklerle mümkün olmakla birlikte bazı durumlarda cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.
Sonuç Olarak
Kadınlarda kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonlarından kas zorlanmasına, gebeliğe ve böbrek taşlarına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Kasık ağrısı zamanla kendi kendine geçebildiği gibi altta yatan sağlık sorununa bağlı olarak tedavi gerektirebilmektedir. Kasık ağrınızın nedenini anlamak için doktora gidebilir ve yaşadığınız belirtileri anlatabilirsiniz. Doktorunuz, belirtilerinize bakarak ve gerekli tahlilleri yaparak kasık ağrısının nedenini anlayacak ve buna göre bir tedavi planı oluşturacaktır.