Tüp Bebek Başarı Yüzdesi Hesaplama Aracına hoş geldiniz.
Bu hesaplayıcı, gebe kalma şansınızı anlamanıza yardımcı olmak için kişisel verilerinizi temel alır.
Hesaplayıcının size verdiği oranların tahmini olduğunu unutmayınız ve en doğru sonucu almak üzere
merkezimize başvurunuz. Umuda yolculuğunuzda size eşlik etmek dileği ile sağlıklı günler dileriz.
Sonuç Hesaplanıyor. Lütfen Bekleyiniz...
Tüp bebek tedavisi, doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olabilen tedavilerden bir tanesidir. Kısırlık tedavisinde ilk adım olarak genelde ilaç tedavisine ve aşılamaya başvurulmakla birlikte bu tedavilerin başarısız olduğu çiftlerde tüp bebek tedavisi başarı sağlayabilmektedir.
Tüp bebek tedavisi için kadından alınan yumurtalar ile erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Döllenme gerçekleştikten sonra oluşan embriyolardan bir veya birkaç tanesi kadının rahmine transfer edilerek gebeliğin gerçekleşmesi beklenir.
Tüp bebek tedavisi, fallop tüplerinde ciddi tıkanıklıklar olan, yumurtlama bozuklukları bulunan, yumurtalık rezervi azalmış veya endometriozis gibi sağlık sorunları yaşayan kadınlar için en iyi tedavi seçeneklerinden bir tanesidir. Tüp bebek, erkek kaynaklı kısırlık olması halinde de başarılı sonuçların elde edilebildiği bir tedavidir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranları, kadının yaşı ve kısırlığın nedeni gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını etkileyen faktörleri ve tedavinin başarı şansını arttırmak için neler yapılabileceğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranları
Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını etkileyen pek çok faktör vardır. Bu faktörler genel olarak şu şekildedir:
Kadının yaşı
Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını etkileyen faktörlerden en önemlilerden bir tanesi kadının yaşıdır. Başarı oranı genel olarak kadının yaşı ilerledikçe azalmaktadır. Başarı oranının en yüksek olduğu dönem, 35 yaş altı olmakla birlikte 40 yaşından sonra başarı oranında önemli bir azalma olmaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisine mümkün olduğunca erken bir dönemde başlanması önerilmektedir.
Kısırlığın nedeni
Kısırlığın nedeni, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyebilen faktörlerden bir diğeridir. Tüp bebek tedavisi, kadınlarda rahim ya da fallop tüpleriyle ilgili sorunların kısırlığa neden olması halinde başarı şansını arttırabilmektedir. Gebeliğin gerçekleşmesi için spermin fallop tüplerinden geçerek yumurtaya ulaşması gerektiğinden dolayı fallop tüplerinde tıkanıklık olması halinde gebelik gerçekleşmeyebilir. Tüp bebek tedavisinde fallop tüpleri kullanılmadığı için tüp bebek ile başarı sağlanabilmektedir.
Kadının yumurtalarıyla ilgili sorunlar olması halinde de tüp bebek tedavisinin başarı şansı yüksek olabilir. Özellikle 35 yaşından sonra yumurta kalitesi azalmaya başladığı için gebeliğin doğal yolla gerçekleşme ihtimali azalmaktadır. Tüp bebek tedavisi sayesinde yumurtalıklar uyarılarak daha fazla yumurta üretilmesi sağlanabilmekte ve bu sayede kaliteli embriyo elde etme ihtimali arttırılabilmektedir.
Kısırlığın erkekten kaynaklanması halinde de tüp bebek tedavisi başarılı olabilir. Sperm sayısının veya kalitesinin düşük olması gibi durumlarda tüp bebek tedavisine ek olarak yardımcı yöntemler kullanılmakta ve bu sayede başarı şansı arttırılabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinin başarısını azaltan bazı kısırlık nedenleri de bulunmaktadır. Örneğin, rahim miyomları, yumurtlama sorunları veya eşlerin her ikisinde kısırlık sorunu bulunması gibi faktörler, tüp bebek tedavisinde başarı oranlarının azalmasına yol açabilmektedir.
