Cinsel işlev bozuklukları, her yaştan erkeği etkileyebilmekle birlikte yaşı ilerlemiş erkeklerde daha fazla görülmektedir. En sık rastlanan cinsel işlev bozuklukları arasında boşalma bozuklukları, erektil disfonksiyon ve cinsel istekte azalma bulunmaktadır. Bu bozukluklar genellikle altta yatan sorunun tedavi edilmesiyle düzeltilebilmektedir.
Erkek cinsel işlev bozukluklarının nedeni psikolojik veya fizyolojik olabilir ve erkeğin ve/veya partnerinin cinsel açıdan tatmin olmasını engelleyebilir. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisi genellikle işe yaramakla birlikte soruna farklı yönlerden yaklaşılması gerekebilir.
Erkeklerde Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları
Erkeklerde görülen cinsel işlev bozuklukları genellikle boşalma, erekte olma ve ereksiyonu sürdürmede zorlanma ve cinsel istekte azalma şeklinde olmaktadır. Bu sorunlarla ve nedenleriyle ilgili detaylı bilgileri aşağıda okuyabilirsiniz.
Boşalma sorunları
Erken boşalma: Boşalmanın penetrasyondan önce veya hemen sonra meydana gelmesidir.
Geç boşalma: Boşalmanın olmaması veya çok uzun zaman almasıdır.
Geriye doğru boşalma: Orgazm sırasında ejakülatın, penisin ucuna doğru gelmek yerine mesaneye geri gitmesidir.
Erken boşalmanın kesin nedeni bilinmemektedir. Erken boşalmanın nedeni performans kaygısı olabileceği gibi aşağıdaki faktörler de erken boşalmaya neden olabilmektedir:
- Stres
- Depresyon
- Geçmişte cinselliğini bastırmış olma
- Özgüven düşüklüğü
- Partnerle iletişim eksikliği veya çözülememiş tartışmalar
Araştırmalar, serotoninin erken boşalmada rolü olabileceğini göstermektedir. Bazı antidepresanlar dahil olmak üzere bazı ilaçların yanı sıra sırtta veya omurgada sinir hasarı gibi sorunlar da boşalmayı etkileyebilir.
Geç boşalmanın fiziksel nedenleri arasında kronik sağlık sorunları, ilaçların yan etkileri, sağlık sorunları, ilaçların yan etkileri, aşırı alkol tüketimi veya daha önce geçirilmiş ameliyatlar yer alabilmektedir. Bu sorun aynı zamanda depresyon, kaygı, stres veya ilişkideki sorunlar olması gibi psikolojik faktörlerden de kaynaklanıyor olabilir.
Geriye doğru boşalma en sık diyabet nedeniyle sinir hasarı gelişen erkeklerde görülmektedir. Bununla birlikte bazı ilaçların yan etkisi veya mesane boynundan ya da prostattan geçirilmiş ameliyatlar da geriye doğru boşalmaya neden olabilmektedir.
Erektil disfonksiyon
Erektil disfonksiyon, cinsel birleşme sırasında ereksiyon olmakta ve ereksiyonu sürdürmekte zorlanmakla ilişkilidir. Erektil disfonksiyon, sık görülen bir durum olmakta ve genellikle 40 yaş üzerindeki erkekleri etkilemektedir. Erektil disfonksiyona neden olabilen faktörler şu şekildedir:
- Damarlarda sertleşme gibi kan dolaşımını etkileyen rahatsızlıklar
- Sinir bozuklukları
- Stres, ilişkide sorunlar, depresyon ve performans kaygısı
- Peniste yaralanma
- Diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar
- Sigara, alkol, aşırı yeme ve egzersiz yapmama gibi sağlıksız alışkanlıklar
Düşük cinsel istek
Düşük cinsel istek, cinselliğe olan ilginin azalmasıdır. Bu durum genelde erkeklik hormonu olan testosteronun düşük seviyelerde olması nedeniyle gerçekleşmektedir. Bununla birlikte depresyon, kaygı veya ilişkideki sorunlar da cinsel isteğin azalmasına neden olabilmektedir. Diyabet, yüksek tansiyon ve antidepresan gibi bazı ilaçlar da düşük cinsel isteğe yol açabilmektedir.
İlaçlar Cinsel İsteksizlik Yapar mı?

