4. hafta gebelikte genelde evde gebelik testlerinden pozitif sonuç alınabilmektedir. Bu hafta, gebeliğinizin dördüncü haftası sayılsa da gebelik haftası hesaplanırken son adet tarihi kullanıldığı için muhtemelen bebeğinize henüz iki haftadır gebesiniz.
Kadınların pek çoğu bu dönemde gebe olduklarını henüz bilmemektedir. Ayrıca bu dönemde pek çok kadın herhangi bir gebelik belirtisiyle karşılaşmamaktadır. Bununla birlikte gebelik başladıktan sonra hCG hormonundaki hızlı artışla birlikte gebelik belirtilerini yoğun bir şekilde yaşamaya başlayabilirsiniz.
4. hafta gebelik belirtilerini, 4 haftalık gebelikte bebek gelişimini ve annedeki değişiklikleri ve dikkat etmeniz gereken şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
4. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin ilk belirtisi genelde adet gecikmesidir. Evde gebelik testleri, idrardaki hCG hormonunu tespit ederek çalışmaktadır. HCG, döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasının ardından üretilmeye başlanan bir hormondur. Gebelik testlerinin çoğu idrardaki hCG’yi adet geciktikten sonra tespit edebilmekle birlikte bazı testler daha erken sonuç verebilmektedir.
Normalde gebelik gerçekleşmediğinde adet görülür. Adet döngüsü içerisinde yumurtalıklar her ay bir adet yumurta bırakır ve rahim astarı olası bir gebelik için hazırlanarak kalınlaşır. Gebelik gerçekleşmezse adet kanamasıyla birlikte rahim astarı ve yumurta dışarı atılır.
Yumurtanın döllenmesi ve rahim astarına tutunması halinde adet görülmez. Yumurta döllendikten sonra blastosist adı verilen bir yapı oluşur ve sonrasında bu yapı embriyo haline gelir. Gebeliğin dördüncü haftasında blastosist, fallop tüplerinden rahme olan 6 günlük yolculuğunu tamamlamış ve rahim astarına yerleşmeye başlamıştır.
Embriyo oluştuktan yaklaşık 6 ila 12 gün sonra bazı kadınlarda hafif kramp veya lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması adı verilen bu kanama oldukça hafif olmakla birlikte bazen adet dönemiyle karıştırılabilir. Yerleşme kanamasının görülmesi normal olmakla birlikte kanama ağırsa, kötü kokuyorsa veya ateşlenme gibi belirtiler varsa doktor kontrolünden geçmek önemlidir.
Gebeliğin dördüncü haftasında lekelenme haricinde şu belirtiler görülebilir:
- Göğüslerde hassasiyet
- Yorgunluk
- Sık idrara çıkma
- Mide bulantısı
- Koku veya tat alma duyularında artış
- Yiyeceklerden tiksinme veya aşerme
4 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi
Gebeliğin dördüncü haftasında embriyonun rahme yerleşmesiyle birlikte hücreler hızla çoğalmaktadır ve farklı işlevlere sahiptir. Bu dönemde anne karnındaki bebek, gelişimine müdahale edebilecek faktörlere karşı son derece hassastır. Bu nedenle özellikle gebeliğin başlarında alkol, sigara ve uyuşturucu madde gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak çok önemlidir.
Bu süreçte vücudunuzun aşırı ısınmasına neden olabilecek aktivitelerde bulunmamaya da dikkat etmelisiniz. Sauna ve jakuzi gibi ortamlar nedeniyle vücudun aşırı ısınması özellikle gebeliğin erken dönemlerinde bebekte nöral sorunlara yol açabilmektedir.
4 haftalık gebelikte embriyonun dış hücreleri, rahim astarına doğru yerleşmektedir. Ayrıca amniyotik kese de oluşmakta ve bebek büyüdükçe amniyon sıvı sayesinde korunmaya başlamaktadır. Dördüncü haftada bebeğin nöral tüpü, yani omurganın, beynin ve omurganın temeli de oluşmuş durumdadır.
4. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizi henüz yeni öğrenmiş olsanız dahi pantolonlarınızın sıkmaya başladığını şimdiden hissedebilirsiniz. Bunun nedeni hormonların neden olduğu şişkinliktir. Karnınızdaki şişkinlik, kıyafetlerinizin şimdiden rahatsız hissettirmesine yol açabilir.
Gebe kaldıktan sonra yeni elbiselere ihtiyaç duymak için daha birkaç ayınız olsa da bu dönemde tayt, eşofman ve bol elbiseler gibi rahat kıyafetlere bakmaya başlayabilirsiniz. İlerleyen aylarda vücudunuzun değişmesiyle birlikte rahat kıyafetleri daha fazla tercih etmeye başlayabilirsiniz.
Gebeliğin dördüncü haftasında anneni vücudunda fark ettiği en büyük değişikliklerden biri göğüslerde hassasiyet olabilir. Göğüslerde hassasiyet ve ağrı genelde 4 ila 6. haftalarda başlamakta ve ilk trimester boyunca devam etmektedir. Bazı kadınlar gebeliğin başlarında göğüslerindeki damarların ortaya çıktığını da fark edebilir.
4 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğinizin dördüncü haftasında dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şu şekildedir:
Doktor randevusu alın
Gebelik testiniz pozitif çıktıktan sonra doktorunuzdan randevu alın. İlk doktor kontrolü genelde gebeliğin 8. haftasında yapılmakla birlikte geçmişte gebelikle ilgili sorunlar yaşadıysanız veya endişe verici bazı belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuz daha önce muayene edilmenizi isteyebilir.
Kullandığınız ilaçlara dikkat edin
Gebelik boyunca reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Halihazırda kullandığınız ilaçlar varsa bunların gebelik için uygun olup olmadığını öğrenin.
Sindirim sisteminizi destekleyin
Gebelikle birlikte gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlar yaşamaya başladıysanız öğünlerinizi küçültmeyi deneyin. Yemeği yavaş yemeye ve bolca çiğnemeye çalışın. Yemek sırasında çok fazla sıvı tüketmeyin ve gazlı içeceklerden uzak durun. Beslenmenizin yanı sıra yürüyüş gibi hafif egzersizler de sindirim sisteminizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Midenizi rahatlatmaya çalışın
Gebeliğin dördüncü haftasıyla birlikte belli gıdalara karşı hassasiyetiniz başlamış olabilir. Bu durumda yataktan kalkar kalkmaz bulantınıza iyi gelen ufak atıştırmalıklar yemeyi deneyebilirsiniz. Bazı kadınlarda doğum öncesi vitaminler de bulantıyı arttırabilmektedir. Bu durum sizin için de geçerliyse ve sabahları vitaminlerinizi almakta zorlanıyorsanız, yatmadan önce ufak bir atıştırmalıkla birlikte almayı deneyebilirsiniz. Veya vitamin dozunu yarısını sabah ve yarısını akşam alacak şekilde bölebilirsiniz.
D vitaminini unutmayın
D vitamini, kalsiyum emilimini desteklemek ve dişlerin ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlamak açısından çok önemlidir. Yeteri kadar D vitamini aldığınızdan emin olmak için her gün 15 dakika kadar güneş ışığına maruz kalmaya çalışın. Bunun yanı sıra beslenme düzeninize yumurta, sardalya ve somon gibi yiyecekler eklemeye çalışın. D vitamini eksikliğiniz varsa doktorunuza takviye danışmayı ihmal etmeyin.