Gebelik haftaları, son adet döneminin ilk günü baz alınarak hesaplanır. Bu nedenle gebeliğinizin ikinci haftasında henüz teknik olarak gebe sayılmazsınız. Adet döngüsü içerisinde yaklaşık 7 gün doğurgan olduğunuz için aslında bu süreç içerisinde gebe kalabilirsiniz. Ancak pek çok kadın ne zaman yumurtladığını bilmediği için veya implantasyonun ne zaman gerçekleştiği tam olarak bilinemeyeceği için gebeliğin son adet döneminin ilk günü başladığı kabul edilmektedir.
Özet olarak bir haftalık gebelik aslında yeni adet döngüsünün başladığı tarihe denk gelmektedir. İki haftalık gebelik ise yumurtlamanın başlangıcıdır. Yumurtalıklarınız, adet döngünüzün ikinci haftası spermin döllemesi için yumurta bırakmaktadır. Döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasıyla gebelik gerçekleşmiş olur. Bu ise genelde yumurtlamadan 6 ila 10 gün sonrasına denk gelmektedir.
2. hafta gebelik belirtilerini, gebeliğin ne zaman başladığını ve 2 haftalık gebelikte neler yapmanız gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
2. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin ikinci haftasında henüz teknik olarak gebe olmadığınız için gebelik belirtileri yaşamazsınız. Bununla birlikte vücudunuz bu süreçte gebeliğe hazırlandığı için vücudunuzda çeşitli değişimler hissediyor olabilirsiniz.
Gebeliğin ilk belirtileri arasında adet gecikmesi, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler yer almaktadır. Bu belirtilerin pek çoğu adet öncesi belirtilerle benzer olduğu için gebe kaldığınızı mı yoksa adet mi olacağınızı anlamanız zor olabilir. Bu nedenle gebelik şüpheniz varsa adetiniz geciktikten yaklaşık 10 gün sonra gebelik testi yaptırmanız önerilmektedir.
Gebeliğin ikinci haftası genelde yumurtlama dönemine denk geldiği için bu dönemde bazı belirtilerle karşılaşmanız mümkündür. Yumurtlama, yumurtalıklardan birinin sperm tarafından döllenmeye hazır bir adet yumurtayı bırakması anlamına gelmektedir.
Yumurtlama, gebelik için çok önemli olduğundan dolayı yumurtlama sürecini iyice anlamanız önemlidir. Adet döngünüzün başlangıcından itibaren vücudunuz, yumurtalıklarınızın içerisindeki foliküllerin olgunlaşmasını sağlamak için FSH adı verilen hormonu üretmeye başlar. FSH’nin yanı sıra LH hormonu da üretilerek yumurtlamanın tetiklenmesini sağlar. Yumurtanın içinde bulunduğu folikülün yırtılmasıyla yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlama, 28 günlük bir adet döngüsünün 14. gününde gerçekleşir.
Yumurtlama döneminde gerçekleşen hormonal değişiklikler bazı belirtiler yaşamanıza neden olabilir. Bu dönemde vajinal akıntınızın daha kaygan ve daha ıslak hale geldiğini ve yumurta akını andırdığını fark edebilirsiniz. Bunun yanı sıra şu belirtilerle de karşılaşabilirsiniz:
- Koku hassasiyetinin artması
- Göğüslerde hassasiyet veya ağrı
- Pelvik bölgesinde ya da karında ağrı
- Lekelenme veya akıntı
- Rahim ağzında parmakla hissedilebilecek değişiklikler
Yumurtlama döneminde bazı belirtiler görülebilse de hiçbir belirti yaşamamanız da mümkündür. Hatta pek çok kadın yumurtlama döneminde olduğunu fark etmemektedir. Yumurtlama döneminde hiçbir belirti yaşamadığınız için doğurgan olduğunuz günleri anlayamıyorsanız, eczaneden alacağınız ovülasyon testlerini yapabilirsiniz.
Yumurtlamayı takip etmenin başka bir yolu da günlük bazal vücut sıcaklığınızı ölçmektir. Yumurtlama sonrası bazal vücut sıcaklığında çok az bir artış meydana gelmektedir. Ayrıca yumurtlama öncesi de hafif bir düşüş görülebilir. Bununla birlikte bazal vücut sıcaklığınızdaki değişimi anlamanız için adetinizi birkaç ay takip etmeniz gerekebilir.
