Bakteriyel vajinozis, vajinadaki bakterilerin çoğalması nedeniyle meydana gelen vajinal bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon genelde üreme çağındaki kadınları etkilemekle birlikte her yaştan kadında görülebilmektedir. Hastalığa yakalanma riskini arttıran etkenler arasında korunmasız cinsel ilişki ve vajinal duş gibi etkenler gösterilebilir.
Bakteriyel vajinozis, bazı durumlarda ilaç kullanmadan geçebilen bir enfeksiyon olmakla birlikte enfeksiyonun tamamen ortadan kaldırılması için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bu nedenle bakteriyel vajinozis şüpheniz varsa bir an önce doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
Bakteriyel vajinozisin ne olduğunu, belirtilerini, tedavisini ve enfeksiyona dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Bakteriyel Vajinozis Nedir?

Bakteriyel vajinozis, bakterilerin neden olduğu vajinal bir enfeksiyondur. Vajinadaki bakteriler normalde dengede olsalar da bazı bakterilerin çoğalması nedeniyle bakterilerde dengesizlik meydana gelebilmektedir. Bu da genellikle üreme çağındaki kadınlarda normal olmayan vajinal akıntı görülmesine yol açmaktadır.
Bakteriyel vajinozis, vajinada balıksı bir kokuya neden olabileceği gibi tahrişe de yol açabilmektedir. Enfeksiyon, bazı kadınlarda ise hiçbir belirtiye neden olmamaktadır.
Bakteriyel vajinozis, erken doğum ve rahim ile ilgili ameliyatlardan sonra enfeksiyon gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Aynı zamanda HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı daha savunmasız olmaya yol açabilmektedir.
Bakteriyel Vajinozis Belirtileri

Bakteriyel vajinozis çoğu zaman herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Enfeksiyonun belirtiye neden olması halinde ortaya çıkan rahatsızlıklar genellikle şunlar olmaktadır:
- Beyazımsı, grimsi ya da yeşilimsi vajinal akıntı
- Balıksı bir kokuya sahip vajinal akıntı
- Cinsel ilişki ya da adet döneminde daha belirgin hale gelen vajinal koku
- Vajinada kaşıntı ya da ağrı
Bakteriyel vajinozis belirtileri, diğer vajinal enfeksiyonların belirtileri ile benzer olduğu için hastalığınıza kendiniz teşhis koymamanız, doktorunuzu ziyaret etmeniz ve gerekli tedaviyi görmeniz önemlidir.
Bakteriyel vajinozis ile en fazla karıştırılan hastalık, vajinal mantar enfeksiyonudur. Bu iki hastalıkta da vajinal akıntıda artış görülmektedir. Bununla birlikte enfeksiyonların ayırt edici özellikleri şunlardır:
- Bakteriyel vajinoziste vajinal akıntı, balıksı bir kokuya sahiptir. Mantar enfeksiyonunda ise genellikle güçlü bir kokuya sahip olmayan akıntı, süt kesiği şeklindedir.
- Bakteriyel vajinoziste vajinada tahriş ya da kaşıntı sık rastlanan durumlar değildir. Mantar enfeksiyonunda ise kaşıntı yaygın olarak görülür.
- Mantar enfeksiyonu, reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Bakteriyel vajinozis tedavisi ise antibiyotiklerle gerçekleştirilmektedir.
Bakteriyel Vajinozis Tedavisi
Bakteriyel vajinozis, ilaç kullanmadan kendi kendine geçebilen bir enfeksiyondur. Ancak enfeksiyon belirtileriniz varsa doktora gitmeniz önemlidir. Bakteriyel vajinozis kişiyi cinsel yolla bulaşan hastalıklara yatkın hale getirebildiği ve hamileliğe etki edebildiği için gerekli tedaviyi bir an önce görmek önemlidir.
Bakteriyel vajinozis tedavisi genellikle antibiyotiklerle gerçekleştirilmektedir. Tedavide vajina içerisine jel ya da krem uygulamak gerekebilir. Ayrıca ağız yoluyla alınan haplar da kullanılabilir.
Enfeksiyon genellikle tedaviye başladıktan 2-3 gün sonra yok olmaktadır. Bununla birlikte tedaviye yaklaşık bir hafta devam etmek gerekmektedir. Bu nedenle doktorunuz aksini söylemediği sürece ilaçlarınızı kullanmaya devam edin. Enfeksiyonun tekrarlamaması adına antibiyotiklerinizi bitirmeniz önemlidir. Tedavi olduğunuz halde belirtileriniz devam ediyorsa ve enfeksiyon tekrarlıyorsa uzun süreli bir tedavi görmeniz gerekebilir.
Bakteriyel vajinozisi doktora gitmeden reçetesiz satılan ilaçlarla geçirmeniz mümkün değildir. Enfeksiyonu temizlemek için vajinal duş yapmanız ya da hijyen ürünleri kullanmanız, enfeksiyonun daha da kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle kendiniz tedavi yöntemleri denememeli ve bir uzmana görünmelisiniz.
Bakteriyel Vajinozis Hamileliğe Engel mi?

