Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin en son aşamasıdır. Embriyo transferi, basit bir işlem olmakla birlikte tedavinin gebelik gerçekleşmeden önceki son aşaması olduğu için çok önemlidir. Embriyo transferi başarılı bir şekilde gerçekleşip embriyonun rahme tutunmasıyla gebelik mümkün olmaktadır.
Embriyo transferi, tüp bebek tedavisindeki en önemli aşama olduğu için transfer öncesi sürece dair her şeyi bilmeniz faydalı olacaktır. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin nasıl yapıldığını, ne zaman yapıldığını ve transfere dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Nedir?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi, tedavi sürecinin son aşamasıdır. Tüp bebek tedavisi boyunca kullanılan hormon ilaçları ile yumurtalıkların bir döngü içerisinde birden fazla yumurta bırakması sağlanır. Ardından kadından alınan yumurtalar ile erkekten alınan spermler, laboratuvar ortamında döllenmek üzere bir araya getirilir. Döllenen yumurtalar yeteri kadar olgunlaştığında kadının rahmine transfer edilir.
Tüp bebek tedavisi, doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinin ve dolayısıyla embriyo transferinin gerekli olduğu durumlar genel olarak şu şekildedir:
- Yumurtlama bozuklukları: Adet döngüleri düzenli değilse veya adet görme hiç gerçekleşmiyorsa doğal yolla gebelik zor olabilir.
- Fallop tüplerinin hasarlı ya da tıkalı olması: Fallop tüpleri hasarlı ya da tıkalı olduğunda yumurtanın döllenmesi ve rahme ulaşması mümkün olmayabilir.
- Çikolata kisti: Rahim içindekine benzer dokunun rahim dışında gelişmesiyle rahmin, yumurtalıkların ve fallop tüplerinin fonksiyonları etkilenebilir.
- Erken yumurtalık yetmezliği: Yumurtalıkların gerektiği gibi çalışmaması, östrojen üretiminin yeterli olmamasına veya yumurtlamanın düzenli olarak gerçekleşmemesine neden olabilir.
- Genetik bozukluklar: Bazı genetik sorunlar, gebeliğin doğal yolla gerçekleşmesini engelleyebilir.
- Rahim miyomları: Miyomlar, rahimdeki iyi huylu tümörlerdir. Rahim miyomları, embriyonun rahme tutunmasını önleyerek gebeliği engelleyebilir.
- Sperm üretiminde sorunlar: Erkeklerde düşük sperm sayısı, sperm hareketliliğinin düşük olması ve testislerde sorun olması gibi durumlarda gebelik doğal yolla gerçekleşemeyebilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden 2-3 gün önce doktorunuz hangi yumurtaların transfer için en uygun olduğunu seçecektir. Seçilen yumurtalar, laboratuvar ortamında spermlerle bir araya getirilerek döllenmenin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Döllenme gerçekleştikten sonra 3. gün veya 5. gün embriyosu transfer edilecektir.
Embriyo transferi, pap smear testine benzer bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Transfer için öncelikle vajinaya spekulum yerleştirilerek vajina duvarlarının açık durması sağlanmaktadır. Sonrasında ultrason yardımıyla rahim ağzından kateter geçirilerek embriyolar rahme transfer edilmektedir.
Embriyo transferi genellikle acı vermeyen bir işlemdir. Bununla birlikte spekulum yerleştirilirken hafif bir rahatsızlık hissedilebilir. Bu rahatsızlık, transfer gerçekleştikten sonra sona ermekte ve sonrasında herhangi bir rahatsızlığa neden olmamaktadır.
3. Gün Embriyo ve 5. Gün Embriyosu
Taze embriyo transferi yapılacağında 3. gün veya 5. gün embriyosu tercih edilebilir. Tüm embriyoların 5. güne kadar hayatta kalması mümkün olmayabileceği için bazı doktorlar, 3. gün embriyosunu transfer etmeyi tercih edebilmektedir.
Embriyolar 5 günlük olduklarında blastosist aşamasına gelmektedir. 5. gün embriyolarının genetik olarak normal olma ve rahme tutunma şansı daha yüksek olabildiği için bazı doktorlar transfer için 5. gün embriyosu tercih edebilmektedir.
Kaç günlük embriyoların daha iyi tutunabildiği çeşitli faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle embriyo transferi için doktorunuzun sizin için en doğrusunu seçileceğinden emin olabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferine embriyolog ve doktor birlikte karar vermektedir. Yumurtalar toplanıp döllenme gerçekleştikten sonra oluşan embriyolar hem sayı hem de nitelik bakımından değerlendirilir. Sonrasında ise embriyo transferinin gerçekleşeceği gün belirlenir.
