Gebeliğin birinci haftası aslında annenin henüz gebe kalmadığı bir dönemdir. Bunun nedeni, gebelik haftasının son adetin başlangıç tarihine göre hesaplanmasından kaynaklanmaktadır. Adet döngüsünün bu aşamasında henüz yumurtlama gerçekleşmemiş ve gebelik başlamamıştır.
Gebeliğin ilk 13 haftasını kapsayan ilk trimesterde yapılan ultrason ile gebeliğin ne zaman başladığı daha kesin bir şekilde belirlenebilir. Bunun yanı sıra kandaki hormon seviyeleri de gebeliğin kaç haftalık olduğu konusunda genel bir fikir sağlayabilir.
1. hafta gebelik belirtilerini, ne zaman gebelik testi yapmanız gerektiğini ve gebeliğin ilk belirtilerinin neler olduğunu bu yazıda okuyabilirsiniz.
1. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin birinci haftasında henüz gebelik teknik olarak başlamadığı için gebelik belirtileri görülmez. Bununla birlikte gebeliğin başlangıcı son adetin başlangıç tarihi olduğu için bu dönemde adet dönemiyle ilgili belirtiler yaşayabilirsiniz.
Gebeliğin birinci haftasında gebelik belirtileri görülmemekle birlikte adet döneminde şu belirtiler yaşanabilir:
Kanama
Adet döneminde gebelik için hazırlanan rahim içi tabaka, kanama ile birlikte dışarı atılır.
Bel ağrısı ve sancı
Rahim içerisindeki tabakanın atılması için rahimde kasılmalar meydana gelir. Bu da bel ve karın bölgelerinde ağrıya neden olabilir.
Şişkinlik
Adet döneminde ve öncesinde hormonlarda yaşanan dalgalanmalar, karında şişkinliğe yol açabilir.
Ruh halinde değişimler
Hormonlar, karın bölgesinde şişkinliğin yanı sıra ruh halinde değişimlere neden olabilir.
Baş ağrısı
Bazı kadınlarda hormonal değişimlere bağlı olarak migren görülebilir. Reçetesiz ağrı kesiciler veya rahatlatıcı aktiviteler ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Evde yapılan idrarda gebelik testleri, idrardaki hCG hormonunu tespit ederek çalışır. HCG hormonu yalnızca gebelikte üretilir. Yumurtanın embriyo haline gelmesiyle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde plasenta haline gelecek olan hücreler hCG üretmeye başlar.
Adet geciktikten sonra en kısa zaman içerisinde gebelik testi yaptırmak gerekir. Gebelik testi, gebe kaldıktan 10 gün sonra gibi kısa zaman içerisinde pozitif sonuç verebilir. Bununla birlikte idrarda gebelik testinden kesin sonuç almak için gebeliğin başlamasının üzerinden yaklaşık 3 hafta geçmesi gerekebilir.
Eczaneden reçetesiz alabileceğiniz, farklı markalar altında satılan pek çok gebelik testi bulunmaktadır. Evde yapabileceğiniz gebelik testleri ile dakikalar içerisinde gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu testlerin çoğunun yüzde 99 oranında doğru sonuçlar verdiği söylenebilir.
İdrarda gebelik testleri yüksek oranda doğru sonuçlar verse de adet henüz birkaç gün geciktiyse sonuçlar doğru olmayabilir. Adet bir hafta gecikmeden yapılan testler, gebelik başlamış olsa dahi negatif sonuç verebilir.
Gebelik testinizin sonucu negatif çıktıysa ancak gebe olduğunuzu düşünüyorsanız, bir hafta sonra tekrar test yapmalısınız. Testten yalancı negatif sonuç almamak için gebelik testinin son kullanma tarihinin geçmemiş olduğundan ve talimatlara kesin olarak uyduğunuzdan emin olun.
Gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, idrarda gebelik testinin yanı sıra kanda gebelik testine de başvurabilirsiniz. Kanda gebelik testi, idrar testine göre daha erken pozitif sonuç alınmasını sağlayabilir. Kanda gebelik testini hastaneye gidip kan örneği vererek kolayca yaptırabilirsiniz.
Gebeliğin İlk Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğinizin ilk haftasında henüz teknik olarak gebe olmasanız da gebelik testi yaptırmadan önce bazı belirtilerle karşılaşmaya başlayabilirsiniz. Gebeliğin ilk belirtisi genelde adet gecikmesidir. Bununla birlikte ilerleyen dönemlerde adet gecikmesinin yanı sıra şu belirtilerle karşılaşılabilir:
Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet
Gebe kaldıktan kısa bir süre sonra hormonlarda değişimler meydana gelir. Bu da göğüslerin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olabilir. Vücudunuzun hormonal değişimlere uyum sağlamasıyla birlikte yaşanan rahatsızlık azalabilir.
Mide bulantısı
Gebelikte mide bulantısı veya kusma sıkça karşılaşılan bir belirtidir. Mide bulantısı genelde gebeliğin 4 ila 9. haftaları arasında ortaya çıkmaktadır. Mide bulantısına genelde hormonal değişimlerin neden olduğu düşünülmekle birlikte küçük öğünler halinde beslenmenin, yağlı yiyecekler tüketmemenin ve bol miktarda su içmek mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Sık idrara çıkma
Gebelik nedeniyle idrar çıkmada artış olabilir. Bunun nedeni gebelikte vücuttaki kan miktarının artmasıdır. Kan miktarının artmasıyla böbreklerin daha fazla sıvıyı işlemesi gerekir ve bu da mesanenin daha hızlı dolmasına neden olur.
Yorgunluk
Gebeliğin başlarında progesteron seviyelerinin yükselmesiyle yorgunluk görülebilir. Bu nedenle kendinizi yorgun hissettiğinizde mümkün olduğunca dinlenmeye çalışmalısınız. Ayrıca sağlıklı beslenme ve egzersizle gün içerisinde enerjinizi arttırabilirsiniz.
Bazı yiyecekler ve kokulardan tiksinme
Gebelik, tat alma duyunuzda değişikliklere neden olabilir. Ayrıca bu dönemde bazı kokuları daha güçlü bir şekilde almaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle yemek yaparken pencereleri açmayı deneyebilir veya hoşlanmadığınız kokularla başka bir aile bireyinin veya eşinizin ilgilenmesini isteyebilirsiniz.
Mide yanması
Gebelikte üretilen hormonlar nedeniyle sindirim yavaşlar. Aynı zamanda mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık gevşer. Bu da mide asidinin yemek borusuna kaçmasına ve mide yanmasına neden olabilir. Gebelikte mide yanmasının önüne geçmek için küçük ve sık öğünler tüketmek, kızartmadan ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, yemekten hemen sonra uzanmamak ve yatmadan önceki birkaç saat içerisinde bir şey yiyip içmemek faydalı olabilir.
Kabızlık
Gebelikte progesteron hormonu seviyelerinin yükselmesi sindirimin ve bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. Kabızlığı önlemek için bol miktarda lif içeren yiyecekler tüketmek ve bol bol su içmek önemlidir. Kabızlık ciddi bir sorun haline gelmeye başladıysa gebelikte kullanılmaya uygun laksatif veya dışkı yumuşatıcı ilaçların neler olduğunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.