Kimyasal gebelik, gebeliğin beşinci haftasından önce embriyonun gelişiminin durmasıyla erken dönemde düşüğün gerçekleşmesidir. Kimyasal gebelik olması halinde gebelik testinde pozitif sonuç alındıktan sonra birkaç hafta içinde tekrar test yapıldığında negatif sonuç alınmaktadır.
Kimyasal gebelik, gebeliğin henüz çok başlarında gerçekleştiği için pek çok kadın gebe kaldığının ve düşük yaptığının farkında olmamaktadır. Hatta düşüğün gerçekleşmesiyle birlikte yaşanan kanamanın genelde yoğun geçen adet kanaması olduğu düşünülmektedir.
Kimyasal gebeliğin belirtilerini, nedenlerini ve kimyasal gebelik yaşamanız halinde neler yapmanız gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kimyasal Gebelik Nedir?
Kimyasal gebelik, gebeliğin ilk beş haftasında düşük yaşanmasıdır. Kimyasal gebelikte embriyo oluşmasına ve rahme tutunmasına rağmen embriyonun gelişimi durmaktadır. Kimyasal gebelik, gebeliğin başlarında gerçekleştiği için pek çok kadın, gebe kaldığının ve düşük yaptığının farkında olmamaktadır.
Bununla birlikte bebek sahibi olmaya çalışan ve gebe olduğunu öğrendikten sonra düşük yapan kadınlar açısından kimyasal gebelik yıkıcı bir süreç olabilmektedir. Kimyasal gebelik yaşamanız, gelecekte sağlıklı bir gebelik geçiremeyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Gebeliğin erken dönemlerinde düşük yapan pek çok kadın, sonraki gebeliklerini sağlıklı bir şekilde geçirebilmekte ve bebeklerini kucaklarına alabilmektedir.
Kimyasal gebelik, adet dönemi belirtilerine benzer belirtilere neden olabilmektedir. Bununla birlikte kimyasal gebelik yaşadığınızdan emin olmanızın tek yolu, vücudunuzdaki hCG seviyelerinin ölçülebilmesi için kan veya idrar testi yaptırmanızdır.
Kimyasal Gebelik Belirtileri
Kimyasal gebelik yaşayan kadınların pek çoğu gebe kaldığının farkına varmamakta ve kimyasal gebelik nedeniyle ortaya çıkan tek belirti, adet gecikmesi olmaktadır. Kimyasal gebelik bazen gebelik testinin belli belirsiz pozitif çıkmasına neden olmakla birlikte test sonucu yaklaşık birkaç hafta içinde negatife dönmektedir.
Evde yapılan gebelik testleri büyük oranda doğru sonuç verdiği için kadınların bir kısmı, adet gecikmesinden önce test yaptıkları için gebe kaldığını öğrenmektedir. Kimyasal gebelikte döllenmiş yumurta, idrarda gebelik testinde tespit edilecek düzeylerde hCG üretebilmekte ve bu da test sonucunun pozitif çıkmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte kimyasal gebelikte yumurta döllenmiş ve rahme tutunmuş olsa dahi embriyonun gelişimi durduğu için düşük gerçekleşmektedir.
Kimyasal gebelikte adet gecikmesi dışında görülebilen diğer belirtiler şu şekildedir:
- Kan testinde hCG seviyelerinin düşük çıkması
- Hafif karın ağrısı veya adet döneminde görülenden yoğun sancı
- Adet görülmesi gereken tarihten bir hafta önce lekelenme (yerleşme kanaması)
Kimyasal gebelik sırasında salgılanan hormonlar, normal gebelikte salgılanan hormonlarla aynı olmakla birlikte daha düşük seviyelerdedir. Bu nedenle kimyasal gebelikte genellikle yorgunluk ve mide bulantısı gibi gebelik belirtileri görülmemektedir.
Kimyasal gebelik, kadın açısından fiziksel anlamda herhangi bir zarara neden olmamakla birlikte duygusal anlamda sarsıcı olabilmektedir. Erken dönemde yaşanan gebelik kayıplarının büyük bir üzüntüye neden olması normaldir. Bu nedenle kimyasal gebelik nedeniyle yaşadığınız üzüntü için kendinize zaman tanımanız önemlidir.
Kimyasal Gebelik Neden Olur?
Kimyasal gebelik dahil olmak üzere düşüklerin pek çoğu, embriyodaki kromozom anomalileri nedeniyle meydana gelmektedir. Normal şartlar altında embriyoda 23’ü anneden 23’ü babadan olmak üzere 46 kromozom bulunması gerekir. Kromozomlarda anomaliler olması, embriyonun normal bir şekilde gelişmesini engellemektedir.
Kimyasal gebelikte kromozom anomalileri şu şekilde görülebilmektedir:
- Sperm veya yumurta çok fazla veya eksik kromozoma sahiptir.
- Gebe kaldıktan sonra oluşan embriyo da anormal sayıda kromozoma sahiptir.
- Kromozom anomalisi, embriyonun normal bir şekilde gelişememesine yol açan hatalara neden olur.
Kromozom anomalileri rasgele ortaya çıkmakta ve her gebelikte görülebilmektedir. Bununla birlikte ebeveynlerin yaşları ilerledikçe anomali görülme riskinde artış olmaktadır.
