Adet dışı kahverengi akıntı genelde adet döngüsünün normal bir parçasıdır. Bununla birlikte kahverengi akıntının bazen enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabileceğini bilmek ve gerektiğinde doktora gitmek çok önemlidir.
Vajinal sıvılara kanın karışmasıyla meydana gelen kahverengi akıntı bazen yalnızca adet döneminin sonuna gelindiğini göstermektedir. Vücutta kalan adet kanı genelde adet döneminin sonunda dışarı atıldığında kahverengi akıntı şeklinde görülmektedir.
Adet dışı kahverengi akıntının sebeplerini, neler yapabileceğinizi ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Adet Dışı Kahverengi Akıntı Nedenleri
Adet dışı kahverengi akıntının pek çok nedeni olabilir. Kahverengi akıntıya yol açan nedenlerden bazıları şu şekildedir:
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri
Spiral gibi progesteron salgılayan doğum kontrol yöntemleri lekelenmeye, adet düzensizliğine ve kahverengi akıntıya neden olabilir. Progesteron içeren yöntemlerin kahverengi akıntıya yol açmasının nedeni, östrojen eksikliği nedeniyle rahim duvarının atılmasından kaynaklanmaktadır. Bu yöntemleri kullanırken görülen akıntı, adet döneminin sonunda meydana gelen akıntıyla benzer olmaktadır.
Hormonlu doğum kontrol yöntemi sonucu yaşanan kahverengi akıntı genelde ortada bir sorun olduğunu göstermediğinden ve üç ay içinde ortadan kaybolduğundan dolayı herhangi bir tedavi görmeniz gerekmez. Ancak akıntının devam ettiğini görüyor ve bundan rahatsızlık duyuyorsanız, doktorunuzla konuşarak doğum kontrol yönteminizi değiştirebilirsiniz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan klamidya ve bel soğukluğu gibi bazı hastalıklar, vajinal kanamaya ve kahverengi akıntıya neden olabilir.
Klamidyanın akıntı dışında neden olabileceği belirtiler şunlardır:
- İdrar yapma sırasında ağrı ya da yanma
- Karnın alt kısmında süregelen ağrı
- Ağrılı cinsel ilişki
- Bel soğukluğunun akıntı dışında neden olabileceği belirtiler ise şunlardır:
- Adet dönemleri arasında kanama
- Ağrılı idrar yapma
- Karında ağrı
Enfeksiyonlar bazı durumlarda hiçbir belirtiye neden olmamaktadır. Bu nedenle aktif bir cinsel yaşamınız varsa cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakımından düzenli olarak test yaptırmanız önemlidir.
Klamidya ve bel soğukluğu, antibiyotiklerle tedavi edilebilen enfeksiyonlardır ve birkaç hafta içinde tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte enfeksiyonun ilerlememesi için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Pelvik inflamatuar hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık, klamidya ve bel soğukluğu gibi tedavi edilmemiş enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Pelvik inflamatuar hastalık, kahverengi akıntıyla birlikte şu belirtilere neden olabilmektedir:
- Karnın alt kısmında veya rahimde ağrı
- Ateş
- Adet dışı kanama
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Ağrılı idrar yapma
Pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilmediğinde kısırlık ve ölümcül enfeksiyon gibi ciddi komplikasyonlara neden olabileceğinden hastalık belirtileriniz varsa bir an önce doktora gitmelisiniz. Pelvik inflamatuar hastalığı antibiyotiklerle tedavi etmek mümkün olmakla birlikte hastalık nedeniyle üreme organlarında meydana gelen zararı ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir.
Rahim miyomları
Rahim miyomları, rahimde meydana gelen kansersiz oluşumlardır. Kahverengi akıntıya ve adet dönemleri arasında kanamaya neden olabilen rahim miyomlarında görülen diğer belirtiler şu şekildedir:
- Cinsel ilişki sırasında pelvik ağrı
- İdrar yolu sorunları
- Geçmeyen bel ağrısı
Rahim miyomları genelde tehlikeli olmamakla birlikte bazen idrar yolunda tıkanıklık ve kısırlık gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Rahim miyomlarının tedavisi, miyomların şiddetine ve belirtilere göre değişiklik göstermekle birlikte genelde hormon enjeksiyonları, hormonlu doğum kontrol yöntemleri ve ameliyat ile tedavi gerçekleştirilmektedir.
Yerleşme kanaması
Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasıyla meydana gelmektedir. Embriyonun tutunması sonucu meydana gelen yerleşme kanamasının rengi kahverengimsi olabilmektedir. Bu nedenle aktif cinsel yaşantınız varsa kahverengi akıntının nedeni gebelik olabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde kahverengi lekelenme haricinde baş ağrısı, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, yorgunluk ve sırt ağrısı gibi belirtilere rastlanabilmektedir.
Kanser
Adet dışı kahverengi akıntı bazen rahim ağzı veya endomertial kansere işaret edebilmektedir. Hatta endometrial kanserde vajinal akıntıda kan ve adet dışı kanama belirtileri sıkça görülmektedir. Bunlar haricinde cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken zorluk veya ağrı ve pelvik ağrı gibi belirtilere rastlanabilmektedir. Rahim ağzı kanserinde ise ağrılı cinsel ilişki, yoğun veya uzun süren adet dönemleri, adet dönemleri arasında kanama, açıklanamayan kilo kaybı ve güçsüzlük gibi belirtiler görülebilmektedir.
Rahim ağzı ve endometrial kanser için hazırlanacak tedavi planı genel olarak hastanın sağlık geçmişine ve hastalığın ilerleyişine göre belirlenmektedir. Kanser tedavisinde gelende ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisine başvurulmaktadır.
Menopoz
Menopozla birlikte östrojen seviyelerinde azalış meydana gelmekte ve vajina duvarı incelmektedir. Bu süreçte kan damarlarının daralmasıyla birlikte vajinal kanama yaşamak mümkündür. Vajinal sıvılara karışan kan ile birlikte menopozda kahverengi akıntıyla karşılaşılabilir. Bununla birlikte ortada başka bir sorun olup olmadığını anlamak adına doktor ziyareti önemlidir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Adet dışı kahverengi kanama genelde endişe verici bir nedenden kaynaklanmasa da aşağıdaki durumlarda doktora gitmeniz ve ortada başka bir sorun olmadığından emin olmanız gerekir:
Adet dönemleri arasında sık sık kahverengi akıntı görmek veya akıntıda değişiklikler meydana gelmesi
- Kahverengi akıntının yoğun kanamaya dönüşmesi ve pelvik ağrı
- Kahverengi akıntının renginde, dokusunda veya kokusunda değişiklikler olması
- Vajinal akıntıda değişiklikler olması ve ağrı ve kaşıntı gibi belirtiler yaşanması
- Adet dışı kahverengi akıntınız varsa bunu takip etmeniz ve normal olmayan durumlarla karşılaştığınızda doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
Sonuç Olarak
Kahverengi akıntı genelde normal adet döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşmekte ve adet kanının vücudu terk etmesi nedeniyle görülmektedir. Bununla birlikte hormonlu doğum kontrol yöntemi gibi yöntemler kullanılması halinde de kahverengi akıntıyla karşılaşmak mümkündür.
Kahverengi akıntı bazense cinsel yolla bulaşan hastalıklar, pelvik inflamatuar ve kanser gibi sağlık sorunlarına işaret edebilmektedir.
Haftalarca veya aylarca devam eden kahverengi akıntınız varsa ve akıntının yanı sıra pelvik ağrı, kötü koku, idrar yaparken ağrı veya cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtileriniz oluyorsa bir an önce doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.