Gebeliğinizin altıncı haftasına geldiğinizde bebeğinizin kalbi tam olarak gelişmemiş olsa da ultrasonda kalp atışı duyulabilir. Bu hafta mide bulantınız başlamış olabileceği için küçük öğünler halinde beslenerek ve bol sıvı tüketerek rahatlayabilirsiniz. Ayrıca yorgunluk, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve kabızlık gibi belirtilerle de karşılaşabilirsiniz.
6. hafta gebelik belirtilerini, 6 haftalık gebelikte bebek gelişimini ve annedeki değişiklikleri ve dikkat etmeniz gereken şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
6. Hafta Gebelik Belirtileri
6. hafta gebelikte sık karşılaşılan belirtiler genel olarak şu şekildedir:
- Mide bulantısı
- Sık idrara çıkma
- Yorgunluk
- Göğüslerde hassasiyet veya ağrı
- Duygusallık veya sinirlilik
Gebelikte annelerin karşılaştıkları en rahatsız edici belirtilerle başa çıkmanın yollarını aşağıda okuyabilirsiniz.
Mide bulantısı
Kadınların çoğu gebeliklerinin bir döneminde mide bulantısı ve kusma yaşamaktadır. Mide bulantısının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hCG’de yatan artışın buna neden olabileceği düşünülmektedir. Mide bulantısı genelde ikinci trimesterde daha hafif geçmektedir. Gebelik sırasında mide bulantısı ve kusma yaşamak normal olmakla birlikte belirtilerinizin şiddetli olması halinde mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Mide bulantınızı hafifletmek için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Günde birkaç kez küçük öğünler halinde beslenin.
- Mide bulantınızı hafifletmek için tuzlu kraker gibi yiyecekler tüketin.
- Baharatlı veya yağlı yiyeceklerden uzak durun.
- Yemek sonrası hemen uzanmayın.
- Mide bulantısını tetikleyen kokulardan kaçınmaya çalışın.
- Mide bulantısıyla birlikte kusma varsa bol miktarda sıvı tüketin.
- Doktorunuza zencefil tableti gibi mide bulantınızı hafifletebilecek takviyeleri alıp alamayacağınızı sorun.
Yorgunluk
Gebeliğin özellikle ilk trimesterinde kendinizi her zamankinden daha yorgun hissetmeniz normaldir. Yorgunluğunuzun nedeni gebelik hormonları ve kan hacminin artmasıdır.
Yorgunluğunuzu hafifletmek için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Fırsat buldukça gün içinde şekerleme yapın.
- Geceleri erken yatmaya çalışın.
- Geceleri uykudan uyanıp kalkmamak için günün erken saatlerinde daha fazla sıvı tüketin.
- Kafeini azaltmaya çalışın. Gün içinde enerjinizi meyvelerden almaya çalışın.
Kabızlık
Doğum öncesi vitaminler, sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemli olsa da demir nedeniyle kabızlık yaşayabilirsiniz. Kabızlığı hafifletmek için doğal yollara başvurabilir veya doktorunuzdan takviye önerisi isteyebilirsiniz.
Kabızlığınızı hafifletmek için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Bol miktarda sıvı tüketin.
- Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl, baklagil, kuruyemiş ve lifli yiyecekler tüketin.
- Hareket edin. Egzersiz yapmak duygusal ve fiziksel olarak rahatlattığı gibi kabızlığı önlemeye de yardımcı olur.
- Doktorunuza danışın. Gebelikte kullanılması güvenli laksatif ilaçları öğrenip doktorunuza danışarak kullanın.
6. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi
6. haftada bebeğinizin büyüklüğü pirinç tanesi kadardır. Bu hafta bebeğin görünümü ileride omurgaya dönüşecek ufak bir kuyruğu olan kurbağa yavrusu gibidir.
Gebeliğin altıncı haftasında bebeğin tomurcuk haline gelen uzantıları kol, bacak ve kulak haline gelmeye başlar. Ayrıca beyni, akciğerleri ve diğer organları da gelişmektedir.
