Gebeliğin ilk 2 haftası henüz gebelik teknik olarak başlamamıştır. Ancak üçüncü haftaya geldiğinizde artık gebeliğiniz başlamış ve bebeğiniz gelişmeye başlamıştır. Gebeliğin üçüncü haftasında gebelik başlamış olsa dahi bu dönemde henüz hiçbir belirtiyle karşılaşmamanız mümkündür. Ayrıca evde yapılan testlerin çoğu henüz gebeliği doğrulayamadığı için gebe olup olmadığınızı anlamanız pek mümkün değildir.
3. hafta gebelik belirtilerini, 3. hafta gebelikte bebeğin durumunu, ne zaman gebelik testi yapmanız gerektiğini ve merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
3. Hafta Gebelik Belirtileri
Yumurtlama, son adet döneminin başlangıcından yaklaşık 14 gün sonra gerçekleşir. Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta fallop tüpüne doğru ilerler. Yumurta burada sperm tarafından döllenmeyi bekler. Yumurta, 12 ila 24 saat içerisinde döllenmesi ve gebeliğin oluşması halinde yaklaşık 5-6 gün içerisinde rahim astarına yerleşir.
Gebelik genelde başlar başlamaz belirti vermediği için gebe kaldıktan hemen sonra hiçbir belirtiyle karşılaşmayabilirsiniz. Bazı kadınlar gebelik testi pozitif çıkmadan önceki süreçte gebelik belirtileri yaşadıklarını söyleseler de bu durum her kadın için geçerli değildir. Bu nedenle gebe kalmaya uğraşıyor ancak hiçbir belirti yaşamıyorsanız endişelenmemelisiniz.
Gebeliğin üçüncü haftasında hiçbir belirti görülmemesi mümkün olmakla birlikte bazı kadınlarda şu belirtilere rastlanabilir:
Gaz ve şişkinlik
Progesteron hormonu, sindirim sistemi dahil olmak üzere vücuttaki kasların gevşemesine neden olur. Bunun sonucunda sindirim yavaşlayarak gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Sindirimin yavaşlaması aynı zamanda kabızlığa yol açabilir. Bu sorunların önüne geçmek için her gün bol bol su içmeye, meyve ve sebze gibi lif bakımından zengin yiyecekler tüketmeye özen göstermelisiniz.
Göğüslerde hassasiyet
Bazı kadınlarda gebe kaldıktan sonra adet dönemindekine benzer şekilde göğüslerde hassasiyet ve ağrı görülebilir. Gebelikle birlikte göğüsler şişebilir, hassaslaşabilir ve acımaya başlayabilir.
Lekelenme
Gebelikte embriyonun rahim astarına tutunmasıyla birlikte hafif kanama şeklinde lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması normal adet kanamasından çok daha hafiftir ve kısa sürelidir. Bununla birlikte kanamanın yanı sıra ağrınız da varsa dış gebelik şüphesi olabileceği için bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
Bazal vücut sıcaklığında artış
Bazal vücut sıcaklığınızı düzenli olarak takip ediyorsanız, bu hafta vücut sıcaklığınızın normalden yüksek olduğunu görebilirsiniz. Vücut sıcaklığınızı doğru bir şekilde takip etmek için sabah uyandıktan sonra henüz yataktan çıkmadan ölçüm yapabilirsiniz.
3. Hafta Gebelikte Bebeğin Durumu
Gebeliğinizin üçüncü haftasında bebeğiniz henüz çoğalan ve rahim astarına yerleşen hücrelerden meydana gelmektedir. Bir süre sonra bu hücrelerden iç kısımdakiler embriyoya dönüşecektir. Dış kısımdakiler ise bebeğinize oksijen ve besin sağlamak ve atıkları uzaklaştırmak üzere plasentaya dönüşecektir.
İleride plasentaya dönüşecek olan hücreler gebeliğin başlarında hCG üretmeye başlamaktadır. Bu hormon, yumurtalıklara yumurtlamayı bırakmalarını ve progesteron üretmeye devam etmelerini söylemektedir. Bu sayede normalde her ay adet kanaması ile atılan rahim astarının korunması sağlanır. Vücutta yeteri kadar hCG üretilmeye başlanmasıyla gebelik testinden pozitif sonuç alınır.
