Hamile kalmak için gereken yumurta sayısı kadının yaşı, doğurganlığı ve doğal yolla mı yoksa yardımcı üreme teknikleriyle mi hamile kalınacağına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Doğal yolla hamile kalmak için döngü sırasında bırakılan bir adet yumurtanın spermle bir araya gelmesi yeterli olmaktadır. Tüp bebek tedavisinde ise döngü sırasında birden fazla yumurta elde edilmekte ve toplanan yumurta sayısı değişiklik gösterebilmektedir.
Hamile kalmak için yumurta sayısı kaç olmalıdır, tüp bebekte yumurta sayısı kaç olmalı, hamile kalmak için yumurta kaç mm olmalı, hamile kalmak için yumurta nasıl çatlar ve hamile kalmak için yumurta kalitesi nasıl arttırılır sorularının cevabını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamile Kalmak için Yumurta Sayısı Kaç Olmalıdır?
Normalde yumurtalık rezervinde çok sayıda yumurta olsa da bunların hepsi yumurtlama döneminde bırakılmaz. Vücutta her ay yumurtlamaya uygun bazı yumurtalar belirlenir ve döngü sırasında genelde yalnızca bir tanesi yumurtalıklardan bırakılır. Bu bırakılan bir adet yumurta kadının döngü içerisinde hamile kalması için yeterli olmaktadır.
Çoğu zaman yumurtlama sırasında bir adet yumurta salınır. Ancak istisnalar olması mümkündür. Bazı kadınlarda bir döngü sırasında 24 saat arayla iki adet yumurta bırakılabilir ve bu da gebe kalınması halinde çift yumurta ikizlerinin oluşmasına neden olabilir. Tek bir yumurtanın ikiye bölünmesiyle tek yumurta ikizleri meydana gelir.
Kadınlar doğduklarında yaklaşık 1,5-2 milyon kadar yumurtaya sahiptir. Bununla birlikte kadınlar tüm yaşamları boyunca adet dönemleri hesaba katıldığında yaklaşık 500 adet yumurta üretir. Yumurtlamaya uygun olan ancak yumurtalıklar tarafından salınmayan yumurtalar ise vücut tarafından emilir ve yok olur. Bu süreç döngünün tamamen normal bir parçasıdır.
Tüp Bebekte Yumurta Sayısı Kaç Olmalı?
Tüp bebekte kadının yaşı ne kadar gençse yumurtaları o kadar kaliteli olacaktır. Bu durumda daha genç olan kadın, yumurta sayısı daha az olsa dahi daha yaşlı bir kadına göre daha yüksek bir hamilelik şansına sahip olacaktır. Bu nedenle tüp bebekte yumurta sayısının çok olmasının başarı şansını kesin olarak arttırdığını söylemek mümkün değildir.
Bununla birlikte genel olarak tüp bebekte bir döngü sırasında 10 ila 12 adet yumurta toplanmasının ideal olduğu söylenebilir. Yumurtaların çok olması, içlerinden en azından bir tanesinin sağlıklı bir embriyoya dönüşme şansının daha fazla olması demektir.
Tüp bebekte toplanan yumurta sayısı önemli olmakla birlikte yumurtaların genel kalitesinin de önemli olduğunu unutmamak gerekir. Yaşı ne olursa olsun her kadında normal ve anormal yumurtalar bulunduğundan dolayı tüp bebekte toplanan her bir yumurtanın genetik yapısı farklı olacak ve bunlardan farklı embriyolar meydana gelecektir. Bu nedenle toplanan yumurta sayısı ne kadar yüksek olursa olsun bunların hepsi sağlıklı embriyolara dönüşemeyecektir.
Hamile Kalmak için Yumurta Kaç MM Olmalı?
Hamile kalmak için tüp bebek tedavisi görüyorsanız, doktorunuz yumurtalarınızın büyüklüğünü analiz ederek döllenmeye uygun olup olmadıklarına karar verecektir. Yumurtaların boyutları aynı zamanda embriyonun büyüyüp sağlıklı bir bebeğe dönüşmesi açısından önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde ortalama olarak çapı 18-22 mm olan foliküllerin döllenme için yeterli olduğu düşünülmektedir. Çapı 23-28 mm civarında olan yumurtaların ise başarı oranını arttırabileceği düşünülmektedir.
Foliküllerin yeterli boyuta ulaşması, östrojen seviyelerinin yükseldiği ve rahim astarının kalınlaştığı anlamına gelmektedir. Foliküllerin yeteri kadar büyüdüğüne karar verilirse yumurtanın olgunlaşmasının son aşamasını teşvik etmek için genelde hCG hormonu içeren çatlatma iğnesi uygulanır.
Hamile Kalmak için Yumurta Nasıl Çatlar?
