Gebeliğinizin beşinci haftasına geldiğinizde yorgunluk, göğüslerde hassasiyet ve mide bulantısı gibi belirtiler yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu hafta bebeğiniz henüz çok küçük olsa da kalp atışları başlamış olabilir. Yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde olan bebeğinizin organlarının yeni yeni oluşmaya başladığı bu hafta hem fiziksel hem de duygusal açıdan yeni belirtiler yaşamaya başlayabilirsiniz.
5. hafta gebelik belirtilerini, 5 haftalık gebelikte bebek gelişimini ve annedeki değişiklikleri ve dikkat etmeniz gereken şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
5. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebelik belirtileri her annede farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Örneğin, bazı gebeler sık sık mide bulantısı yaşarken bazıları ise gebelik sürecini bulantı yaşamadan geçirmektedir. Anneden anneye değişiklik gösteren gebelik belirtilerinin çoğundan hCG ve progesteron hormonlarındaki hızlı yükselişler sorumludur.
5. hafta gebelikte sıkça rastlanan belirtiler şu şekildedir:
Mide bulantısı
Mide bulantısı genelde sabah görülse de günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Bu belirti çoğunlukla gebeliğin 6. haftasından itibaren başlasa da bazı kadınlarda daha erken görülebilir. Gün boyu küçük öğünler halinde beslenmek, belirtilerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Gebelikte mide bulantısı ve kusma sık görülen belirtiler olmakla birlikte şiddetli mide bulantısı ve kusma, hiperemezis gravidarum belirtisi olabileceği için doktorunuza haber vermelisiniz.
Baş dönmesi
Gebelik sırasında tansiyon genelde normalden düşük olmaktadır. Düşük tansiyon, baş dönmesine ve hatta bayılmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle gebeliğiniz boyunca başınızın döndüğünü hissettiğinizde bir yere oturup dinlenmeyi ihmal etmemelisiniz.
Sık idrara çıkma
Gebelikte rahmin genişlemesiyle birlikte mesanede baskı oluşabilir ve daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu süreçte mesane enfeksiyonlarından kaçınmak için ihtiyaç duyduğunuz her zaman tuvalete gitmeli ve susuzluk yaşamamak için bol su içmelisiniz.
Karın ağrısı
Gebelikte karında hafif kramplar hissedilmesi ve şişkinlik olması normaldir. Bunun nedeni yumurtanın tutunmasından veya rahmin genişlemeye başlamasından kaynaklanabilir. Bununla birlikte şiddetli ağrılarınız ya da kramplarınız olması halinde mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.
Vajinal kanama
Adetiniz geciktikten sonra lekelenme şeklinde hafif kanama yaşayabilirsiniz. Lekelenmenin nedeni genelde döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte gebeliğiniz boyunca kanama yaşadığınız herhangi bir zamanda durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
Göğüslerde hassasiyet
Gebelikte yaşanan hormonal değişimler göğüslerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir. Gebeliğin en erken belirtilerinden biri olan göğüslerde hassasiyet ve ağrı, gebe kaldıktan hemen sonra ortaya çıkabilir.
Yorgunluk
Progesteron seviyelerindeki artış, kendinizi uykulu ve yorgun hissetmenize yol açabilir. Yorgunluk genelde ilk trimesterde yoğun şekilde hissedilse de gebelik boyunca devam edebilir.
Kabızlık
Gebelikle birlikte besinlerin emilmesi ve bebeğinize ulaşması için sindirim sisteminiz daha yavaş hareket etmeye başlar. Bu da kabızlığa neden olabilir. Daha fazla lifli gıdalar tüketmek ve bol miktarda sıvı içmek kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Vajinal akıntıda artış
Gebelik sırasında beyaz renkli, ince ve hafif kokulu vajinal akıntıda artış olabilir. Ancak akıntının rengi yeşil ya da sarıysa ve beraberinde kızarıklık ve kaşıntı gibi sorunlar görülüyorsa enfeksiyon olabileceği için doktorunuza haber vermelisiniz.