Embriyo transferi 2 ila 3. gün gerçekleştirilebileceği gibi embriyoların blastosist aşamasına geldiği 5 ila 6. gün de gerçekleştirilebilir. Kaç günlük embriyo transfer edileceği, kişiye özel olarak belirlendiği için transferin döllenme gerçekleştikten kaç gün sonra gerçekleşeceğini kesin olarak söylemek mümkün değildir.
Bazı hastalara 3. gün embriyo transfer edilirken bazılarına ise 5 gün embriyosu transfer edilmektedir. Kaçıncı gün embriyosu transfer edileceğine doktorunuz ve ekibi durumunuza göre karar verecektir.
Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Embriyo Transfer Edilir?
Tüp bebek tedavisinde kaç tane embriyo transfer edileceği, ebeveyn adaylarının transferle ilgili en fazla merak ettiği konulardan bir tanesidir. Kaç tane embriyo transfer edileceği, pek çok faktöre göre değişiklik gösterebileceği için bu sorunun cevabını verebilecek tek kişi doktorunuz olacaktır.
Bununla birlikte genel olarak bir embriyo transfer edilmesi tercih edilmektedir. Ancak 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda gebelik şansını arttırmak için iki embriyo transfer edilmesine karar verilebilir.
Birden fazla embriyo transfer edilmesi durumunda çoğul gebelik gerçekleşebileceği için günümüzde genellikle bir adet embriyo transfer edilmektedir. Çoğul gebelik, hem anne hem de bebekler açısından riskli olabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinin başarı şansını arttırmak için transfer edilecek embriyo sayısını arttırmak yerine PGT ve PGD gibi genetik testleri yaptırmanın daha olumlu etkileri olacaktır. Bu testler sayesinde hangi embriyoların tutunma şansının daha yüksek olduğu belirlenecek ve gebelik şansı daha yüksek olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisinde Dondurulmuş Embriyo Transferi
Daha önce gördüğünüz tüp bebek tedavilerinden kalan embriyolarınızı dondurduysanız, mevcut döngünüzde bu embriyoları kullanabilirsiniz. Dondurulmuş embriyolar transfer edilmeden önce genetik testten geçeceği için embriyoda genetik bir kusur olma veya transfer sonrası gebeliğin kaybı riski daha az olabilmektedir.
Doktorunuz, dondurulmuş embriyo transferi için ince bir kateter kullanacak ve çözdürülen embriyoları rahim ağzından geçerek rahminize transfer edecektir. Dondurulmuş embriyo transferi, oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Bununla birlikte rahatsızlık hissetmeniz halinde doktorunuz gerekli ilaçları reçete edecektir.
Dondurulmuş embriyo transferini tercih etmenin pek çok nedeni olabilmektedir. Bu transferin bazı avantajları olabileceği gibi bazı dezavantajlarının da olabileceğini bilmeniz gerekir.
Dondurulmuş embriyo transferinin en önemli avantajlarından bir tanesi, embriyolar transfer edilmeden önce genetik test yapılmasıdır. Genetik test ile tedavinin başarı şansı artabilmekte ve genetik anormalliklerin görülme riski azalabilmektedir.
Tüp bebek tedavisi sırasında birden fazla sağlıklı embriyo oluşması halinde tüp bebek merkezleri genelde fazla embriyoların dondurulmasını tavsiye etmektedir. Bu sayede tekrar tüp bebek tedavisi görülmesi halinde yumurtalıkların uyarılması ve yumurtaların toplanması gibi prosedürlere gerek olmayacaktır. Dondurulan embriyolar, yetkili merkezlerde 10 yıl ve daha uzun sürelerle saklanabilmektedir.
Dondurulmuş embriyo transferinde yumurta toplama işleminden önce kullanılan hormon ilaçları kullanılmadığı için özellikle yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu olan kadınların dondurulmuş embriyo tercih etmesi daha iyi olacaktır.
Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Testi
Embriyo transferi sonrası gebelik testi yapmak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Ancak gebelik testini erken yapmanız, yalancı negatif sonuç almanıza neden olabileceği için gebelik testi için transfer sonrası doktorunuzun söylediği süreyi beklemeniz gerekir.
Embriyo transferi sonrası bekleme süresi genellikle 12 ila 14 gündür. Bu süreyi bekledikten sonra doktorunuzu ziyaret etmeli ve kanda gebelik testi yaptırmalısınız. Transfer sonrası idrarda gebelik testi de yapabilirsiniz. Ancak testten kesin sonuç almak için kanda gebelik testini beklemeniz iyi olacaktır.
İdrarda gebelik testleri genelde doğru sonuç vermekle birlikte bazen bu testlerden yalancı negatif sonuç alınması mümkündür. İdrardaki hCG’yi tespit ederek çalışan bu testler, kanda gebelik testinde olduğu gibi hCG seviyesini ölçememektedir. Bu nedenle transfer sonrası testten doğru sonuç almak için doktorunuzu ziyaret edeceğiniz güne kadar beklemeniz gerekir.