Bakteriyel vajinozis hamileliğe engel olan bir enfeksiyon değildir. Bununla birlikte enfeksiyonun tedavi edilmemesi halinde vücutta meydana gelen hasar, hamileliğe engel olabilmektedir. Enfeksiyon bazı durumlarda vajinadan rahimm ağzına, rahme ve fallop tüplerine ilerleyebilmektedir. Bu da pelvik inflamatuar hastalığa yol açabilmektedir.
Pelvik inflamatuar hastalık, tüplerde tıkanıklığa neden olabildiği için dış gebelik görülmesine neden olabilir. Fallop tüplerinde oluşan tıkanıklık, yumurtanın döllenerek rahme ulaşmasını engelleyecek ve rahim dışında bir yere tutunmasına neden olacaktır. Bu nedenle vajinal enfeksiyonların ilerlemeden tedavi edilmesi önemlidir.
Pelvik inflamatuar hastalık, üreme organlarına zarar vererek kısırlığa da yol açabilmektedir. Pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilmemesi halinde kısırlık riskini ciddi anlamda yükselten bir hastalıktır. Bu nedenle doktorunuzu ziyaret etmeli ve gerekli tedaviyi görmelisiniz.
Bakteriyel vajinozis nedeniyle kısırlık sorunu yaşıyor olabileceğinizi düşünüyorsanız, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye çalışın. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmak için doktorunuzun yanı sıra bir diyetisyene danışın.
- Vücudunuzun kendisini iyileştirmesini ve hamile kalma becerisini azaltmasına neden olabilecek sorunları ortadan kaldırmak adına beslenme düzeninize ve yaşam tarzınıza odaklanın.
- Sağlığınızda genel olarak bir sorun olmamasına rağmen 35 yaşın altında bir yıl boyunca, 35 yaşın üzerinde ise 6 ay boyunca hamile kalamadıysanız, bir sonraki adımlar hakkında konuşmak üzere doktorunuzu ziyaret edin.
Hamilelikte Bakteriyel Vajinozis
Bakteriyel vajinozis genellikle hafif seyreden ve ilaçlarla kolayca tedavi edilebilen bir enfeksiyondur. Ancak tedavi edilmediğinde cinsel yolla bulaşan hastalıklara yatkınlığa ve hamilelik komplikasyonlarına yol açabilmektedir.
Bakteriyel vajinozis, hastanın hastalık geçmişi incelenerek ve pelvik muayene gerçekleştirilerek teşhis edilebilmektedir. Pelvik muayene sırasında vajina kontrol edilerek enfeksiyon olup olmadığına bakılmaktadır. Aynı zamanda vajinal akıntıdan örnek alınarak mikroskop altında incelenebilmektedir.
Bakteriyel vajinozisin tedavisi kolay olmakla birlikte enfeksiyon tedavi edilmediğinde hamilelikte ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Hamilelik sırasında bakteriyel vajinozisi olan kadınlarda erken doğum veya bebeğin düşük doğum ağırlığı ile doğma riski bulunmaktadır. Ayrıca doğum sonrası annede başka bir enfeksiyon gelişme riski de daha fazla olmaktadır.
Bakteriyel vajinozis, ameliyat sonrası enfeksiyon riskini arttırdığından dolayı da anne açısından riskli olabilmektedir. Sezaryen doğumun gerekli olması halinde annenin ameliyat olması gerekeceği için enfeksiyona yakalanma riski artabilmektedir.
Bakteriyel vajinozis, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskinin artmasına da neden olabileceği için hamilelik sırasında riskli olabilmektedir. Herpes simpleks virüsü, klamidya ve HIV gibi enfeksiyonlar, bakteriyel vajinozis nedeniyle daha kolay bir şekilde bulaşabilmektedir.
Hamilelikte bakteriyel vajinozise yakalanmanız halinde doktorunuz, hamilelikte kullanımı güvenli olan antibiyotikler reçete edecektir. Enfeksiyonun neden olabileceği komplikasyonları engellemek için hastalık belirtileriniz olmasa dahi doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmayı ihmal etmeyin.
Bakteriyel Vajinozis Nasıl Önlenir?
Bakteriyel vajinozisin tam olarak nasıl bulaştığı bilinmediği için enfeksiyonu kesin olarak engellemenin bir yolu bulunmamaktadır. Bununla birlikte enfeksiyon riskinizi azaltmak için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:
- Vajinadaki tahrişi azaltın. Vajinanın dışını temizlerken sabun gibi vajinayı tahriş edebilecek kimyasallardan uzak durun. Vajinayı serin tutmak ve tahrişin önüne geçmek için pamuktan yapılmış iç çamaşırlar tercih edin.
- Vajinal duş yapmayın. Vajinal duş, vajinayı enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan bazı bakterileri yok edebildiği için bakteriyel vajinozis riskinin artmasına yol açabilmektedir.
- Cinsel ilişki sırasında korunun. Bakteriyel vajinozisin yayılmasını engellemek için kondom kullanılması önemlidir.
- Partner sayınızı sınırlayın. Partner sayısını sınırlamak ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar için belli aralıklarla test yaptırmak, hastalığın bulaşma riskinin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Anüs ile temas etmiş olabilecek şeyleri vajinadan uzak tutun. Tuvalet kağıdı ve seks oyuncağı gibi şeyler, dışkıdaki bakterilerin vajinaya bulaşmasına neden olabileceği için dikkatli olun.