ERA testi veya Endometrial Reseptivite Analizi, tüp bebek öncesi rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium tabakasını değerlendirmek için yapılan bir testtir. Tüp bebek öncesi ERA testinin yapılması, embriyo transferinin doğru zamanda yapılmasını anlamak açısından önemli olabilmektedir.
ERA testi özellikle daha önce birden fazla sayıda başarısız embriyo transferi yaşamış kadınlarda implantasyon ihtimalini arttırmak için yapılmaktadır. Endometriumun embriyo açısından en alıcı olduğu zamanı belirlemek amasıyla yapılan genetik bir test olan ERA testine ihtiyacınız olup olmadığı konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır.
ERA testinin ne olduğunu, neden önemli olduğunu, kimler için uygun olduğunu ve ERA testine dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
ERA Testi Nedir?
ERA testi, rahim içi tabakası olan endometriumun alıcılığını etkileyen genleri analiz eden bir testtir. Araştırmalar, ERA testi ile incelenen genlerin embriyonun yerleşmesi açısından önemli olduğunu göstermektedir.
ERA testi, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı halinde yapılması faydalı bir analizdir. ERA testi ile embriyo transferi gerçekleşmeden önce rahmin hazır olup olmadığını öğrenmek ve transfer gününü planlamak mümkün olduğu için tedavinin başarı şansının arttırılması mümkün olmaktadır.
ERA testi sayesinde implantasyonun ne zaman gerçekleşebileceği tahmin edilerek embriyo transferinin zamanlaması daha doğru bir şekilde planlanabilmekle birlikte ERA testi yapılsa dahi tüp bebek tedavisinden elde edilecek başarının yüzde 100 olmayacağının unutulmaması gerekir.
Tüp Bebek Tedavisinde Endometrium Neden Önemlidir?
Endometrium, rahim içine ait bir doku olup embriyonun yerleştiği ve geliştiği tabakadır. Endometrium, kadının yumurtlama döngüsüne göre değişiklik gösterdiği için her kadın açısından farklı değerlendirme gerektirmektedir.
Doğal bir adet döngüsü sırasında salgılanan yumurtalık hormonları nedeniyle endometriumda değişiklikler görülmektedir. Adet döngüsü içerisinde öncelikle östrojen en yüksek seviyelerdedir ve olası bir gebelik için endometriumun kalınlaşmasına yardımcı olmaktadır. Yumurtlamadan sonra ise embriyonun beslenebilmesi için progesteron üretilmesine ihtiyaç vardır. Endometrium, doğal adet döngüsü içerisinde gerekli olduğu kadar tüp bebek tedavisi açısından da çok önemlidir.
Tüp bebek tedavisi öncesi endometriumun hazırlanması çok önemlidir. Endometriumun nasıl hazırlanacağı, taze veya dondurulmuş embriyo transferi tercihine göre farklılık gösterecektir.
Taze embriyo transferi için endometrium kalınlığının 7 mm’nin üzerinde olması beklenir. Ayrıca kandaki progesteron seviyeleri ölçülerek embriyo transferinin yapılıp yapılmayacağına karar verilmelidir. Progesteronun yanı sıra östrojen seviyeleri de kontrol edilerek yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu (OHSS) riskinin olmadığından da emin olunmalıdır.
Dondurulmuş embriyo transferi içinse endometrium kalınlığının yine 7 mm’nin üzerinde olmasına dikkat edilir. Bununla birlikte dondurulmuş embriyo transferi için adet döngüsünü ilaçlarla değiştirmek mümkün olduğu gibi adet döngüsü düzenli olan kadınlarda daha az ilaç kullanılarak döngünün doğal kalması sağlanabilmektedir.
Endometrium, kısırlık tedavileri açısından son derece önemlidir. Endometriumun iyi durumda olması, implantasyon ihtimalini arttırabilmektedir. Endometrium kalınlığının ve endometriumun embriyo alıcılığı açısından ne durumda olduğunun daha iyi anlaşılması için ultrasonun yanı sıra ERA testi gibi prosedürler de bulunmaktadır. Bunların yapılmasının amacı, kısırlık tedavilerinde başarı oranlarının artmasını sağlamaktır.
