Embriyo transferi, genellikle tüp bebek sürecinin en önemli aşaması olarak görülür. Yüzeysel bakıldığında görece kolay bir prosedür gibi görülür. Embriyolar bir katetere yüklenirler ve doktor ise onları rahim ağzı kanalından rahim boşluğuna bırakır. Sadece bir kaç dakika sürer ve genellikle hasta uyanık olur ve çoğunlukla eşi de yanında olur.
Basit gibi görünse de asıl zorluğun detaylarda gizli olduğunu belirtmek gerekiyor. Embriyolar rahim boşluğuna travmatize edilmeden nazikçe yerleştirilmeliler ve ayrıca yerleştirilmeleri için en uygun pozisyon bulunmalı, yoksa döngü işe yaramaz.
Tüp Bebek Embriyo Transferinde Başarıyı Etkileyen Değişkenler
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinde performansı etkileyen değişkenler arasında deneme transferinin performansı, kateter ucunun kan, mukus veya rahim dokusu gibi etkenlerle kirlenmesi, aynı zamanda atılamamış embriyoların bulunması gibi şeyler vardır. Diğer faktörlerden birkaç tanesi ise kullanılan kateterin türü, transfer sıvısının miktarı ve türü, rahim ağzında veya kateter ucunda bakteri varlığı ve ultrason kullanımıdır.
Bu noktada temel hedef embriyo transferini kolaylaştırmaktır. Klinik sonuçları iyileştirmek için kullanılan bazı adımlar şöyledir:
- Ultrason rehberliği önemlidir. Karın ultrasonu ile embriyoların en ideal konuma yerleştirilmeleri sağlanır. Hastanın mesanesinin dolu olması önemlidir çünkü kateter ucunun daha rahat görülmesini sağlar.
- Rahim ağzı mukusu tamamen çıkarılmalıdır. Bu işlem bir kateter ve kültür ortamı kullanılarak tamamlanır. Sonrasında kalan mukusları almak için şırınga kullanılır. Tüm rahim ağzı mukusunun alınması önemlidir yoksa bu yapışkan yapı kateter ucuna yapışır ve embriyoları yanlış yerlere fırlatır.
- Embriyoların yerleşimi için en ideal nokta rahmin alt noktasından 1.5 cm yukarısıdır. Eğer çok yüksekte kalırlarsa endometriyal travma riski artar ve embriyoların atılmasına sebep olan kasılmalar ortaya çıkar. Çok düşük yerleştirilmeleri ise gebelik oranlarının düşmesine sebep olur.
- Rahim kasılmalarından kaçınmak gerekir. Bunun için rahim ağzını düzleştiren ve rahme erişimi kolaylaştıran aletlerin kullanımı genelde olmaz.
- Embriyolar nazikçe yerleştirilmeliler. Bunun için şırınganın ucuna yavaşça basılır.
Embriyo Transferinde Kullanılan Kateter Türleri
Yumuşak ve sert olmak üzere iki kateter türü vardır. Yapılan araştırmalara göre yumuşak kateterin başarı oranı genel olarak sert olandan daha yüksek. Çünkü yumuşak olduğunda rahim boşluğunun yapısını daha kolay takip edebiliyor ve bu nedenle ucunun kan ve mukus olma olasılığı azalıyor. Rahim kanalını aşmak için sert bir kateter kullanılabilir ancak kanalı geçmemesi gerekir.
Yatak İstirahatinden Kaçının
Pek çok çalışmaya göre yatak istirahati daha iyi sonuç almayı sağlamıyor. Hatta yatanların gebelik ihtimallerinin daha düşük olduğunu gösteren bazı çalışmalar da mevcut.
Embriyo Transferinin Zamanlaması
Tüp bebek başarı oranları, katetere doldurulan embriyoların transferinde ne kadar gecikme olursa, o kadar kötü sonuçlar çıktığını gösteriyor. 120 saniyeyi aşan gecikmeler özellikle önemliler. Çünkü sıcaklık değişimlerine ve oda havasına maruz kalan embriyolarda travmalar ortaya çıkabiliyor. Bu gecikmeler genellikle rahim boşluğuna erişimin zor olduğu durumlarda ortaya çıkarlar.
Diğer Faktörler
Hastaların rahatlaması için bazen ilaç uygulaması yapılabilir. Bazı hastalarda ise anestezi gerekli olabilir. Ayrıca transfer sürecinde rahim ağzının kendi kendine açılması istenmez. Bu nedenle rahim ağzına bir dikiş atılabilir. Bu sayede rahim kasılmaları olmadan rahim ağzının düzleşmesi sağlanabilir.