Sık veya erken adet görme, adet döngülerinin kısa olması nedeniyle meydana gelen bir durumdur. Sık adet görme, doğal olarak gerçekleşebilmekle birlikte bazen altta yatan bazı sağlık sorunları da sık adet görmeye neden olabilmektedir.
Sık adet görme, yumurtlamanın beklenenden daha erken gerçekleşmesi nedeniyle kadınlarda doğurganlıkla ilgili sorunlara yol açabilmektedir. Sık adet gören kadınlar aynı zamanda ne zaman adet göreceklerini tahmin edemeyebilir ve adet düzensizliği yaşayabilir.
Sık adet görmenin ne olduğunu, neden olduğunu, tedavisini ve sık adet görmeye dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Sık Adet Görme Nedir?
Sık adet görme, adet dönemlerinin adet kanaması bakımından normal olması, ancak 21 günden kısa aralıklarla gerçekleşmesidir. 21 günden kısa süren adet döngülerinde adet kanaması daha sık aralıklarla gerçekleşmektedir.
Normal bir adet döngüsünün 21-35 gün olduğu kabul edilmektedir. Adet kanaması ise yaklaşık 2-6 gün sürmektedir. Adet dönemi sırasında yaşanan ortalama kan kaybı ise 20-80 ml olarak kabul edilmektedir.
Adet döngüsünün uzunluğunun değişiklik göstermesi, adet düzensizliğini göstermektedir. Sık adet görme de adet düzensizliği olduğu için sık adet gören kadınların doktorlarını ziyaret etmeleri önemlidir.
Sık Adet Görme Neden Olur?
Bazı kadınların adet döngüsü doğal olarak kısa sürmektedir. Ancak bazen adet döngülerinin kısa sürmesine neden olan başka faktörler de söz konusu olabilir. Bu nedenle sık adet gören kadınların, altta yatan bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak adına doktora gitmeleri önemlidir.
Sık adet görmeye neden olabilen faktörlerden bazıları şu şekildedir:
Stres
Stres, sık adet görme gibi adet bozukluklarına yol açabilir. Stres, vücuttaki hormon üretimini etkilediğinden dolayı hormonal dengesizliklere neden olabilir. Stresin nedeni tespit edildiğinde çeşitli gevşeme teknikleri ile streste azalma sağlanarak adet dönemlerinin eski haline gelmesi sağlanabilir. Gerekli görülmesi halinde stresi azaltmak için ilaç kullanımına başvurmak da mümkündür.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonlar
Klamidya ve bel soğukluğu dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonlar, sık adet görmeye neden olabilir. Klamidyası olan kadınlarda sık adet görmenin yanı sıra şiddetli karın ağrısı ve vajinal akıntı olabilir. Bel soğukluğunda ise vajinal bölgede şiddetli kaşıntı, idrar yaparken yanma ve vajinal akıntı gibi belirtiler görülebilir. Hem klamidya hem de bel soğukluğu antibiyotikle tedavi edilebilen enfeksiyonlar olmakla birlikte tedavi edilmediklerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Endometriozis
Endometriozis, rahme ait dokunun yumurtalıklar ve fallop tüpleri gibi rahim dışındaki yerlerde görülmesidir. Endometrioziste şiddetli ve ağrılı adet dönemleri, ilişki sırasında ağrı, adet dönemleri arasında lekelenme ve adet döngüsünde bozukluklar meydana gelebilir. Endometriozis, ilaçlarla veya ameliyatla tedavi edilebilir.
Menopoz
Menopoz, adet görmenin tamamen durduğu bir dönemdir. Genellikle 40’lı yaşların sonunda veya 50’li yaşların başında başlayan bu dönemin öncesinde sıcak basması ve gece terlemesi gibi belirtilerin yanı sıra sık adet görme gibi adet bozuklukları meydana gelebilir.
Diğer nedenler
Sık adet görmeye neden olan diğer faktörler arasında ön hipofiz bezinin aşırı aktif olması sonucu meydana gelen sık yumurtlama, psikolojik bozukluklar, yetersiz beslenme, kronik pelvik inflamasyon ve üreme organlarındaki kanserler bulunabilir.
Sık Adet Görme Tedavisi
Adet döngüleri kısa olan veya sık adet gören kadınların doktora gitmeleri önemlidir. Doktor muayenesi sırasında sorulan çeşitli sorular, fiziksel muayene ve testler ile sık adet görmenin nedenini tespit etmek mümkün olabilir. Sık adet görmek doğal nedenlerden kaynaklanıyor olabileceği gibi altta yatan sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabileceği için sık adet gören kadınların doktora gitmeleri önemlidir.
