Trikomonas, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Vajinal, oral veya anal cinsel ilişki ile bulaşabilen bu enfeksiyona Trichomonas vaginalis adı verilen bir parazit neden olmaktadır. Trikomonas, tedavi edilebilir bir enfeksiyon olmakla birlikte enfeksiyonun tedavi edilmemesi halinde çeşitli komplikasyonlarla karşılaşılabilir.
Trikomonas, hem kadınları hem de erkekleri etkileyen bir enfeksiyondur. Enfeksiyon genelde üretrayı etkilemekle birlikte kadınlarda vajinayı da etkileyebilmektedir. Trikomonas, erkeklerde ise prostat bezinde veya penis başında enfeksiyona neden olabilmektedir.
Enfeksiyon, sarılma, öpüşme veya aynı çatal-bıçağı kullanma gibi davranışlarla bulaşmamaktadır. Bununla birlikte korunmasız cinsel ilişki, trikomonasın kolayca yayılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle trikomonas dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için cinsel ilişki sırasında kondom gibi bariyer doğum kontrol yöntemleri kullanmak önemlidir.
Trikomonas belirtilerini, tedavisini ve enfeksiyondan korunmak için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Trikomonas Nedir?
Trikomonas, cinsel ilişki sırasında kişiden kişiye bulaşabilen Trichomonas vaginalis paraziti nedeniyle meydana gelen bir enfeksiyondur. Enfeksiyon, oral, anal veya vajinal ilişkiyle ya da genital bölgelere dokunmayla bulaşabilmektedir.
Trikomonas, kadınlarda genelde alt genital sistemi etkilemektedir. Erkeklerde ise daha çok üretrada enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Anüs, eller veya ağız gibi vücudun diğer bölgeleri genelde enfeksiyondan etkilenmemektedir.
Trikomonasa yakalanma riskinin aşağıdaki kişiler açısından daha yüksek olduğu düşünülmektedir:
- Kadınlar
- Birden fazla cinsel partneri olan kişiler
- Daha önce trikomonas veya cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara yakalanmış kişiler
- Korunmasız cinsel ilişki yaşayan kişiler
Cinsel partner sayısının artması, kişinin trikomonasa yakalanma riskinde artış olmasına yol açmaktadır.
Trikomonas Belirtileri
Trikomonas çoğu zaman hiçbir belirtiye neden olmamaktadır. Bununla birlikte bazen enfeksiyona maruz kaldıktan sonra 5 ila 28 gün içinde ortaya bazı belirtiler çıkabilmektedir. Belirtiler, kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde görülebilmektedir.
Trikomonasın neden olduğu hafif belirtiler arasında kaşıntı bulunabilir. Ancak akıntıyla birlikte inflamasyon görülmesi gibi daha şiddetli belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
Trikomonasın kadınlarda neden olabileceği belirtiler şu şekildedir:
- Köpüklü, kötü kokulu vajinal akıntı (şeffaf, beyaz, gri, sarı veya yeşil renkli olabilir)
- Kanlı vajinal akıntı
- Genital tahriş
- Cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken rahatsızlık
- Kasık bölgesinde şişkinlik
- Sık idrara çıkma
- Nadiren karın ağrısı
Trikomonasın erkeklerde neden olabileceği belirtiler ise şu şekildedir:
- Üretra veya penis akıntısı
- Peniste kaşıntı
- Boşalma veya idrar yapma sonrası yanma hissi
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yaparken ağrı
Trikomonas Komplikasyonları
Trikomonas, tedavi edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu komplikasyonlardan bazıları şu şekildedir:
Gebelikte görülen komplikasyonlar
Gebelikte görülen trikomonasın neden olabileceği komplikasyonlar şu şekildedir:
- Erken doğum
- Suyun erken gelmesi
- Düşük doğum ağırlığı
- Kısırlık
Trikomonas, nadiren de olsa doğum sırasında bebeğe bulaşabilmektedir.
Diğer komplikasyonlar
Trikomonas, üreme sistemi enfeksiyonları riskinde artışa neden olabilir. Bazı araştırmalar, trikomonas ile HPV virüsü arasında ilişki olabileceğini söylemektedir.
HIV riski
Trikomonas, HIV dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların riskinde artışa yol açabilir. Bu artışın nedeninin inflamasyon, bağışıklığın düşmesi ve vajinal floradaki değişiklikler olabileceği düşünülmektedir.
Trikomonas Nasıl Bulaşır?
Trikomonas, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Vajinal, anal veya oral ilişki ile bulaşabilen trikomonasa yakalanma riskinizi azaltmak için kondom gibi bariyer doğum kontrol yöntemleri kullanabilirsiniz. Bununla birlikte enfeksiyona kesin olarak yakalanmamanın tek yolu, ilişkiye girmemektedir.
Trikomonas, korunmalı cinsel ilişkiye rağmen bulaşma riski olan bir enfeksiyon olduğu için enfeksiyon riskinizi en aza indirmek için şunlara dikkat etmelisiniz:
- Cinsel ilişki sırasında mutlaka lateks kondom kullanın. Trikomonas, yalnızca cinsel temasla dahi bulaşabilen bir enfeksiyon olduğu için kondomun herhangi bir cinsel temastan önce takılması önemlidir.