Bazı ilaçlar cinsel isteksizliğe veya erektil disfonksiyona neden olabilmektedir. Cinsel isteği ve cinsel fonksiyonu etkileyen ilaçlar genel olarak şu şekildedir:
- Yüksek tansiyon ilaçları
- İdrar söktürücüler
- Histamin engelleyici ilaçlar
- Antidepresanlar
- Antipsikotik ilaçlar
Cinsel İşlev Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Erkek cinsel işlev bozukluklarının tedavi edilebilmesi için bunlara neden olan fiziksel veya psikolojik sorunların tedavi edilmesi gerekir.
Cinsel işlev bozukluklarında başvurulan tedavi seçenekleri genel olarak şu şekildedir:
İlaçlar
Bazı ilaçlar, peniste giden kan akışını arttırarak cinsel işlevi iyileştirebilmektedir. Sildenafil, vardenafil ve tadalafil gibi ilaçların kullanımı güvenlidir ve çoğu erkekte olumlu etki göstermektedir.
Hormon tedavisi
Cinsel fonksiyon bozukluğunun nedeni hormonal dengesizliklerden kaynaklanıyorsa hormon tedavisine başvurulabilir. Düşük testosteron seviyeleri, hormon replasman tedavisi ile tedavi edilebilmektedir.
Psikolojik tedavi
Fiziksel faktörlerin yanı sıra psikolojik faktörler de cinsel işlev bozukluklarına yol açabilmektedir. Bir uzmandan alınacak psikolojik tedavi ile cinsel işlevi etkileyen sorunların çözülmesi mümkün olabilir.
Yardımcı araçlar
Sertleşme bozukluğu olan erkekler, penis protezi gibi yardımcı araçlarla yaşadıkları cinsel işlev bozukluğunu aşabilmektedir.
Erkek cinsel işlev bozukluklarını engellemek mümkün olmasa da bu bozukluklara neden olan faktörlerin anlaşılması önemlidir. Sağlıklı bir cinsel hayat için genellikle kalp-damar sağlığına dikkat edilmesi önerilmektedir.
Cinsel işlev bozukluğu yaşama riskinizi azaltmak adına dikkat edebileceğiniz noktalar şu şekildedir:
- Sağlık sorunlarınız varsa bunlar için doktorunuzun tedavi planına uyduğunuzdan emin olun.
- Alkol tüketiminizi sınırlayın.
- Sigarayı bırakın.
- Sağlıklı beslenin.
- Düzenli olarak aerobik ve kuvvet antrenmanları yapın.
- Psikolojik sorunlarınız varsa gerekli tedaviyi görün.
- Partnerinizle iletişim kurma şeklinizi geliştirin.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Cinsel bozukluklar, her iki partnerin de kaygı duymasına neden olabilmektedir. Ancak partnerlerin yaşadıkları sorunları birbirleriyle ve bir uzmanla konuşmamaları, sorunların daha da artmasına neden olacaktır.
Cinsel hayatınızla ilgili sorunlar yaşadığınızı düşünüyorsanız doktora gitmeniz gerekir. Doktorunuz, sağlık geçmişinizi incelemek ve kullandığınız ilaçları bilmek isteyecektir. Ayrıca yaşadığınız sorunu ayrıntılı bir şekilde bilmek isteyecektir.
Doktorunuzun soruna neden olan faktörleri saptamak adına fiziksel muayene yapması da gerekebilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra sorunun fiziksel herhangi bir nedeni olmadığı anlaşılırsa terapiste danışmayı düşünebilirsiniz.
Sonuç Olarak
Cinsel işlev bozuklukları, hem erkeklerin hem de kadınların karşılaşabileceği sorunlardır. Bu sorunlar görmezden gelindikçe partnerlerin streslerinin ve kaygılarının artmasına neden olabilmektedir. Cinsel işlev bozuklukları genelde tedavi edilebilmekle birlikte sağlık sorunları nedeniyle görülen bozuklukların tedavisi daha uzun sürebilmektedir.
Cinsel işlev bozukluğunun nedeni stres gibi psikolojik faktörlerse hissettiğiniz şeyleri doktorunuza açıkça anlatmanız gerekir. Psikolojik sorunların neden olduğu bozuklukların tedavisi zaman alabilse de bunların üstesinden gelmek mümkündür.
Cinsel işlev bozukluklarında tedavinin yanı sıra partnerinizle aranızdaki iletişim de önemlidir. Herkes zaman zaman cinsellikle ilgili sorunlar yaşayabildiği için bunları görmezden gelmemeniz ve partnerinizle birlikte hareket etmeniz önemlidir.