Gebeliğinizin 7. haftasında bebeğiniz yaklaşık bir yaban mersini büyüklüğündedir. Bu hafta hem siz hem de bebeğiniz açısından önemli değişikliklerin görüleceği bir dönemdir. Henüz gebelik dışarıdan pek belli olmasa da vücudunuz, önümüzdeki birkaç ay boyunca bebeğinizi beslemeye hazırlanmaktadır. Yaşadığınız her yeni gelişme ya da belirti, bebeğinizle tanışmaya bir adım daha yaklaşmanızı sağlamaktadır.
7. Hafta Gebelik Belirtileri
7. hafta gebelikte çeşitli belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu belirtilerden bazıları hafif geçerken bazıları ise kendinizi çok fazla rahatsız hissetmenize neden olabilir. Gebeliğinizin bu haftasında karşılaşabileceğiniz belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Mide bulantısı
Gebeliğin 7. haftasında mide bulantınız daha şiddetli hale gelebilir. İkinci trimesterde hormonların normale dönmesiyle birlikte genelde mide bulantısı azalır. İkiz gebelik yaşayan anne adaylarında ise mide bulantısına yol açan hormonların seviyeleri daha yüksek olduğu için mide bulantısı ve kusma riski daha yüksektir.
Aşerme ya da tiksinme
Bu hafta bazı yiyecekleri aşermeye başlarken önceden lezzetli bulduğunuz bazı yiyeceklerden ise tiksinmeye başlayabilirsiniz. Aşerdiğiniz yiyecekleri ölçülü bir şekilde tüketmeniz sorun olmasa da bunları aşırı tüketmemeye ve elinizden geldiğince sağlıklı seçimler yapmaya dikkat etmelisiniz.
Sık idrara çıkma
Gebeliğinizin bu haftasında daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Henüz dışarıdan gebeliğiniz belli olmuyor olabilir. Ancak buna rağmen rahminiz hızla büyüdüğü ve pelvisinize giden kan akışında artış olduğu için idrara daha sık çıkmanız normaldir.
Sivilcelenme
Gebelikte meydana gelen hormonal değişimler sivilcelenmeye neden olabilir. Sivilcelerinizden rahatsız oluyorsanız herhangi bir sivilce ilacı ya da ürünü kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Tükürük salgısında artış
Bu hafta tükürük salgısı ve tükürme ihtiyacında artış fark edebilirsiniz. Tükürük salgısında artışın nedeninin hormonlar olduğu düşünülmektedir. Yaşadığınız rahatsızlığı azaltmak için şekersiz sakız çiğnemeyi deneyebilir ve bol su içebilirsiniz.
Kramp veya lekelenme
Gebeliğin başlarında karnınızda kramp hissetmeniz normaldir. Henüz bebeğinizin hareketlerini hissetmeniz için erken olsa da rahminizde gerçekleşen değişiklikler ağrı hissetmenize yol açabilir. Ayrıca gebelikten dolayı rahim ağzınız daha hassas olduğu için cinsel ilişki sonrası lekelenme görülebilir. Kramp veya lekelenme çoğu zaman dış gebelik veya düşükle ilişkili değildir. Bununla birlikte ağrılarınız adet sancılarınızdan daha yoğunsa ya da adet döneminden daha fazla kanama yaşıyorsanız bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Yorgunluk
Yorgunluk genelde gebeliğin birinci ve üçüncü trimesterinde yaygın olarak görülür. Kendinizi her zamankinden yorgun hissediyorsanız fırsat buldukça dinlenmeye çalışmalısınız. Bunun yanı sıra egzersiz yapmak enerjinizi arttırabileceği için düzenli olarak hafif egzersizler yapmaya çalışabilirsiniz.
7. Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi
7. haftalık gebelikte bebeğiniz dakikada yaklaşık yüz adet yeni beyin hücresi üretmektedir. Ayrıca beyninin yanı sıra kalbi de hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Gebeliğin 7. haftasında bebeğin gerekli tüm organları oluşmaya başlamıştır.