Yaşam tarzı
Hem kadının hem de erkeğin yaşam tarzı, tüp bebek tedavisinden elde edilecek başarıyı etkileyebilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başvurmayı düşünen çiftlerin tedavi öncesi süreçte sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak için sigara içmemek, alkolü az tüketmek veya hiç tüketmemek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, ölçülü bir şekilde egzersiz yapmak ve aşırı kafein tüketmemek gerekir. Kişinin vücut ağırlığı da doğurganlığı etkileyip tüp bebek tedavisinin başarısı üzerinde olumlu ya da olumsuz etkilere neden olabildiği için özellikle kadının sağlıklı bir kiloda olması önemlidir.
Döngü sayısı
Tüp bebek tedavisinde döngü sayısı arttıkça başarı oranı da artmaktadır. Bu nedenle ilk kez tedavi gördüyseniz ve tedavi başarısız olduysa umudunuzu kaybetmemelisiniz. Pek çok çift, birden fazla tüp bebek tedavisi gördükten sonra bebek sahibi olabildiği için başarısız bir döngü sonrası durumunuzu doktorunuzla birlikte detaylı bir şekilde gözden geçirmeli ve başarı şansını arttırmak için yapabileceğiniz şeyler varsa bunlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Kliniğin başarı oranı
Tüp bebek tedavisinde başarı oranları, klinikten kliniğe farklılık gösterebilmektedir. Bununla birlikte kliniklerin başarı oranlarını etkileyen pek çok faktör olduğu için klinik seçerken gebelik oranları ve canlı doğum oranları gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmalısınız.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttıran Faktörler
Tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmak için hem hastanın hem de doktorun yapabileceği bazı şeyler bulunmaktadır.
Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin beslenme düzenlerine dikkat etmeleri, egzersiz yapmaları ve streslerini kontrol altına tutmaları, başarı şansının artmasına yardımcı olacaktır.
Tüp bebek tedavisinde başarı şansınızı arttırmak için yapabileceğiniz şeyler şunlardır:
Beslenmenize dikkat edin
Tüp bebek tedavisine başlarken beslenmenizde önemli değişiklikler yapmamanız önemlidir. Bununla birlikte tedaviye başlamadan önceki süreçte dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Bu anlamda özellikle Akdeniz diyetinin faydalı olduğu düşünülmektedir. Akdeniz diyetinde bol miktarda taze meyve ve sebze, tam tahıllar, baklagiller, balık ve az miktarda kırmızı et bulunmaktadır. Akdeniz diyeti sayesinde yumurta kalitenizi arttırmanız ve tedavi öncesi ve sırasında ihtiyacınız tüm besinleri almanız mümkün olabilir. Bu da gebe kalmanızı ve gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayabilir.
Kafein tüketiminizi sınırlayın
Günde beş fincan ve üzeri miktarda kahve tüketiminin tüp bebek başarısını azaltabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bu nedenle hem tüp bebek tedaviniz hem de gebelik sırasında günde birkaç fincandan fazla kahve tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
Alkol tüketmeyin
Tüp bebek tedavisi sırasında alkolü bırakmak ya da alkol tüketmemek, embriyonun tutunma şansının artmasına yardımcı olabilir. Ara sıra birkaç kadeh alkol tüketmek genel olarak zararlı olmamakla birlikte alkol, bazı doğurganlık ilaçlarıyla etkileşime girebileceği için doktorunuza alkol tüketip tüketemeyeceğinizi sormanız gerekir. Embriyo transferinden sonra ise alkolden tamamen uzak durmanız gerekecektir. Transfer sonrası gebe kaldığınızda alkol tüketmeniz halinde fetal alkol sendromu görülebileceği için alkol tüketmemeniz gerekir.
Sigara içmeyin
Sigaranın doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi sırasında sigara içmeniz, başarı şansının azalmasına yol açabilir. Sigaranın gebelik üzerinde de olumsuz etkileri olduğu için sigara içiyorsanız, tedavi öncesi bırakmanız faydalı olacaktır.
Egzersiz yapın
Tüp bebek tedavisi görürken egzersiz rutininde önemli değişiklikler yapılması önerilmemektedir. Ancak sağlıklı bir kiloda olmak için ölçülü bir şekilde egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Yoğun egzersizler vücutta strese neden olabileceği için yürüyüş ve yoga gibi egzersizlerle sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Doğum öncesi vitaminler kullanın
Sağlıklı bir gebelik için annenin vücudunda yeteri kadar vitamin ve mineral bulunması önemlidir. Bu nedenle tüp bebek tedavinize başlamadan önce doğum öncesi vitaminler kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede vücudunuzdaki folik asit miktarı artacak ve gebe kalmanız halinde bebeğinizin omurgası ve sinir sistemi desteklenecektir. Vitamin ve mineral değerlerinizi kontrol ettirmek için test yaptırdığınızda D vitamini seviyelerinizin düşük olduğu gördüyseniz, ayrıca D vitamini takviyesi kullanmanız faydalı olacaktır.
