Klamidya, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en sık rastlananlardan bir tanesidir. Vajinal, anal ve oral ilişki ile bulaşabilen klamidya genelde herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Bu nedenle klamidyaya sahip pek çok insan, enfeksiyonu taşıdığını bilmeden başkalarına bulaştırabilmektedir. Klamdiyanın bulaşıcılığını düşürmek açısından cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için düzenli olarak test yaptırmak önemlidir.
Klamidya Nasıl Bulaşır?
Klamidya, kondom gibi koruyucu yöntemler olmadan vajinal, anal ya da oral ilişkiye girilmesiyle bulaşan bir bakteridir. Klamidyanın bulaşması için penetrasyon şart değildir. Cinsel organlara temas, bakterinin bulaşması için yeterli olmaktadır.
Yenidoğan bebekler, doğum sırasında annelerinden klamidya kapabilmektedir. Bu nedenle doğum öncesi yapılan testler arasında genelde klamidya testine yer verilmektedir.
Klamidya, oral ilişki veya gözlerin cinsel organlarla teması halinde gözde de enfeksiyona neden olabilmektedir. Bununla birlikte klamidya nedeniyle oluşan göz enfeksiyonu sık rastlanan bir durum değildir.
Klamidya Belirtileri

Klamidya genelde belirtiye neden olmayan bir enfeksiyon olmakla birlikte belirti görülmesi halinde kadınlarda ve erkeklerde farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Klamidya bakterilerinin kadınlarda neden olduğu belirtiler genellikle servisit ve idrar yolu enfeksiyonu ile benzer olmaktadır. Klamidya enfeksiyonu olan kadınlarda şu belirtiler görülebilmektedir:
- Beyaz, sarı ya da gri renkte kokulu veya kokusuz vajinal akıntı
- İdrarda bulanıklık
- İdrara çıkma ihtiyacında artış
- İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi
- Adet dönemleri arası kanama
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Vajina etrafında yanma ya da ağrı
- Karnın alt kısmında sürekli ve hafif ağrı
Klamidya bakterileri erkeklerde genellikle üretrayı enfekte etmekte ve aşağıdaki belirtilere neden olmaktadır:
- Penisten mukus benzeri veya temiz ve akışkan sıvı gelmesi
- İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi
Klamidya, üreme organları dışında başka bölgeleri de etkileyebilmektedir. Bu nedenle aşağıdaki belirtiler görülebilmektedir:
- Anüste ağrı, rahatsızlık, kanama ya da mukus benzeri sıvı
- Boğazda ağrı
- Gözlerde ağrı, kızarıklık ve akıntı gibi enfeksiyon belirtileri
Yukarıdaki belirtilerin herhangi birini yaşamanız halinde vakit kaybetmeden doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Klamidya Nasıl Tespit Edilir?
Klamidyanın tespit edilmesi için genellikle nükleik asit amplifikasyon testi (NAAT) kullanılmaktadır. Bu test için vajinadan veya rahim ağzından örnek alınmakta ve laboratuvara gönderilmektedir.
Klamidya vakalarının çoğu belirti göstermediği için belirtileriniz olmasa dahi belli aralıklarla klamidya testi yaptırmanız önemlidir. Cinsel hayatı aktif olan kadınların düzenli olarak test yaptırmalar gerekir.
Klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bakımından riskli olduğu düşünülen gruplar şu şekildedir:
- 25 yaşın altında olmak
- Gebe olmak
- Yeni bir partnerin olması
- Birden fazla partnerin olması
- Daha önce klamidya enfeksiyonu geçirmiş olmak
Yaşınız ve cinsiyetiniz ne olursa olsun, doktorunuzla cinsel sağlığınızla ilgili olarak düzenli olarak görüşmeniz ve gerekli testleri yaptırmanız önemlidir. Bu sayede herhangi bir enfeksiyonunuz olması halinde bir an önce tedavi görebilir ve olası komplikasyonların önüne geçebilirsiniz.
Klamidya Tedavisi

Klamidya, bir veya iki hafta boyunca antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilmektedir. Tedaviye başladıktan sonra belirtilerin kaybolması, enfeksiyonun geçtiğini göstermediği için ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği süre boyunca kullanmanız gerekir. Aksi halde enfeksiyon tekrarlayabilir.
Klamidya tedavisinde antibiyotik kullanımın yanı sıra belli bir süre cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir. Enfeksiyonun tekrar bulaşmayacağından emin olmak için cinsellikle ilgili olarak şunlara dikkat etmeniz gerekir:
- Enfeksiyonunuz geçene kadar cinsel ilişkiden uzak durun. Tedaviye başlamanız, enfeksiyonun temizlendiğini göstermez. Bu nedenle ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullandığınızdan emin olun ve bu süre içinde cinsel ilişkiye girmeyin.
- Cinsel partnerlerinizle iletişime geçin. Son üç ay cinsel ilişkiye girdiğiniz herkese enfekte olduğunuzu ve test yapmaları gerektiğini haber verin.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırın. Tek seferde birden fazla enfeksiyon görülmesi mümkün olduğu için HIV/AIDS, uçuk ve bel soğukluğu gibi cinsel hastalıkların testlerini de yaptırın.
Antibiyotik tedavisi, enfeksiyondan kurtulmak için etkili olmakla birlikte bakteri vücudunuza ilaç kullanmadan önce başka zararlar verdiyse bunları geri döndürmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle klamidya açısından düzenli olarak tedavi olmanız ve vücudunuzda normal olmayan belirtiler gördüğünüzde doktora gitmeniz çok önemlidir.
Klamidya, kendi kendine geçmesini bekleyebileceğiniz bir enfeksiyon değildir. Tedavi edilmediğinde sağlık üzerinde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle klamidyanız olduğunu düşünüyorsanız, enfeksiyonun kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir an önce test yaptırmalısınız.
Klamidya Komplikasyonları

