Pap smear testi geçiren pek çok insan testten sonra hafif bir kanama veya lekelenme görüyor. Çoğu durumda bu durum bir endişe sebebi değildir ve herhangi bir müdahale olmaksızın kendi kendine geçer.
Bu belirti Pap smear testinin rahim ağzında bulunan kan damarlarının tahriş olmasından kaynaklanabilir çünkü damarların zarar görmesi hafif bir kanamaya yol açabilir.
Çok nadiren de olsa Pap smear testinin ardından uzun süreli ve yoğun kanamalar da oluşabilirler. Yoğun kanamaların ortaya çıkabilme sebebi, kişinin adet kanaması zamanının test zamanı ile çakışabilmesidir. Ancak sorun adet kanaması değilse, Pap smearın ardından yoğun kanamalar bir enfeksiyonun veya başka bir sağlık sorununun işareti olabilirler.
Pap Smear Testi Sonrasında Kanama Neden Olur?
Vakaların büyük kısmında Pap smearın ardından ortaya çıkan kanama herhangi bir altta yatan sağlık probleminden kaynaklanmaz. Bu nedenle geçici olarak hafif bir kanama yaşayanlar ve başka bir belirtiye sahip olmayanların endişe etmelerini gerektiren bir şey yoktur.
Pap smearın ardından ortaya çıkabilecek kanamanın en muhtemel sebepleri şöyle:
Rahim Ağzının Tahriş Olması
Pap smear esnasında doktorunuz rahim ağzı kanseri taraması için buradaki hücrelerden küçük bir numune alır.
Rahim ağzından hücre toplanması 1-2 gün sürebilecek hafif kanamalara ve lekelenmelere sebep olabilir.
Kanama genellikle testin rahim ağzını tahriş etmesinden kaynaklanır ve herhangi bir problemden dolayı ortaya çıkmaz. Çoğu insan için kanama daha sonra durur ve tekrar ortaya çıkmaz.
Hamilelik
Hamilelik esnasında rahim ağzında daha fazla kan damarı vardır ve kan akışı da artmıştır. Bunun sonucunda tahriş nedeniyle daha kolay kanar ve bu durum gebeliğin çok erken dönemlerinde bile ortaya çıkabilir.
Hamilelik devam ederken, rahmin ağırlığı rahim ağzına baskı yapar ve rahim ağzı kanamaya çok daha yatkın bir hale gelir.
Pap smear ise bu noktadaki hassas kan damarlarını tahriş edebilir ve kanamayı tetikleyebilir.
Pap smear gebelik kaybına sebep olmaz ve testten sonra ortaya çıkan hafif kanama kişinin düşük yapacağının bir göstergesi de değildir. Ancak kanama zaman içerisinde artmaya devam ederse ve sancılara sebep olursa doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.
Adet Kanamaları
Adet kanamalarından bir kaç gün önce Pap smear testi olanlar testin ardından hafif lekelenmeler görebilirler ve bir kaç gün sonra da yoğun kanamalar gelir. Bu tür kanama tamamen ikisinin çakışmasından kaynaklanır ve ciddi bir sorun değildir.
Adet kanamalarının zamanlamasından kaynaklanan kanamanın bazı tipik işaretleri şöyledir:
- adet gelmeden bir kaç gün önce lekelenme
- normalde adetin olması gereken zamanda kanamanın başlaması
- kanamanın kişinin normal kanama örüntüsünü takip etmesi
Pap smearın ardından oluşan kanamanın daha nadir bazı sebepleri ise şöyle:

Rahim Ağzı Kanseri
Erken dönemdeki rahim ağzı kanserinin bir kaç belirtisi vardır. Ancak bu erken evrelerde adet kanamaları arasında bazı anormal vajinal kanamalar ortaya çıkabilirler ve ileri evrelerde ise yoğun vajinal kanamalar ortaya çıkarlar.
Pap smear bu kanamaları tetiklemese de, ek kanamaya sebep olabilir.
Rahim ağzı kanserine sahip olan insanlarda şu şekilde kanamalar olabilirler:
- adetler arasında kanamalar
- cinsel ilişki esnasında veya sonrasında kanama
- spor esnasında veya sonrasında kanama
Bazı insanlar kanamayı yeni olduğu için değil, Pap smearın ardından vajinal belirtilere karşı daha dikkatli oldukları için fark ederler.