Gebeliğin üçüncü haftasında amniyon kesesi içerisinde amniyotik sıvı oluşmaya başlar. Bu sıvı gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin korunmasını sağlayacaktır. Doğum sırasında suyun gelmesi ile dışarı atılan amniyotik sıvı olmaktadır.
Gebelik Testi Yumurtlamadan Kaç Gün Sonra Belli Olur?
Evde gebelik testleri, idrarda bulunan hCG hormonunu tespit ederek çalışır. Bu testler gebeliği genelde adet gecikmesinin üzerinden 6 gün geçtikten sonra tespit etmekle birlikte bazı testler bu süreden önce de doğru sonuç verebilir.
Gebeliğin başlarında hCG seviyeleri çok düşük olmakla birlikte hızlı bir artış gösterir. Bu nedenle gebelik testinin hCG’yi tespit etmesi halinde sonuç pozitif çıkacağı için gebe olduğunuzdan emin olabilirsiniz.
Testin sonucu negatif geldiyse ancak testi adetiniz gecikmeden yaptıysanız, gebe olma ihtimaliniz vardır. Ancak bu dönemde vücudunuzdaki hCG düşük seviyelerde olduğu için test tarafından tespit edilememiş olabilir. Bu nedenle adetiniz geciktikten sonra tekrar test yapmalısınız.
Gebelik testi yapmak için genelde adetin gecikmesi dikkate alınmakla birlikte yumurtlamayı baz almak gerekirse testin yumurtlamadan yaklaşık iki hafta sonra yapılması gerekir. Bu süreden önce test yapılması halinde yalancı negatif sonuç alınabilir.
Adetiniz düzenliyse gebe olup olmadığınızı öğrenmek için adetiniz geciktikten hemen sonra test yapabilirsiniz. Ancak adetiniz düzenli olmamakla birlikte yumurtlamanızı takip ettiyseniz, yumurtlamanın üzerinden iki hafta geçtikten sonra test yapabilirsiniz.
3 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?
Gebe kalmaya çalışmak hem psikolojik hem de fiziksel olarak yıpratıcı bir süreç olabilir. Bu nedenle süreç boyunca kendinize iyi bakmanız çok önemlidir. Gebeliğinizi sağlıklı bir şekilde geçirmek için dikkat edebileceğiniz şeyler genel olarak şu şekildedir:
Besleyici yiyecekler tüketin
Meyve ve sebze, cıva içeriği düşük balıklar ve tam tahıllı yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Ayrıca C vitamini, demir ve kalsiyum gibi önemli vitaminler ve mineraller açısından zengin yiyecekler tercih etmeye çalışın.
Kahveyi azaltın
Gebe kalmaya çalışan kadınların ve gebelerin günde bir fincandan fazla kahve tüketmemeleri önerilmektedir. Fazla kafein gebeliği olumsuz yönde etkileyebileceği için hem kahve tüketiminize dikkat edin hem de kafein içeren diğer yiyecek ve içecekleri ölçülü bir şekilde tüketmeye çalışın.
Uyku kalitenize önem verin
Gebeliğin ilerleyen zamanlarında uykuyla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle uyku sorunları ortaya çıkmadan önce uyku saatlerinizin aynı olması ve odanızın uyku için uygun sıcaklığa sahip olması gibi durumlara dikkat ederek uyku hijyeninizi geliştirmeye çalışın.
Aşırı sıcak ortamlardan uzak durun
Gebelikte duş almak ve aşırı sıcak olmadığı sürece küvete girmek herhangi bir sorun teşkil etmese de sauna ve jakuzi gibi ortamlardan uzak durmalısınız. Özellikle gebeliğin başlarında annenin vücut ısısının artması, bebekte nöral sorunlar görülme riskini arttırabileceği için vücudunuzun çok fazla ısınmasına neden olacak aşırı sıcak ortamlardan uzak durmalısınız.