Sık adet görmeye neden olan faktörlerin belirlenmesi amacıyla şu testler uygulanabilir:
- Ultrason,
- Histeroskopi
- Endometriyal biyopsi
- Rahim filmi
- Bilgisayarlı tomografi
Sık adet görmede tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak belirlenmelidir. Sık adet görmeye neden olan faktörler tedavi edildiğinde adet düzeni normale dönebilmektedir.
Sık adet görmenin nedeninin belirlenememesi halinde tedaviye ihtiyaç olmayabilir. Bununla birlikte sık adet görme, rahatsızlık hissedilmesine neden oluyorsa gebelik düşünmeyen kadınların doğum kontrol hapı kullanması, adet döngülerini uzatmaya yardımcı olabilmektedir.
Sık Adet Görmenin Zararları
Sık adet görme, bazı kadınlarda sık ve ağır kanama nedeniyle kansızlığa neden olabilmektedir. Kansızlık, kanda yeteri kadar kırmızı kan hücresi bulunmaması nedeniyle meydana gelmektedir.
Kansızlık belirtileri arasında odaklanmada zorluk, enerji seviyesinde azalma, baş dönmesi ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilmektedir. Sık adet görüyor ve kansızlık belirtileri yaşıyorsanız, tedavi görmeniz gerekebileceği için doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
Sık adet görme, kansızlığa neden olduysa adet dönemlerinin daha aralıklı olması ve daha az kanama olması için kombine doğum kontrol hapları kullanılması gerekebilir. Aynı zamanda adet kanamasının geçici olarak durdurulması veya hafifletilmesi için doğum kontrol iğnesi veya hormonlu spiral de kullanılabilir.
Sık Adet Görme Gebeliğe Engel mi?
Sık adet görme, gebe kalmayı zorlaştırabilse de imkansız hale getirmemektedir. Sık adet görmenin gebe kalmayı zorlaştırabilmesine neden olan iki faktör bulunmaktadır.
Sık adet görme, yumurtlamanın beklenenden daha önce gerçekleşmesine ve düzensiz olmasına neden olarak ne zaman cinsel ilişkiye girilmesi gerektiğinin belirlenememesine neden olabilmektedir. Bu durumda ovulasyon testi kullanmak, adet döngüsü içinde doğurgan olunan günlerin belirlenmesine ve döllenme ihtimalinin arttırılmasına yardımcı olabilir.
Sık adet görme ile ilgili bir diğer sorun, yumurtlama ve adet kanaması arasında geçen sürenin, döllenme ve embriyonun tutunması için kısa olmasından kaynaklanmaktadır. Doğum kontrol hapları, bu sürenin uzatılmasında faydalı olabilmekle birlikte yumurtlamayı engelleyeceği için bebek sahibi olmak isteyen kadınlar açısından uygun değildir. Bununla birlikte doğurganlığı desteklemek için başka ilaçlar kullanılarak gebelik ihtimali arttırılabilmektedir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Adet düzensizliği yaşayan her kadının vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekir. Bu sayede altta yatan bir sağlık sorunu olup olmadığını anlaşılabilir ve bir sorun olması halinde tedaviye başlanabilir.
Sık adet görme, kişinin hem sosyal hayatını hem de ruh sağlığını etkileyebildiği için bu durumun görmezden gelinmemesi önemlidir.
Doktorunuz, adet düzensizliğinizin yanı sıra yaşadığınız diğer belirtileri dikkate alarak sorununuzu anlamaya çalışacak ve size yardımcı olacaktır.
Sonuç Olarak
Sık adet görme, doğal bir durum olabileceği gibi altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir. Bu nedenle adet düzensizliğine neden olan faktörlerin araştırılması ve gerekiyorsa tedavi görülmesi önemlidir.
Adet düzensizliklerine neden olan faktörlerden bir tanesi stres olabileceği için stresini kontrol altına alamayan kişilerin, bir uzmanla görüşmesi ve stresle başa çıkma yollarını öğrenmesi önemlidir.
Sık adet görme, kişinin sosyal yaşamını ve ruh sağlığını etkileyebilen bir sorundur. Aynı zamanda kişinin gebe kalma ihtimalini de etkileyebileceği için sık adet gören ve gebe kalmayı isteyen ancak kalamayan kadınların, neler yapabileceklerini öğrenmek için doktora gitmeleri gerekir.