Aile kurmaya ve bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz, hamile kalmak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Hamilelik, spermin yumurtayı döllemesi ve embriyonun rahme tutunmasıyla gerçekleşen bir süreç olsa da hamile kalmak, doğru zamanda cinsel ilişkiye girmekten daha fazlasını gerektirmektedir.
Bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının çoğu kolay hamile kalmanın yollarını merak etmektedir. Hiçbir yöntem kolay ve hızlı hamile kalmayı garanti etmese de hamile kalmadan önce yumurtlamanın zamanınızdan beslenme düzeninize kadar dikkat edeceğiniz bazı şeyler, hamile kalma ihtimalinizi arttırabilir.
Nasıl kolay hamile kalabileceğinizi ve doğurganlığınızı arttırmak için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Nasıl Kolay Hamile Kalınır?
Doğurganlığınızı etkileyen tüm faktörleri kontrol etmeniz mümkün olmasa da hamile kalma ihtimalinizi arttırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır. Stres yönetimi, sağlıklı alışkanlıklar ve besin açısından zengin bir beslenme düzenine sahip olmak gibi şeyler, hamile kalmanızı kolaylaştırabilir. Bunların yanı sıra bir adet döngüsü içerisinde yalnızca birkaç gün hamile kalma ihtimaliniz olduğundan dolayı cinsel ilişkinin zamanlaması da önemlidir.
Kolay hamile kalmak için dikkat edebileceğiniz şeylerden bazıları şu şekildedir:
Adet döngünüzü takip edin
Adet döngünüzü takip etmeniz, hamile kalma ihtimalinizin en yüksek olduğu günleri tahmin etmenizi sağlar. Doğurgan olunan günler, doğurganlık penceresi olarak da bilinmektedir.
Adet kanamanızın ilk günü, döngünüzün birinci günü olarak kabul edilir. Adet döngüsü 28 gün süren kadınların doğurgan günleri 7 ila 15. günler arası olacaktır. Bununla birlikte kadınların adet döngüleri bundan daha uzun ya da kısa olabileceği için her kadının doğurgan olduğu günler aynı değildir.
Adet döngüsünü takip etmeye yardımcı olan uygulamalar olsa da bunlar doğurganlık penceresini doğru bir şekilde tahmin edememektedir. Bu nedenle doğurganlığınızı takip etmek için bu uygulamalara ek olarak şu yöntemlere başvurabilirsiniz:
- Evde yapılan ovulasyon testleri: Ovulasyon testleri, ne zaman yumurtladığınızı tahmin etmenize yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz testlerdir. Bu testler özellikle düzenli adet gören kadınlar için faydalı olabilir. Ovulasyon testleri ile idrarda bulunan LH seviyeleri kontrol edilir. Testin sonucu pozitif geldikten sonra yaklaşık 24 saat içerisinde yumurtlama gerçekleşir. Bununla birlikte polistik over sendromu (PKOS) nedeniyle adet düzensizliğiniz varsa ovulasyon testleri güvenilir olmayabilir.
- Bazal vücut sıcaklığının takibi: Bazal vücut sıcaklığı takibinde her sabah uyanır uyanmaz ateşinizi ölçmeniz gerekir. Bunun için bazal vücut termometresi kullanabilirsiniz. Bazal termometreler, normal termometrelere göre daha hassastır. Bazal vücut sıcaklığınızı takip ederken yumurtlama sırasında 0.5 ila 1 derecelik artış görebilirsiniz. Bazal vücut sıcaklığınızı düzenli olarak takip ederseniz, yumurtlamadan sonra artışın sürekli olduğunu fark edeceksiniz.
- Servikal mukustaki değişikliklerin takibi: Servikal mukus, adet döngüsü boyunca meydana gelen hormonal dalgalanmalar nedeniyle değişiklik gösterir. Bu nedenle servikal mukusunuzu her gün kontrol etmeniz ve değişiklikleri not etmeniz önemlidir. Mukusun yoğun, ıslak ve kaygan olması, yumurtladığınız anlamına geliyor olabilir. Bununla birlikte mukusta meydana gelen değişimleri anlamak ve emin olmak için mukusunuzu en az bir adet döngüsü boyunca takip etmeli ve not etmelisiniz.
Sağlıklı alışkanlıklar benimseyin
Egzersiz yapın: Vücudunuzu hamileliğe hazırlamak için düzenli egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Her gün kısa süreli yürüyüşlere çıkmak dahi kalp atış hızınızı arttırmanıza ve sağlığınızı desteklemenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte yetersiz beslenerek çok yoğun bir şekilde egzersiz yapmak vücudu strese sokabilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilir.
