Tüp bebek tedavisi, doğal yolla bebek sahibi olmakta zorlanan çiftlere yardımcı olan yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir. Özellikle fallop tüplerinde tıkanıklık, endometriozis ve erken yumurtalık yetmezliği gibi sorunlar yaşayan kadınlar açısından önemli bir tedavi olan tüp bebek aynı zamanda erkek kısırlığında da etkili bir tedavidir.
Doktorunuz, tüp bebek tedavisine uygun olduğunuzu söylediyse tedavinin başarısını arttırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır. Tüp bebek başarısını yediklerinize ve içtiklerinize dikkat ederek, düzenli ve hafif egzersizler yaparak ve genel olarak sağlıklı yaşayarak arttırabilirsiniz.
Tüp bebek tutması için ne yapmalıyım ve neler yemeliyim, embriyo transferi sonrası ne yapılmalı gibi soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Tüp Bebek Tutması için Ne Yemeli?
Tüp bebek tedavisine başladıktan sonra beslenme düzeninizde ciddi değişiklikler yapmanız önerilmemektedir. Bununla birlikte tedaviye başlamadan önce gerekli besinleri, vitaminleri ve mineralleri alabileceğiniz sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaya dikkat etmelisiniz.
Tüp bebek tutması için popüler diyetleri uygulamak yerine sağlıklı yiyecekler tüketmeye ve her gün yeteri kadar kalori almaya dikkat etmelisiniz. Bunun için günlük kalori alımınızın yüzde 25’inin protein olmasını hedeflemelisiniz. Yağsız et, yumurta ve baklagiller, protein bakımından iyi kaynaklardır. Günlük kalori alımınızın geri kalan yüzde 75’ini ise bol miktarda meyve sebze, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar tüketerek karşılayabilirsiniz.
Tüp bebek başarısını arttırmak için yememeniz gereken şeyler arasında ise işlenmiş gıdalar, şeker ya da yapay tatlandırıcı içeren gıdalar ve kalori bakımından yüksek ancak besin değeri açısından zayıf gıdalar yer almaktadır. Ayrıca bu dönemde kafein, alkol ve çikolata gibi yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltmayı ya da tamamen bırakmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra cıva gibi ağır meralleri yüksek miktarda içeren balıkları tüketmemelisiniz. Cıva özellikle gebeliği kötü etkilediğinden dolayı balık tüketirken dikkatli olmalısınız.
Tüp bebek tedavisi görürken beslenme düzeninizde büyük değişiklikler yapmadan veya takviyelere başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz, tüp bebek başarısını arttırmak ve sağlıklı bir gebelik için şu takviyeleri kullanmanızı önerebilir:
- Omega-3 yağ asitleri
- Koenzim Q10
- Çinko, magnezyum, selenyum ve demir gibi mineraller
- A, B6, B12, C ve E gibi vitaminler
- Folik asit
Tüp bebek boyunca popüler diyetlerden, zayıflama çaylarından ve vücudunuza zarar verebilecek sağlıksız yeme alışkanlıklarından uzak durmalısınız. Besin maddeleri bakımından çeşitli ve zengin bir beslenme düzeni ile vücudunuzu güçlendirebilir ve tüp bebek için sağlıklı bir temel oluşturabilirsiniz. Bu sayede genel olarak sağlıklı olabilir ve doğurganlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
Tüp Bebek Tutması için Yapılması Gerekenler
Tüp bebeğin kesin olarak tutmasını sağlamak mümkün olmamakla birlikte dikkat edeceğiniz bazı şeyler, tedavinin başarı şansını arttırabilir. Tüp bebek tutması için beslenme haricinde dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir:
Sağlıklı kilonuzda olun
Aşırı kilolu ya da zayıf olmak, doğurganlığı etkileyerek gebe kalmada zorluğa neden olabilir. Aşırı kilolu olmak aynı zamanda tedavi sırasında hormonların kontrol edilmesinde ve yumurtalıkların ultrasonla takibinde zorluklar yaratabilir. Zayıf olmak ise vücudun yumurtlayamamasına yol açabilir.
Stresinizi kontrol altın alın
Stres, doğurganlığı etkileyebilen önemli bir faktördür. Bu nedenle stresinizi kontrol altına almak adına yoga ve meditasyon gibi tekniklere ya da yürüyüş gibi aktivitelere başvurabilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın
Haftanın 4-5 günü, günde en az 30-40 dakika olacak şekilde egzersiz yapmaya çalışmalısınız. Düzenli egzersiz, stresi ve kaygıyı azaltmaya, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Tüm bunlar, tüp bebeğin başarı şansını arttırabilir.
Doktorunuzun önerdiği takviyeleri kullanın
A, B, C ve E vitaminleri embriyonun implantasyona yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra başarılı bir tüp bebek döngüsü için folik asidin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.
Güvenilir bir klinik seçin
Tüp bebekte başarı şansını arttırmak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, deneyimli ve uzman kadrosu olan bir klinikle çalışmaktır. Tedavinizi nerede yaptırmak istediğinize tanıdıklarınızdan tavsiye alarak veya kendiniz gerekli araştırmaları yaparak karar verebilirsiniz.
Embriyo Transferi Sonrası Ne Yapılmalı?
Tüp bebekte embriyo implantasyonuna yardımcı olacak herhangi bir yiyecek bulunmamakla birlikte araştırmalar, dengeli ve sağlıklı beslenmenin gebelik üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bol miktarda meyve ve sebze, bitkisel lif, kompleks karbonhidratlar ve protein gibi besinleri tüketerek vücudunuzun genel sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.
Karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besinlerin yanı sıra vitaminler ve mineraller gibi mikro besinler bakımından iyi beslenmeye de özen göstermelisiniz. Temel besin maddelerini yeteri kadar aldığınızdan emin olmalısınız. Tedaviniz sırasında ve sonrasında besin ihtiyaçlarınızı yeterince karşılayamadığınıza yönelik endişeleriniz olması halinde gerekli takviyeleri önermesi adına doktorunuza danışabilirsiniz.
Tüp bebekte tüm süreç boyunca ve özellikle de embriyo transferi sonrasında vücudunuzun susuz kalmamasına dikkat etmeniz. Yiyecek ve içeceklerin içinde bulunan su dahil olmak üzere günde iki litre kadar su tüketmeniz çok önemlidir.
Embriyo transferi sonrası beslenme düzeniyle birlikte merak edilen bir diğer önemli konu egzersizdir. Transfer sonrası yorucu aktivitelerden kaçınılması tavsiye edilmekle birlikte yatak istirahati gerekli olmamaktadır. Bu nedenle transfer sonrası günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. Bununla birlikte ihtiyacınız olduğunda mola vermeniz ve dinlenmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Embriyo transferi ile gebelik testi arasında beklemeniz gereken iki haftalık süreç boyunca kendinize elinizden geldiğince iyi bakmalısınız. Günlük stresin yanı sıra tüp bebek tedavisi hem fiziksel hem de duygusal bakımdan stresli olabildiği için rahatlamanıza yardımcı olacak aktivitelere yönelmelisiniz. Aşırı stresin doğurganlık ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği için yoga ve meditasyon gibi tekniklerden yararlanmayı deneyebilirsiniz.
Son olarak embriyo transferi sonrası doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmaya devam etmelisiniz. Folik asit gibi besinler anne karnındaki bebeğin sağlığı için çok önemli olduğundan dolayı kullandığınız takviyeleri doktorunuza danışmadan bırakmamalısınız. Ayrıca doktorunuza danışmadan yeni bir ilaç ya da takviye kullanmaya başlamamalısınız.