Gebelik Ne Zaman Başlar?
İki haftalık gebelikte aslında gebelik henüz teknik olarak başlamamıştır. Ancak vücudunuz son birkaç gün içerisinde östrojen ve progesteron üretimini arttırarak rahim astarınızı, gebelik ihtimaline karşı hazırlamaya başlamıştır.
28 günlük bir adet döngüsünün yaklaşık 14. gününe gelindiğine yumurtalıklardaki foliküllerden bir tanesi yumurta bırakır. Bu yumurta fallop tüpüne doğru ilerler. Bununla birlikte yumurtlama yalnızca 14. gün değil, 9 ila 21. günler arasında herhangi bir zaman gerçekleşebilir.
Yumurtlamadan sonra 24 sat içerisinde sağlıklı bir sperm vajinadan rahim ağzına doğru ilerlemeyi başarırsa ve sonrasında rahimden geçip fallop tüpünde yumurtaya nüfuz edebilişe dölleme gerçekleşecektir. Erkeğin boşalmasında yaklaşık 250 milyon sperm bulunsa da bunlardan yaklaşık 400 tanesi, yumurtaya giden 10 saatlik yolculukta hayatta kalır. Bunlar arasında yumurtanın dış zarını gerçekleşmeyi başaran ise genelde bir adet spermdir.
Sonraki 10 ila 30 saat içerisinde başarılı olan spermin çekirdeği, yumurtanın çekirdeği ile birleşerek genetik materyaller birleşir. Spermin Y kromozomu taşıması halinde bebek erkek olacaktır. X kromozomu taşıması halinde ise bebek erkek olacaktır.
Döllenmiş yumurtanın fallop tüpünden rahme ulaşması ise 3-4 gün sürer. Bu süre boyunca yumurta 100’ün üzerinde hücreye bölünür. Yumurta, rahme girdiğinde blastosist aşamasına gelmiştir. Birkaç gün sonra blastosist rahim astarına yerleşmeye başlayacak ve büyümeye ve bölünmeye devam edecektir.
2 Haftalık Gebelikte Neler Yapılmalı?
Sağlıklı bir gebelik geçirmek için gebelik öncesi dikkat etmeniz gereken şeyler genel olarak şu şekildedir:
Doğum öncesi vitaminlerinizi alın
Henüz teknik olarak gebe kalmış olmasanız dahi günde en az 400 mcg folik asit içeren bir vitamin takviyesi kullanmaya başlamalısınız. Doğum öncesi vitaminler siz ve bebeğiniz için demir, D vitamini ve kalsiyum gibi temel besinleri almanızı sağlayacaktır. Folik asit ise bebekte doğum kusurları riskini azalttığı için gebe olmasanız dahi almanız gereken bir vitamindir.
Doktorunuza danışın
Gebelik planlıyorsanız, gebelik öncesi muayene için doktorunuza danışmalısınız. Bu sayede kullandığınız ilaçlar varsa bunların gebelik için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca aklınızda gebelikle ilgili sorular varsa bunları da doktorunuza danışabilirsiniz.
Cinsel ilişki zamanını planlayın
Gebe kalmak istiyorsanız, her gün veya gün aşırı cinsel ilişki yaşamanız en iyisi olacaktır. Bununla birlikte adet döngüsünde yalnızca doğurganlık penceresinde gebe kalmak mümkün olduğu için yumurtlamadan önceki üç günlük süre içerisinde cinsel ilişkiye girmeniz, spermin vücudunuzda kalması ve yumurtayı dölleyebilmesi için yeterli olacaktır.
Vücudunuzu gebeliğe hazırlayın
Gebe kalmadan önce özellikle karın ve sırt egzersizleri yaparak vücudunuzu güçlendirmeyi düşünebilirsiniz. Daha güçlü karın ve sırt kasları, karnınız büyüdükçe ağrı yaşama ihtimalinizi azaltacaktır.
Sağlıklı alışkanlıklar edinin
Gebe kalmaya çalışırken veya gebe kaldıktan sonra sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durun. Ayrıca kafein tüketiminizi kısıtlamaya çalışın.