Tüp bebek tedavisi sırasında folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinleştirici hormon (LH) gibi diğer gonadotropinler yumurtaların hem büyümesi hem de olgunlaşması için salgılanır. Bununla birlikte hCG hormonu içeren çatlatma iğnesinin yapılması, yumurtaların tamamen olgunlaşmasına ve yumurtalıklar tarafından salınmasına yardımcı olur.
Hamile kalmak için yumurta çatlatmanın gerekli olduğu durumlar arasında şunlar bulunmaktadır:
Cinsel ilişkinin zamanlamasının planlanması veya aşılama
Cinsel ilişkinin zamanlamasının planlanması veya aşılamada yumurtlamanın gerçekleşeceği zamanı kontrol etmek için çatlatma iğnesi kullanılabilir. Çatlatma iğnesi öncesi foliküller takip edilir ve yeterli büyüklüğe ulaşmalarıyla çatlatma iğnesi enjekte edilir.
Tüp bebek tedavisi
Tüp bebek tedavisinde yumurtalar toplanmadan yaklaşık 36 saat önce çatlatma iğnesi uygulanır. Bu sayede yumurtaların döllenmeye hazır hale gelmeleri sağlanır.
Çatlatma iğnesi, diğer ilaçlarla birlikte aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılmaktadır:
- Anovülasyon (Yumurtlamanın olmaması)
- Açıklanamayan kısırlık (Kısırlığın nedeninin bulunamaması)
- Tüp bebek tedavisi
Çatlatma iğnesi, farklı prosedürlerde farklı dozlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle çatlatma iğnesini yapmak için mutlaka doktorunuzun önerilerini birebir takip etmelisiniz.
Hamile Kalmak için Yumurta Kalitesi Nasıl Arttırılır?
Doğurganlık değerlendirilirken genelde yumurtalık rezervine öncelik verilse de yumurtaların kalitesi de önemlidir. Yumurta kalitesindeki düşüş, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Tüm kadınlar hayatı boyunca sahip olacakları yumurtalarla doğmuş olsalar da yaşlanmış yumurtalarda DNA anomalileri görülme riski daha fazladır. Sağlıklı DNA’ya sahip olmayan yumurtalardan sağlıklı bebekler meydana gelmesi mümkün değildir.
Tüm kadınlarda belli oranda anormal yumurtalar bulunsa da bu oran yaşın ilerlemesiyle birlikte artmaktadır. Düşük kaliteli yumurtaların çoğu döllenmemekte veya döllenenlerin çoğu düşükle sonuçlanmaktadır. Düşükle sonuçlanmayan çok az bir kısmı ise bebekte genetik bozukluklara yol açmaktadır. Yaş ilerledikçe doğal yolla gebe kalmanın zorlaşmasının ve tüp bebekte başarı oranlarının düşmesinin nedeni temel olarak budur.
Hamile kalmak için yumurta kalitesini kesin olarak arttırmak mümkün olmamakla birlikte sağlıklı alışkanlıklarla yumurtaların kalitesini desteklemek mümkün olabilir:
Kan dolaşımınızı destekleyin
Yumurtalıklara oksijen açısından zengin kan akışı sağlamak, yumurtaların sağlığı açısından önemlidir. Günde en az 6 ila 8 bardak su içerek kan dolaşımınızı destekleyebilirsiniz. Kalp sağlığı da kan dolaşımı açısından önemli olduğundan dolayı egzersizle kan akışınızı iyileştirebilirsiniz.
Sağlıklı beslenin
Genel olarak sağlıklı olmanız, yumurtalarınızın sağlığını da destekleyecektir. Meyveler ve sebzeler, balık ve tam tahıl gibi yiyecekler bakımından zengin beslenmenin doğurganlığı destekleyebileceği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra işlenmiş gıdalardan, alkolden, doymuş yağlardan, aşırı şeker ve tuz tüketiminden uzak durulması önerilmektedir.
Sigara içmeyin
Sigaranın doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Sigara içmek, yumurtaların DNA’sını mutasyona uğratarak ve yumurta kaybına neden olarak doğurganlığın azalmasına neden olabilmektedir.
Sağlıklı kilonuzda olun
Aşırı kilolu olmak, vücutta oksidatif stresin artması ve mitokondriyal fonksiyonda değişiklikler olmasıyla birlikte yumurta kalitesinin azalmasına neden olabilir. Diyet ve egzersiz yoluyla kilo vermeniz hem gebe kalma şansınızın artmasına hem de gebelikte fazla kilonun yol açtığı sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Stresinizi kontrol altına alın
Stres, yumurta kalitesini ve yumurta üretimini etkileyebilecek prolaktin ve kortizol gibi hormonların üretilmesine neden olabilir. Bu nedenle yumurta kalitenizi arttırmak için kendinize zaman ayırın ve stresinizi azaltabilecek aktivitelere önem verin.