Düzensiz vajinal kanamaları olan ve menopozdan sonra herhangi bir kanama yaşayanların doktorları ile iletişime geçmeleri uygun olacaktır.
Kırılgan Rahim Ağzı
Kırılgan rahim ağzı, rahim ağzının tahrişe karşı sıradışı şekilde hassas ve eğilimli olmasıdır.
Kırılgan rahim ağzına sahip olanlarda başka belirtiler yoktur ve genellikle bir tanı da almazlar. Bazen bu durum rahim ağzında bulunan damarları tahriş eden bazı hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilir.
Kırılgan rahim ağzına yol açabilen bazı tıbbi rahatsızlıklar şöyle:
- enfeksiyon veya yaralanmadan dolayı rahim ağzında inflamasyon oluşması
- klamidya, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır
- servikal ektopi, rahim ağzının içerisinde bulunan hücrelerin rahim ağzının dış katmanının dışına doğru genişlemelerinden kaynaklanır
Diğer Yan Etkiler
Pap smear çok güvenli bir testtir ve insanlar sadece işlem esnasında hafif bir sancı hissedebilirler.
Bazı insanlarda ise sancılar adet döneminde olanlara benzer veya daha yoğun şekilde olabilirler. Bazılarında ise testten 1-2 sonra da bazı sancılar hissedilebilirler.
Genelde herhangi bir yan etki olmaz. Ancak test esnasında kullanılan bazı malzemelere karşı alerjik reaksiyon geliştirmek mümkündür. Bu malzemeler arasında lateks eldivenler ve vajinal kayganlaştırıcılar bulunuyorlar.
Test yapılırken veya sonrasında vajinada veya vulvada kaşıntı ve yanma yaşayanların doktorları ile iletişime geçmeleri gerekir.
Ne Beklemeli?
Pap smear sırasında doktor spekulum adı verilen tıbbi cihazı kullanarak vajina duvarlarını açar ve rahim ağzını daha erişilebilir hale getirir. Spekulum bedene ilk girdiğinde soğuk hissettirebilir ve cihazın sebep olduğu baskı veya ağrı bazen hissedilebilir.
Sonrasında doktorunuz bir numune almayı sağlayan pamuk kullanarak bunu rahim ağzına sürter. Bazı insanlarda biraz ağrı ve sancı olabilir ancak işlem sadece bir kaç saniye sürer.
Daha sonra bir teknisyen anormallikler için alınan bu numuneyi inceler.
Eğer Pap smear testinde hücrelerde anormal değişimler görülürse, doktor başka bir test daha isteyebilir, rahim ağzı biyopsisi isteyebilir veya kolposkopi adı verilen rahim ağzı incelemesini gerçekleştirebilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Eğer test sonuçlarınızı 2 hafta içerisinde almadıysanız sağlık kurumunuza başvurmanız doğru olacaktır.
Pap smear geçirdiyseniz ve şunları yaşarsanız doktorunuza ulaşın:
- çok ağır kanamalar olursa ve kanamalar 1-2 gün içerisinde geçmezlerse
- bir haftanın ardından adet kanamaları ile bağlantılı kanamalar geçmezlerse
- yoğun sancılar ve ağrılar varsa
- vajina ve vulvada kaşıntı ve ağrılar varsa
- hamilelikte lekelenme varsa ve bunlar daha ağır hale geliyorlar veya bir gün içerisinde geçmiyorlarsa
Sonuç Olarak
Rahim ağzı taraması stresli olabilir ve özellikle kanser sahibi olabileceğinden endişe eden insanlar için daha da zorlu bir süreç olabilir.
Pap smearın ardından ortaya çıkan belirtilerden dolayı endişe duymak normal olsa da, çoğu insan için hafif kanamalar bedenin teste karşı verdiği tamamen normal bir tepkidirler.
Doktorunuz Pap smearın ardından ortaya çıkan kanamalara dair herhangi bir endişe ve sorunuzu yanıtlamaktan memnun olacaktır.
Eğer kanamalar sıradışı şekilde yoğun olurlarsa ve bunlara başka belirtiler de eşlik ederlerse doktorunuza danışmanız doğru olacaktır.