- Kilonuza dikkat edin: Hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloda olmak hem hamile kalmayı kolaylaştırabilir hem de hamilelikte yaşanabilecek komplikasyon riskini azaltabilir. Obezite, düzensiz yumurtlamaya ve tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinden olumsuz sonuçlar alınmasına neden olabilir. Bu nedenle kilonuzla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşmeniz ve neler yapabileceğinizi konuşmanız gerekir.
- Sağlıklı beslenin: Hamile kalmaya çalışırken meyve, sebze ve tam tahıllar bakımından zengin, besleyici ve dengeli bir beslenme düzeni önemlidir. Sağlıklı gıdalar progesteron seviyesini arttırmaya, yumurtlamaya ve embriyonun implantasyonunu desteklemeye yardımcı olmaktadır. Bunlar, hamile kalmak açısından önemli faktörler olduğundan dolayı beslenmenize dikkat etmeniz çok önemlidir.
- Doğum öncesi vitaminleri kullanmaya başlayın: Hamile olmasanız dahi doğum öncesi vitaminleri kullanmanız, hamile kalmanıza yardımcı olabilir. Özellikle folik asit bebeğin beyin ve omurga gelişimi açısından önemli olduğu için hamile kalmadan önce folik asit kullanmaya başlamalısınız. Bunun yanı sıra vücudunuzun ihtiyaç duyduğu başka vitaminler de olabileceğinden dolayı hangi vitaminleri kullanmanız gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz.
- Kafein tüketiminize dikkat edin: Hamile kalmaya çalışırken kafeini tamamen bırakmanız gerekmese de günde en fazla iki fincan kahve içmeye dikkat etmelisiniz. Aşırı kafein tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini gösteren araştırmalar bulunduğundan dolayı kafein içeren içecekleri çok fazla tüketiyorsanız, kafein tüketiminizde azaltmaya gitmelisiniz.
- Alkolü azaltın: Ara sıra içilen bir kadeh şarap doğurganlığı etkilemese de hamile kalmaya çalışırken alkolü azaltmayı ya da bırakmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca hamile kalmayı denerken ne zaman kalacağınızı bilmeniz mümkün olmadığı ve hamile kaldıktan sonra ise alkol tüketimi hiçbir şekilde önerilmediği için bu dönemde alkolü tamamen bırakmayı deneyebilirsiniz. Alkol tüketimi erkekte sperm sağlığını etkileyebileceğinden bu dönemde erkeklerin de alkolü sınırlamaları önemlidir.
- Sigarayı bırakın: Sigara içmek, düşük ve dış gebelik riskini arttırabilir. Ayrıca sigara içenlerde östrojen seviyeleri daha düşük olabileceğinden dolayı döngü içerisinde yumurtlama ihtimali azalabilir. Sigara içmek erkeklerde de sperm sağlığını etkileyebileceğinden bu dönemde erkeklerin de sigarayı bırakmaları önemlidir.
Sperm sağlığı için sıcağa maruz kalmaktan kaçının: Hamile kalmak için sperm sağlığı önemli olduğundan dolayı erkeklerin sıcağa maruziyetlerini azaltmaları gerekir. Bu dönemde spa, hamam ve sauna gibi ortamlarda uzun süre durmamak önemlidir. Bunun yanı sıra dizüstü bilgisayar kullanımı ve dar iç çamaşırları da sıcaklığı arttırabileceğinden dolayı doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir.
Stresinizi kontrol altına alın
Stresin artması, doğurganlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Hayatta strese neden olan pek çok faktör olmakla birlikte stresinizi kontrol altına almanız önemlidir. Kendinizi stresli hissediyorsanız, stres yönetimi için aşağıdaki aktivitelere başvurabilirsiniz:
- Doğada vakit geçirin.
- Sizi çeşitli açılardan destekleyen arkadaşlarınız ya da aile üyelerinizle görüşün.
- Günlük tutun.
- Yoga ve meditasyon yapın.
- Hobilerinize zaman ayırın.
Özellikle kısırlık tedavisi gören kişilerin tedavi sırasında streslerini azaltmak için uzman yardımı almaları, başarı şansının arttırılmasına yardımcı olabilir.