- Vajinal duştan kaçının. Vajinal duş, vajinada doğal olarak bulunan ve vajinanın sağlıklı kalmasına yardımcı olan bakterilerin dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bu da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskinde artışa neden olabilir.
- Partnerinizin cinsel hastalık testi yaptırmış ve negatif sonuç almış olduğundan emin olun. Tek eşli olmak istemiyorsanız, cinsel partner sayınızı sınırlamaya çalışın.
- Partnerlerinizle geçmiş cinsel hayatınız ve enfeksiyon riskiniz hakkında açıkça konuşun. Bu sayede trikomonas gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskiniz olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.
Trikomonas Nasıl Anlaşılır?
Trikomonas, genelde hiçbir belirtiye neden olmayan bir enfeksiyon olduğu için yalnızca belirtilere bakarak enfeksiyonunuz olup olmadığını anlamanız mümkün olmayabilir.
Trikomonas enfeksiyonunun teşhisi için doktora gitmeniz ve şu testleri yaptırmanız gerekir:
- Pelvik muayene
- Vajina veya penis akıntısından örnek alınarak mikroskop altında incelenmesi
- Vajinadan sürüntü alınarak laboratuvarda test edilmesi
Trikomonas şüphesi nedeniyle test yaptırmak isteyen kadınların, doktora adet dönemi dışında gitmeleri gerekir. Muayene öncesi vulvada deodorant benzeri kokulu ve tahrişe neden olabilecek ürünlerin kullanılmaması gerekebilir. Ayrıca muayene öncesi 24 ila 48 saat süreyle cinsel ilişkiden uzak durmak veya tampon kullanmamak da gerekli olabilir.
Trikomonas Tedavisi
Trikomonas tedavisi, antibiyotiklerle gerçekleştirilmektedir. Antibiyotik tedavisi genelde çoğu hastada enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Antibiyotik kullanmaya başlamanızla birlikte kendinizi iyi hissetmeye başlasanız dahi ilacın enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırması adına doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca antibiyotik kullanmaya devam etmeniz gerekir.
Antibiyotik tedavisi, enfeksiyona neden olan parazitten kurtulmayı sağlamakla birlikte koruyucu etki göstermediğinden ileride tekrar enfeksiyona yakalanma riskiniz bulunmaktadır. Bu nedenle tedavi sonrasında tekrar enfeksiyona yakalanmamak için güvenli cinsel ilişki alışkanlıklarınızı sürdürmeniz önemlidir.
Trikomonasta yalnızca enfekte kişinin tedavi edilmesi yeterli değildir. Partnerinizde herhangi bir belirti olmasa da onun da tedavi görmesi gerekir. Ayrıca tedavi sonrası 7-10 gün kadar cinsel ilişkiye girmemeniz önemlidir. Doktorunuz, cinsel ilişkiye girmeye başlamadan önce tekrar test yaptırmanızı isteyebilir.
Gebelikte Trikomonas Enfeksiyonu
Gebelikte trikomonas enfeksiyonu tedavi edilmediğinde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskinde artışa neden olabilir. Bu komplikasyonların her ikisi de bebeğin gelişimini ve genel sağlığını etkileyebilmektedir.
Trikomonas, vajinal doğum sırasında da bebeğe bulaşabilir. Bu durum, nadir olarak görülmekle birlikte enfeksiyonun temizlenmesi için bebeğin antibiyotik tedavisi görmesi gerekebilir. Aksi halde bebeğin ciddi sağlık sorunları yaşaması mümkündür.
Trikomonas enfeksiyonu, gebelikte tek doz antibiyotikle tedavi edilebilmektedir. Gebeliğiniz sırasında hem kadında hem de erkekte enfeksiyon olması halinde her ikisinin de antibiyotik tedavisi görmesi gerekir.
Gebeliğinizde trikomonasınız olduğunu öğrendiğiniz veya belirtileriniz ortaya çıktığı an tedavi görmeniz önemlidir. Bu sayede bebeğinizin enfeksiyon nedeniyle çeşitli olumsuzluklar yaşamasının önüne geçebilirsiniz.
Trikomonas şüphesi taşıyor ve doğum sırasında bebeğinize enfeksiyon bulaştırmaktan korkuyorsanız, gebeliğiniz sırasında kontrollerinizi kesinlikle aksatmamalısınız. Gerekli testleri yaptırdıktan sonra enfeksiyonunuz olduğu doğrulanırsa bir an önce tedavi görmelisiniz. Enfeksiyon, doğumdan önce temizlenirse bebeğe bulaşma ihtimali olmayacaktır.
Trikomonas enfeksiyonu, sık rastlanan bir enfeksiyon olmakla birlikte doğum sırasında bebeğe nadiren geçmektedir. Bebeğe geçse dahi antibiyotikle kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle trikomonas enfeksiyonunuz olduğunu öğrenirseniz endişelenmemeli ve doktorunuzdan neler yapabileceğinizi öğrenmelisiniz.
Sonuç Olarak
Trikomonas, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan bir tanesidir. Kişiden kişiye kolay bir şekilde bulaşabilen bu enfeksiyonun tedavisi antibiyotiklerle kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Trikomonasın neden olabileceği komplikasyonları önlemek ve enfeksiyonu diğer kişilere bulaştırmamak açısından bir an önce tedavi görmek önemlidir.