Hamilelik belirtileri kadından kadına farklılık gösterebildiği gibi hamilelikten hamileliğe de farklılık gösterebilir. Hatta belirtilerin başlama zamanı da her kadında aynı olmayabilir. Kadınların bir kısmı hamilelik testi yapmadan önce hamilelik belirtileri yaşamaya başlarken bir kısmı ise hiçbir belirti fark etmeyebilir.
Hamilelik belirtilerinin neler olduğunu, ne zaman başladığını ve ne zaman hamilelik testi yapmanız gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamilelik Belirtiler Nelerdir?
Her kadının vücudu farklı olduğu için yaşadıkları belirtiler birbirinden farklıdır. Hamilelik belirtileri her kadında aynı şekilde ortaya çıkmadığı gibi hamilelikten hamileliğe yaşanan belirtilerde de farklılık olabilir.
Hamilelik belirtileri bazen adet görmeden hemen önce yaşanan belirtilerle benzerlik gösterebildiği için hamileliği ve adet öncesi yaşanan belirtileri karşılaştırmak da mümkün olabilir. Bu nedenle yaşadığınız belirtiler hamilelikten kaynaklanıyor olabileceği gibi adet döneminin yaklaşmasından veya başka bir nedenden de kaynaklanıyor olabilir.
Hamilelikten emin olmanın tek yolu test yatırmak olsa da hamileliğin başlarında ortaya çıkan belirtiler genellikle şu şekildedir:
Lekelenme
Sperm ile yumurta bir araya gelip döllenme gerçekleştikten sonra hamileliğin gerçekleşmesi için yumurta rahim duvarına tutunur. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasıyla birlikte bazı kadınlarda yerleşme kanaması adı verilen hafif bir lekelenme meydana gelebilir. Yerleşme kanaması genelde yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra gerçekleşir. Kanamayla birlikte karın ağrısı da görülebilir.
Vajinal akıntı
Embriyonun tutunmasının hemen ardından vajina duvarlarında meydana gelen kalınlaşma akıntıda artışa neden olabilir. Vajinal akıntıdaki artış hamilelik boyunca devam edebilir. Bu akıntının beyaz renkli ve sıvı olması normal olmakla birlikte akıntının yoğun kıvamlı olması, kötü kokması ve kaşıntı veya yanma olması enfeksiyon belirtisi olabilir.
Göğüslerde değişiklik
Hamile kaldıktan sonra hormon seviyelerinin hızlı bir şekilde değişmesiyle göğüslerde değişiklik görülebilir. Hormonlardaki artış nedeniyle göğüsler şişebilir, ağrıyabilir ve hassas hale gelebilir. Göğüslerde değişiklik genelde hamile kaldıktan birkaç hafta sonra meydana gelir.
Yorgunluk
Pek çok kadın hamileliğin başlarında kendini normalden daha yorgun hisseder. Bunun nedeni hamilelikle birlikte progesteron hormonundaki artıştan kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda kan şekerinde ve kan basıncında düşme ile kan üretiminde artma da yorgunluğa katkıda bulunabilir.
Mide bulantısı
Hamileliğin en ünlü belirtisi mide bulantısı olsa da hamile kalan tüm kadınlarda mide bulantısı görülmez. Hamilelikte görülen mide bulantısının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bulantı genelde sabah görülmektedir. Bazı kadınlarda hamileliğin yanı sıra bazı yiyeceklerden tiksinme de görülebilmektedir.
Adet gecikmesi
Hamileliğin en kesin belirtisi adet gecikmesidir. Bu nedenle adetiniz geciktiyse mutlaka hamilelik testi yapmalısınız. Bununla birlikte adet gecikmesinin tek nedeni hamilelik olmayabilir. Bu nedenle testiniz negatif çıkarsa birkaç gün sonra tekrar test yapın. Yine negatif sonuç alırsanız, adet gecikmenizin nedenini öğrenmek için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Hamilelikte en sık karşılaşılan belirtiler yukarıdakiler olmakla birlikte aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
- Hamile kaldıktan 6 ila 8 hafta sonra pek çok kadında idrara çıkmada artış olur. Hamilelikte idrara çıkmada artış olmasının nedeni hormonlarda yaşanan değişikliklerdir.
- Hamilelikte progesteron hormonundaki artışla birlikte kabızlık görülebilir. Progesteron, yiyeceklerin bağırsaktan geçişini yavaşlattığı için kabızlık olabilir. Kabızlığı rahatlatmak için bol su içebilir, egzersiz yapabilir ve lif bakımından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.
- Hamileliğin özellikle ilk trimesterinde ruh halinde değişim olması sık karşılaşılan bir durumdur. Ruh halindeki değişimler genelde hormonlarla ilişkili olarak görülür.
- Hamilelikte damarların genişlemesi ve kan şekeri ile kan basıncının düşmesi sonucu baş dönmesi görülebilir.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Hamilelik belirtilerinden bazıları çok erken görülebilse de çoğu zaman belirtilerin ortaya çıkması için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle cinsel ilişkiden hemen sonra yaşanan lekelenme, akıntıda artış, yorgunluk ve mide bulantısı gibi belirtiler genellikle hamilelikle ilişkili olmamaktadır.