Bu hafta bebeğinizin büyüklüğü yaklaşık 6 mm olup bir yaban mersini kadardır. Hala embriyo aşamasında olan bebeğinizin omurgasının uzantısı olan kuyruğu küçülmeye başlar ve kuyruk sokumu belirginleşmeye başlar.
7. haftada bebeğinizin kafası ve yüzü gelişmeye devam eder. Burun delikleri beliren ve göz mercekleri oluşmaya başlayan bebeğinizin el ve ayakları da filizlenmeye başlar.
7. Hafta Gebelik Ultrason
Gebeliğinizin 7. haftasında doğum öncesi doktorunuzla ilk ziyaretinize hazırlanıyor olabilirsiniz. İlk doktor ziyaretinizde bebeği kontrol etmek için ultrason çekilebilir. Düşük riskli gebeliklerde genelde 8 ila 10. haftaya kadar ultrason çekilmese de bazen daha erkene alınabilir.
Ultrasonda iki gebelik kesesi varsa ikiz gebelik var demektir. Bununla birlikte ikiz gebeliklerde hcG seviyeleri daha yüksek olduğundan dolayı ultrason yapılmasa da ikiz gebelik tespit edilebilir.
7. hafta gebelikte embriyo görülebilir ve hatta kalp atışı algılanabilir. Ancak kalp atışı bazen 7. hafta gibi erken bir dönemde tespit edilemediği için ultrason için birkaç hafta daha beklenebilir.
7. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
7. hafta gebelikte aynada karnınızın çıkmaya başlayıp başlamadığını kontrol ediyor olabilirsiniz. Her anne adayı farklı olmakla birlikte çoğu zaman ikinci trimesterde karın belli olmaya başlar. Ancak ikiz gebelik yaşayan kadınların karnı daha erken belli olmaya başlayabilir.
Bu hafta göğüsleriniz fark edilir bir şekilde büyümüş olabilir. Östrojen ve progesteron hormonlarının neden olduğu bu büyüme göğüslerde büyümenin yanı sıra hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
7 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğinizin henüz başlarında olsanız da şimdiden sağlıklı alışkanlıklara sahip olmanız çok önemlidir. 7 haftalık gebelikte dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Doktor ziyaretinizi planlayın
Doktorunuzu henüz ziyaret etmediyseniz, doğum öncesi ilk ziyaretinizi planlamalısınız. İlk doktor ziyaretiniz, gebeliğinizdeki en uzun ve en kapsamlı muayeneniz olacaktır. Ziyaretiniz sırasında doktorunuz sağlık durumunuzu değerlendirecek, yaklaşık doğum tarihinizi belirleyecek ve gerekli testleri yapacaktır.
Hafif egzersizler yapmaya başlayın
Sağlıklı bir gebelik için günde 30 dakika egzersiz yapmanız idealdir. Yoga, yürüyüş ve yüzme gibi egzersizler gebelik için uygundur. Koşu, ağırlık kaldırma ve yoğun kardiyo egzersizler için ise doktorunuza danışmayı unutmamalısınız.
Kötü alışkanlıklardan uzak durun
Sigara içiyorsanız bırakmanız çok önemlidir. Gebelikte sigara içmek, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi komplikasyonlar yaşama riskini arttırır. Ayrıca doğumdan sonra bebekte sorunlara neden olabilir. Sigara kullanıyor ve bırakmakta zorlanıyorsanız, doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Kullandığınız cilt ürünlerine dikkat edin
Cildinizde herhangi bir sorun olmasa da farklı bakım rutinleri oluşturmamaya çalışın. Sivilcelenme sorununuz varsa hafif bir temizleyiciyle cildinizi günde iki kez temizleyin. Cilt kuruluğu yaşıyorsanız hafif bir nemlendirici kullanın. Yüzünüzde lekelenmeler oluyorsa düzenli olarak SPF 30+ güneş kremi kullanın ve dışarı çıktığınızda şapka takmayı ihmal etmeyin.