Cinsel ilişki sıklığını iyi ayarlayın
Yumurtlama döneminde olsanız dahi her gün cinsel ilişkiye girmeniz, hamile kalma şansınızı kesin olarak arttırmayacaktır. Yumurtlama döneminde genel olarak iki günde bir ilişkiye girerek hamile kalma ihtimalinizi arttırabilirsiniz. Sperm, kadının vücudunda beş güne kadar canlı kalabilmektedir. Bu nedenle hem yumurtlama döneminde hem de yumurtlama dönemi öncesinde düzenli olarak ilişkiye girmeniz hamilelik şansınızı arttırabilir.
Doğum kontrol yöntemleri kullanmayı bırakın
Hamile kalmak için doğum kontrolünü bırakmanın gerekliliği son derece açık olsa da zamanlamaya dikkat etmelisiniz. Kullandığınız doğum kontrol yöntemine bağlı olarak doğurganlığınızın geri gelmesi zaman alabilir. Kondom gibi bariyer yöntemleri bıraktıktan ve bakır spirali çıkardıktan sonra doğurganlığınız hemen eski haline dönebilir. Ancak hormonlu spiral ya da doğum kontrol hapı gibi hormonal yöntemleri bıraktıktan sonra vücudun eski düzenine dönebilmesi için birkaç hafta geçmesi gerekebilir.
Kadın doğum uzmanınızla görüşün
Hamile kalmayı denemeden önce kadın doğum uzmanınızla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz sizinle genel sağlığınız hakkında konuşabilir ve kolay hamile kalmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar hakkında sizi bilgilendirebilir. Bunun yanı sıra doktorunuza hamileliğinizi etkileyebilecek sağlık sorunlarınızdan ve kullandığınız ilaçlardan bahsetmeyi unutmamalısınız.
Doğurganlık Nasıl Arttırılır?
Hemen hamile kalmayı düşünmüyorsanız dahi ileride çocuk sahibi olabilmek için doğurganlığınıza şimdiden dikkat etmeye başlamalısınız. Doğurganlığınızı desteklemek için yaşam tarzınızda yapabileceğiniz değişikliklerden bazıları şu şekildedir:
Antioksidanlar bakımından zengin yiyecekler tüketin
Antioksidanlar, sperme ve yumurta hücrelerine zarar verebilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Vücudunuza daha fazla antioksidan almak için C ve E vitaminleri, folat, beta karoten ve lutein bakımından zengin yiyecekleri beslenme düzeninize katabilirsiniz.
Omega 3 yağ asitleri almaya dikkat edin
Sağlıklı yağlar tüketmek, doğurganlığı ve genel sağlığı desteklemek açısından önemlidir. Özellikle omega 3 yağ asitleri doğurganlığı arttırmak için faydalı olabilir. Omega 3 yağ asitleri için yağlı balıklar, keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi yiyecekler tüketebilirsiniz.
PKOS’unuz varsa karbonhidratı azaltın
PKOS’u olan kadınların genelde karbonhidratı azaltmaları ve günlük kalori tüketimlerinin yüzde 45’inden daha azının karbonhidrat olması önerilir. Örneğin, günde 1800 kalori alıyorsanız, bunun yaklaşık 200 gram karbonhidrat olmalıdır. Çok az karbonhidrat tüketmek de sağlık sorunlarına yol açabileceğinden dolayı karbonhidrat tüketiminizi makul olacak şekilde sınırlamaya çalışın.
Rafine karbonhidratları azaltın
Karbonhidrat tüketirken miktarın yanı sıra karbonhidratın türü de önemlidir. Şekerli yiyecek ve içecekler, makarna, ekmek ve pirinç gibi işlenmiş yiyecekler rafine karbonhidrat içerir. Vücut bu karbonhidratları çok çabuk emer ve insülin seviyelerinde ani artışa neden olur. İnsülinin sürekli yüksek seviyelerde olması, vücudun daha az üreme hormonu üretmesine neden olabilir. Bu da yumurtaların sayısını ve olgunlaşma sürecini etkileyebilir.
Demir seviyelerinizi kontrol ettirin
Demir seviyelerinin düşük olması doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle yakın zamanda kan tahlili yaptırmadıysanız, doktorunuzla görüşerek tahlil yaptırabilirsiniz. Demir eksikliğiniz olması halinde doktorunuzun verdiği takviyeleri kullanmalısınız. Bunun yanı sıra günlük demir emiliminizi arttırmak için demir içeren yiyeceklerin yanında C vitamini bakımından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.