ERA Testi Nasıl Yapılır?
ERA testi, endometriumdan biyopsi alınmasını gerektiren bir uygulamadır. Biyopsi öncesinde endometriumun ve hormonların, ultrason ve kan testi ile izlenmesi gerekmektedir. Bu süreçte progesteron gibi hormon ilaçlarının kullanılması gerekebilmektedir.
ERA testinin yapılması için gelecekteki gerçek tüp bebek döngüsünün planlanabilmesi adına endometriyumun hormonlara verdiği tepkiyi taklit edecek sahte bir döngü oluşturmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sahte döngü sayesinde endometrium transfere hazır hale geldikten sonra ERA testi yapılmak üzere biyopsi alınmaktadır. Biyopsi için endometriumdan az miktarda doku alınması yeterli olmaktadır.
ERA testi için yapılan biyopsi sırasında hafif ağrı ve rahatsızlık yaşamak mümkündür. Bununla birlikte işlem oldukça kolay olduğu için anestezi gerektirmemektedir. Endometriumdan alınan doku, laboratuvar ortamında analiz edildikten sonra endometriumun alıcılığı değerlendirilebilmektedir.
ERA Testi Kimler için Uygundur?
ERA testi özellikle daha önce başarısız tüp bebek döngüsü yaşamış hastalar için tavsiye edilen bir analizdir. Embriyo transferi sonrası birden fazla kez implantasyon başarısızlığı yaşayan hastalarda endometriumla ilgili sorunlar olabilmektedir. ERA testi ile endometriumun alıcılığı değerlendirilerek transferin ne zaman yapılacağı daha iyi bir şekilde belirlenebilir.
ERA testi genelde aşağıdaki durumlarda önerilmektedir:
- Kaliteli embriyolarla gerçekleştirilen transferlere rağmen gebeliğin gerçekleşememesi
- Embriyo transferi öncesi endometriuma dair daha doğru bir yaklaşım elde edilmek istenmesi
Endometrial biyopsi sonrası ERA testi yapıldıktan sonra endometriumun alıcılığı anlaşılarak gerekli olması halinde tedavi protokolünde değişiklikler gerçekleştirilebilmektedir.
ERA Testi Sonucu Ne Anlaşılır?
ERA testi ile elde edilebilecek üç sonuç bulunmaktadır:
- Endometriumun receptive olduğu anlaşılır. Endometriyum, implantasyon penceresi içerisindedir. Döngü boyunca doğru miktarda progesteron kullanılmıştır. Gerçek tüp bebek tedavisinde aynı miktarda ilaç kullanılabilir.
- Endometriumun pre-receptive olduğu anlaşılır. Yetersiz miktarda progesteron kullanılmıştır. Hasta yeteri kadar süre progesteron almamıştır ve endometrium embriyoyu kabul etmeyecek durumdadır. Gerçek tüp bebek tedavisinde daha uzun süre progesteron kullanılması gerekebilir.
- Endometriumun post-receptive olduğu anlaşılır. Progesteron kullanımına çok erken başlanmıştır. Embriyo transferi için progesteron kullanımını doğru planlamak için tekrar biyopsi yapılması gerekir.
Yukarıdaki sonuçların yanı sıra nadiren de olsa sonuç elde edememek de mümkündür. Bu durumda tekrar bir döngü oluşturmak ve endometrial biyopsi yapmak gerekecektir.
ERA testi, hormonların ne kadar süre ve ne miktarda kullanılacağına yardımcı olmakla birlikte implantasyon sürecini etkileyebilen başka faktörlerde bulunmaktadır. İmplantasyon sürecini ve hormonları etkileyebilen faktörler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak adına doktorunuzla konuşmanız önemlidir.