Bu hafta bebeğin belirgin bir yüzü olmasa da yüz hatları yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Bebeğin dişleri ve ince bir deri tabakası oluşmaya başlamaktadır. Bebeğin kalp atışı ise genelde vajinal ultrasonla tespit edilebilmektedir.
6 Haftalık Gebelik Ultrasonda Belli Olur mu?
Doktorunuza altı haftalık gebe olduğunuzu haber verdiyseniz, ilk doğum öncesi ziyaretinizi hemen gerçekleştirmenizi isteyebilir veya birkaç hafta daha beklemenizi önerebilir. Ultrason için sabırsızlanıyor olsanız da ilk muayene için birkaç hafta daha beklemeniz gerekebilir.
6 haftalık gebelikte ultrason yaptırmanız halinde fetal kalp atışı tespit edilebilir. Bununla birlikte gebelik haftasının yanlış hesaplanması halinde fetal kalp atışı görülmeyebilir. Bu durumda doktorunuz birkaç hafta sonra ultrason için tekrar gelmenizi isteyebilir.
İkiz gebelikte 6. haftada iki farklı gebelik kesesi tespit edilebilmektedir. İkiz gebelik tespit edilirse doktorunuzu daha sık ziyaret etmeye başlamanız ve ek bazı önlemler almanız gerekebilir.
6. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin altıncı haftasında kendinizi şişkin hissedebilir ancak gebe gibi görmeyebilirsiniz. Bu hafta bebeğiniz karnınızda henüz çok az yer kaplasa da yakında çok daha belirgin hale gelecektir. İkiz gebelikte ise karnınız normalden çok daha önce ortaya çıkabilir.
Boyu daha kısa ve gövdesi daha kısa olan kadınlarda gebelik dışarıdan daha erken fark edilmeye başlayabilir. Bunun nedeni bebeğin anne karnında dikey olarak kaplayabileceği alanın daha az olmasıdır.
Daha önce gebelik yaşamış kadınların da sonraki gebelikleri dışardan daha erken belli olmaya başlayabilir. İlk gebelikte karın kasları gerildiği için sonraki gebeliklerde gebelik daha erken belli olabilir.
6 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
6 haftalık gebelikte dikkat etmeniz gerekenler genel olarak şunlardır:
İlk doktor ziyaretinizi planlayın
İlk doktor ziyaretinizde doktorunuza soracağınız çok fazla sorunuz olabilir. Bu nedenle ziyaret öncesi tüm sorularınızı bir yere not alın. Ayrıca kullandığınız ilaçlar, belirtileriniz ve sahip olduğunuz sağlık sorunları gibi şeyleri de not almayı unutmayın.
Kendinize dikkat edin
Gebeliğin ilk haftaları bebeğin gelişimi açısından kritik öneme sahip olduğundan dolayı sağlığınıza dikkat edin. Kafeini azaltın, daha fazla uyuyun ve jakuzi ve sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durun.
Tuvalete gitmeyi ertelemeyin
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riski daha fazla olduğundan dolayı bol miktarda su için ve idrarınızı tutmayın. Gebelikte daha sık idrara çıkma ihtiyacı duymanız normaldir. Ancak sürekli tuvalete gitmeniz gerektiğini hissediyor veya idrar yaparken ağrı ve yanma gibi belirtiler yaşıyorsanız idrar yolu enfeksiyonunuz olabileceği için mutlaka doktorunuzu ziyaret edin.
Stresinizi azaltmaya çalışın
Stresinizin sürekli yüksek olması hem siz hem de bebeğiniz açısından iyi değildir. Bu nedenle stresinizi kontrol altında tutmaya çalışın. Sizi iyi hissettiren insanlarla görüşerek, yeteri kadar dinlenerek, sevdiğiniz aktiviteleri yaparak ve meditasyon gibi uygulamalara başvurarak stresinizi azaltmayı deneyin.