Yiyeceklerden tiksinme veya aşerme
Gebelikte hormonların değişmesiyle birlikte iştahınızda değişiklikler olabilir. Önceden severek tükettiğiniz yiyeceklerden tiksinebilir veya yemediğiniz şeyleri aşermeye başlayabilirsiniz.
5. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi
Gebeliğin beşinci haftasında bebeğinizde önemli değişiklikler meydana gelmeye başlar. Bu hafta bebek gelişiminde görülen değişiklikler şu şekildedir:
- Plasenta ve göbek kordonu oluşmaya başlar. Bunlar, vücudunuzdan embriyoya gerekli besinlerin ve oksijenlerin taşınması açısından önemlidir.
- Nöral tüp gelişimi devam eder. Bu hafta nöral tüp, omurga ve beyin haline gelir. Bu nedenle her gün en az 400 mcg folik asit almak, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini desteklemek ve aynı zamanda nöral tüp bozuklukları riskini azaltmak açısından kritiktir.
- Bebeğin kalbi gelişmeye başlar. Kalp atışı, gebeliği altıncı haftası gibi erken bir dönemde tespit edilebilir.
5. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin beşinci haftasında annede hiçbir değişim olmayabileceği gibi hafif şişkinlik başlayabilir. Annelerin pek çoğu gebelikte kilo alma konusunda endişe duysa da ilk trimesterde yalnızca birkaç kilo almak, bebek gelişimi açısından yeterlidir.
Gebelikte alınması gereken kilo miktarı her kadının vücut tipine göre değişiklik gösterdiği için ne kadar kilo almanız gerektiği konusunda doktorunuza danışabilirsiniz. Bununla birlikte farklı trimesterlerde kilo artışı konusunda genel olarak önerilen şu şekildedir:
- Vücut Kitle İndeksi 18,5’in altında zayıf kadınlar gebelikte toplam 12-18 kg almalıdır.
- Vücut Kitle İndeksi 18,5-24,9 arası normal kiloda kadınlar gebelikte toplam 11-15 kg almalıdır.
- Vücut Kitle İndeksi 25-29,9 arası aşırı kilolu kadınlar gebelikte toplam 6-11 kg almalıdır.
- Vücut Kitle İndeksi 30’un üzerinde olan kadınlar gebelikte toplam 5-9 kg almalıdır.
İlk trimesterde 2-2,5 kg almanız normaldir. İkinci ve üçüncü trimesterde ise haftalık 0,5 kg almayı bekleyebilirsiniz.
5 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için gebeliğinizin beşinci haftasında dikkat etmeniz gerekenler genel olarak şunlardır:
- İlk doktor ziyaretinizi planlayın. Henüz doktorunuzu görmediyseniz, en kısa zamanda randevu almalısınız. Doktorunuz 9 aylık gebelik süreci boyunca nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizi detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.
- Doğum öncesi vitaminlerinizi düzenli kullanın. İçeriğinde yüksek miktarda folik asit bulunan doğum öncesi vitaminler, bazı doğum kusurları riskini azaltmada etkilidir. Bunlar ayrıca bebeğinizin ve sizin ihtiyaç duyduğunuz diğer besin maddeleri açısından da önemlidir.
- Besin değeri yüksek yiyecekler tüketin. Meyve, sebze, tam tahıl, yağsız protein, baklagil ve kuruyemiş gibi yiyecekleri daha fazla tüketmeye çalışın.
- Yediğiniz et ürünlerinin tamamen pişmiş olduğundan emin olun. Ayrıca yüksek miktarda cıva içeren deniz ürünlerinden ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının.
- Bebeğinize zarar verebilecek alkol, sigara ve uyuşturucu madde gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun. Ayrıca kullandığınız ilaçlar varsa bunlar hakkında doktorunuzu bilgilendirin.