Klamidya tedavi edilmediğinde sağlık açısından oldukça tehlikeli olabilmektedir. Ayrıca bazı bakteriler zaman geçtikçe antibiyotiklere dirençli hale gelmeye başladığı için klamidyayı henüz yayılmadan tedavi etmek önemlidir.
Klamidya, tedavi edilmediğinde kadınlarda şu komplikasyonların görülmesine neden olabilmektedir:
Pelvik inflamatuar hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık, ciddi bir sağlık sorunudur. Klamidya gibi enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde üreme organlarına zarar verebilmektedir. Pelvik inflamatuar hastalık, kısırlığa ve kronik pelvik ağrıya neden olabilmektedir. Aynı zamanda fallop tüplerinin tıkanmasına neden olarak dış gebeliğe yol açabilmektedir.
Gebelik komplikasyonları
Klamidya enfeksiyonu tedavi edilmediğinde erken doğuma neden olabilmektedir. Ayrıca gebelik sırasında annede klamidya olması, bebeğe doğumda klamidya bulaşmasına yol açabilmektedir. Klamidya ile doğan bebeklerin, akciğerlerinde ve gözlerinde sorunlar olabilmektedir. Bu nedenle gebelik sırasında klamidya test yapılması çok önemlidir.
Kısırlık
Klamidya tedavi edilmediğinde fallop tüplerine, rahme ya da vajinaya zarar vererek gebe kalmayı zorlaştırabilmektedir.
Klamidya, tedavi edilmediğinde erkeklerde şu komplikasyonların görülmesine neden olabilmektedir:
Epididimit
Enfeksiyonun tesislere ve spermi testislere taşıyan epididime sıçraması, testislerde ağrı, şişkinlik ve hassasiyet gibi belirtilerin görülmesine neden olabilmektedir.
Doğurganlıkta azalma
Klamidya, spermlere zarar vererek erkeğin doğurganlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Tedavi edilmeyen klamidyanın kan dolaşımına sıçraması halinde hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilen belirtiler ise şu şekildedir:
- Eklemlerin şişmesine ve ağrımasına neden olan reaktif artrit riskinin artması
- HIV bulaşma riskinin artması
Bel Soğukluğu ve Klamidya Farkı
Bel soğukluğu ve klamidya, sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında bulunmaktadır. Bu enfeksiyonların her ikisi de bakteriler nedeniyle meydana gelmektedir.
Hem bel soğukluğunda hem de klamidyada hiçbir belirti görülmeyebilir. Belirti görülmesi halinde ise klamidyada enfeksiyonla temas sonrası birkaç hafta içinde belirtiler ortaya çıkarken bel soğukluğunda ise belirtilerin görülmesi için geçmesi gereken süre çok daha uzun olmaktadır.
Bel soğukluğu ve klamidyanın neden olabileceği belirtiler şu şekildedir:
- İdrar yapma sırasında ağrı ya da yanma
- Penis, vajina ya da anüsten akıntı gelmesi
- Testislerde veya skrotumda şişkinlik
- Rektal ağrı
- Rektumdan kan gelmesi
Her iki enfeksiyon da tedavi edilmediğinde pelvik inflamatuar hastalığa ve doğurganlıkla ilgili sorunlara yol açabilmektedir. Bununla birlikte enfeksiyonların tedavisi antibiyotikle gerçekleştirilebilmektedir.
Bel soğukluğu ve klamidyanın belirtileri birbirine benzeyebileceği veya enfeksiyonlar hiçbir belirtiye neden olmayabileceği için cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona yakalandığınızı düşünüyorsanız, gerekli testleri yaptırmak için en kısa sürede hastaneye gitmelisiniz.
Sonuç Olarak
Cinsel sağlıkla ilgili olarak doktorunuzla konuşmakta zorlanıyorsanız, cinselliğin de hayatın bir parçası olduğunu unutmamalısınız. Klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar tedavi edilmediklerinde ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için cinsel ilişki sırasında korunmayı ve düzenli olarak test yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.