Adet gecikmesi dışındaki hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması genelde hamilelik başladıktan sonra 4 ila 6 haftayı bulabilmektedir. Hatta kadınların çoğunda belirtilerin son adet görülen tarihin üzerinden altı hafta geçtikten sonra ortaya çıktığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Göğüslerde şişkinlik ve mide bulantısı gibi belirtiler genelde birden ortaya çıkabilmektedir. Bunlar adet geciktikten yaklaşık 2 hafta sonra başlamaktadır. Bu da son adet görülen tarihten yaklaşık 6 hafta sonrasına denk gelmektedir.
Hamilelik Belirtileri Adet Belirtileriyle Aynı mı?
Adet belirtilerinin pek çoğu hamilelik belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Özellikle hamile kalmaya çalışıyorsanız, adet öncesi yaşadığınız belirtilerin hamilelik belirtileri olduğunu düşünebilirsiniz. Bu nedenle hamilelikle adet belirtileri arasındaki farkları öğrenerek yaşadıklarınızın hamilelikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlayabilirsiniz.
Hem hamilelikte hem de adet öncesinde yaşanan belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Ruh halinde değişimler
Sinirlilik, kaygı ve üzüntü gibi duygular hem hamilelikten hem de adetten kaynaklanıyor olabilir. Bu belirtiler adet başladıktan sonra genelde ortadan kaybolmaktadır. Ancak adetiniz geciktiyse ve belirtileriniz ortadan kaybolmasıysa hamile olabilirsiniz. Bununla birlikte ruh halindeki değişimlerin nedeni depresyon gibi psikolojik sorunlar da olabileceği için kendinizi kötü hissediyorsanız, doktora gitmeniz önemlidir.
Kabızlık
Kadınlarda kabızlığın nedeni genelde hormonlardaki değişimlerdir. Hamile kalan kadınların bir kısmında kabızlık görülmektedir. Ancak kabızlık, adet öncesi de görülebildiği için belirtinin nedeni her zaman hamilelik olmayabilir.
Göğüslerde hassasiyet
Göğüslerde ağrı, şişkinlik ve hassasiyet gibi belirtiler hem adet öncesi hem de hamilelikte görülen belirtilerdir. Bu belirtiler adet genelde hemen önce görülmekte ve adet görmeyle birlikte ortadan kaybolmaktadır. Hamilelikte göğüslerde hassasiyetin yanı sıra damarlarda belirginleşme olabilir.
Yorgunluk
Progesteron hormonundaki artışla birlikte adet öncesi yorgunlukta artış olabilir. Hatta adet dönemi ağır geçen kadınlarda yorgunluk adet görüldüğü sürece devam edebilir. Yorgunluk, hamilelikte de sık rastlanan bir belirtidir. Özellikle ilk trimesterde yorgunluk daha yoğun olarak görülmektedir.
Lekelenme
Lekelenme olarak görülen yerleşme kanaması genellikle döllenmeden 14 gün sonra gerçekleşir. Bazı kadınlar bu kanamayı adet kanamasıyla karıştırsa da yerleşme kanaması adetten çok daha hafiftir. Ayrıca adetin başlarında kanama hafif olabilse de kanamadan önce lekelenme görülmemektedir.
İştahın artması ya da azalması
İştahta artış hem hamilelikte hem de adet öncesinde görülen bir belirtidir. Kadınların pek çoğu adet öncesi dönemde tatlı, yağlı ve karbonhidratlı yiyecekleri aşermektedir. Bunun nedeni genelde östrojen hormonudur. Ancak yiyeceklerden tiksinme ve iştahın azalması çoğunlukla hamilelik nedeniyle görülmektedir.
Hamilelik Testi Ne Zaman Doğru Sonuç Verir?
Eczanelerde satılan idrarda hamilelik testleri yüksek oranda doğru sonuçlar vermektedir. Bu testler adet gecikmesinden önce de doğru sonuç verebilse de en doğru sonuçları almak adına adetinizin gecikmesini beklemeniz en iyisidir. Çok erken dönemde test yapmanız halinde testiniz negatif veya belirsiz çıkabilir.
Hamilelik belirtileriniz olmasına rağmen test sonucunuz negatif çıktıysa ve birkaç hafta içinde adet görmediyseniz, tekrar test yapabilirsiniz. Aynı zamanda doktora gideren kanda hamilelik testi isteyebilirsiniz.
Kanda hamilelik testine rağmen hamilelik görünmüyorsa doktorunuz adet gecikmenizin nedenini anlamak isteyecek ve buna göre bir tedavi planı oluşturacaktır. Ayrıca adet gecikmesi haricinde yaşadığınız diğer belirtilerin nedenini araştıracaktır.
Sonuç Olarak
Her kadın ve her hamilelik birbirinden farklıdır. En sık görülen hamilelik belirtileri göğüslerde hassasiyet, yorgunluk ve mide bulantısı olmakla birlikte her kadının bu belirtileri yaşamaması mümkündür. Bu nedenle herhangi bir belirtiniz olmasa dahi adetiniz geciktiyse hamilelik testi yaptırmanız iyi olacaktır. Eczaneden alacağınız hamilelik testini evde kolayca uygulayabilirsiniz. Test sonucunuz pozitif geldiyse bir an önce doktora gidebilir ve neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Anne adaylarının hamileliğin başlarından itibaren kendilerine dikkat etmeleri hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı açısından çok önemlidir.