Kimyasal gebelik ihtimalini arttıran risk faktörlerinin genel olarak şu şekilde olduğu söylenebilir:
- 35 yaş ve üzeri olmak
- Kontrol altına alınmamış pıhtılaşma bozuklukları
- Kontrol altına alınmamış tiroit bozuklukları
- Kontrol altına alınmamış kronik sağlık sorunları (diyabet gibi)
Kimyasal Gebelikte Yerleşme Kanaması Olur mu?
Yerleşme kanaması, gebeliğin erken dönemlerinde gerçekleşen ve lekelenmeye benzer hafif bir kanamadır. Bu kanama, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasıyla birlikte döllenmeden yaklaşık 10 gün sonra meydana gelmektedir. Yerleşme kanaması, her kadında görülmemekle birlikte gebeliği olumsuz yönde etkileyen bir durum değildir. Kimyasal gebelikte düşük gerçekleşmeden önce embriyo rahim duvarına tutunduğunda yerleşme kanaması meydana gelebilmektedir.
Kimyasal gebelik sonucu düşük gerçekleştiğinde görülen kanama, yerleşme kanamasından farklı olmaktadır. Yerleşme kanaması, pembemsi veya kahverengimsi hafif bir kanamayken düşük kanaması ise adet kanamasına benzer şekilde yoğun olmaktadır.
Kanamanın düşük nedeniyle mi gerçekleştiğini yoksa yerleşme kanaması mı olduğunu anlamak için hCG testi yaptırmak gerekecektir. Kanda veya idrarda gebelik testleri, gebelik hormonu olarak bilinen hCG’yi ölçmekte ve bu sayede gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamaya yardımcı olmaktadır.
Kimyasal Gebelik Nasıl Sonlanır?
Kimyasal gebelik kendi kendine sonlandığı için herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Gebeliğin erken dönemlerinde düşükle karşılaşmış pek çok kadın, gelecekte sağlıklı bir şekilde gebe kalabilmektedir. Bununla birlikte tekrarlayan kimyasal gebelikleriniz oluyorsa durumunuzun detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi gerekebilir.
Kimyasal gebelik, çok erken bir dönemde gerçekleştiği için genelde kadının vücudunda herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Ancak ortada bir sorun olması halinde çiftlerin tekrar bebek sahibi olmayı bir süreliğine ertelemeleri faydalı olabilir. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde doktorunuz, neler yapmanız gerektiği hakkında sizi bilgilendirecektir.
Kimyasal gebelik sonrası tekrar gebe kalmak isterseniz, doktorunuza danışabilir ve kendinizi hazır hissettiğinizde bebek sahibi olmayı deneyebilirsiniz. Bununla birlikte diyabet veya tiroit bozukluğu gibi sorunlarınız varsa gelecekte tekrar düşük yaşamamak adına hastalıklarınızı kontrol altına almanız önemlidir.
Kimyasal Gebelik Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kimyasal gebelikte düşük, gebeliğin erken dönemlerinde gerçekleştiği için genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bununla birlikte kimyasal gebelik yaşadıysanız, bu durumu mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Adet düzensizliğiniz varsa veya adet döngüleriniz 35 günden uzun sürüyorsa gebe kalmakta zorluk yaşayabileceğiniz için doktorunuzla görülmeniz önemlidir. Bu sayede yumurtlama olmaması, polikistik over sendromu veya gebe kalmanızı zorlaştıran başka sorunlar varsa bunların neler olduğunu anlayabilirsiniz.
Kimyasal gebelik yaşadıysanız ve aşağıdaki şartları taşıyorsanız, eşinizle birlikte doğurganlığınızın değerlendirilmesi için bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır:
Eşiniz ve siz 35 yaşın altındaysanız, bildiğiniz bir kısırlık sorununuz yoksa ve 12 aydır denemenize rağmen gebelik gerçekleşmediyse
- 35 yaşın üzerindeyseniz ve 6 aydır gebelik gerçekleşmediyse
- 38 yaşın üzerindeyseniz ve 3 aydır gebelik gerçekleşmediyse
- 40 yaşın üzerindeyseniz ve sizde veya ailenizde kısırlık öyküsü varsa
Kimyasal gebelik, üzücü bir süreç olmakla birlikte ortada daima yanlış giden bir şeyler olduğunu göstermemektedir. Bununla birlikte kimyasal gebeliğe neden olan bir sağlık sorununuz varsa bunu öğrenmek ve gerekli tedaviyi görmek için doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
Sonuç Olarak
Kimyasal gebelik, gebeliğin ilk beş hafta içinde sona ermesidir. Kimyasal gebeliği engellemenin veya gerçekleştikten sonra gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesinin bir yolu bulunmamaktadır. Bununla birlikte pek çok kadının kimyasal gebelik sonrası sağlıklı gebelik süreci geçirdiklerini unutmamalısınız. Bunun için kimyasal gebelik sonrası doktorunuzla konuşmalı ve sağlıklı bir gebelik için dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenmelisiniz. Ayrıca yaşadığınız üzüntüyü atlatmak için gerek yakın çevrenizden gerekirse de bir uzmandan yardım almaktan çekinmemelisiniz.