Uykunuza dikkat edin
Her gece 7-8 saat uyumanın tüp bebek tedavisinde başarı oranları bakımından etkili olduğu bilinmektedir. Uyku, vücudun yenilenmesi için önemli bir süreç olduğundan dolayı sağlıklı bir gebelik için önemlidir. Doktorunuz, uyku düzeninize bağlı olarak hem tüp bebek başarısını hem de derin uyku sürenizi arttırmak için melatonin takviyesi kullanmanızı önerebilir. Ancak bu tür takviyeleri doktorunuzun önerisi olmadan kullanmamanız gerektiğini unutmamalısınız.
Stresinizi kontrol altına alın
Tüp bebek tedavisi, eşler açısından stresli bir süreç olabildiği için stresin kontrol altına alınması önemlidir. Stresinizi azaltmanız, sağlığınızın iyi olması ve vücudunuzun gebeliğe iyi bir şekilde hazırlanması açısından gereklidir. Stresinizi azaltmak için yeteri kadar uyumalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli ve kendinizi mümkün olduğunca rahatlatmalısınız. Rahatlamak için meditasyon, günlük tutma ve nefes egzersizi gibi stres azaltıcı uygulamalar yapabilirsiniz.
Bazı kimyasallardan uzak durun
Evinizde bulunan bazı eşyalar, farkında olmasanız da sağlığınız üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi ve gebelik sırasında evinizde aşağıdaki kimyasalları içeren eşyalar bulundurmamanız gerekir:
Formaldehit içeren ojeler
Paraben, triklosan veya benzofenon gibi maddeler içeren kozmetik ürünler, nemlendiriciler veya sabunlar
BPA ve fenol içeren gıda ambalajları
Perflorlu bileşikler içeren leke tutmaz malzemeler veya yapışmaz pişirme aletleri
Dioksin içeren et ve süt ürünleri
Ftalat içeren plastikler, ilaç kaplamaları veya kokulu kozmetikler
Bromlu alev geciktiriciler bulunan mobilyalar, giysiler, yoga matları veya elektronik eşyalar
Güvenilir bir doktor seçin
Tüp bebek tedavisi için doktor arayışındaysanız, öncelikle başarı oranları konusunda araştırma yapmalısınız. Kliniklerin pek çoğu birbirine benzer şekilde işlese de embriyoların transfer öncesi geliştikleri laboratuvar koşulları önemli olduğu için tedavi göreceğini yeri dikkatli bir şekilde seçmelisiniz.
İnternet üzerinden araştırma yaparken karşılaştığınız bilgilerin güvenilir olup olmadıklarını anlamanız zor olabilir. Tedavi görmüş hastalar tarafından yapılan yorumlara dikkat edin. Her hastanın durumu birbirinden farklı olduğu için karşılaştığınız yorumların, sizinle aynı durumda olan hastalar tarafından yapılmamış olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Tedavi göreceğiniz doktorun ve kliniğin başarı oranlarının yanı sıra kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir ortamda olmanız da önemlidir. Doktorunuz, duygusal açıdan yıpranabileceğiniz yolculuğunuz sırasında yanınızda olacağı için kendinizi rahat hissetmeniz çok önemlidir. Bu nedenle arkadaşlarınızdan ve ailenizden aldığınız tavsiyeleri dikkate alıp kendi araştırmanızı yaptıktan sonra sizin için uygun olan kliniğe karar verebilirsiniz.
Sabırlı olun
Tüp bebek tedavisinde başarı elde etmek için bazen birden fazla döngü gerekebilmektedir. Bu nedenle ilk döngünüz başarısız olduysa ilaçlarınızda bazı düzenlemeler yapılması veya ek prosedürlere başvurulması gerekebilir. Bu nedenle başarısız bir tüp bebek tedavisi sonrası cesaretinizi yitirmeyin, kendinizi suçlamayın ve sabırlı olmaya çalışın.
Tüp bebek tedavisinde eşlerin dikkat etmeleri gereken şeylerin yanı sıra başvurulan kliniğin ve doktorun da başarı oranını arttırmak için başvurabileceği bazı yöntemler vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Time lapse embriyo takip sistemi
Embriyoların takibi normalde embriyoların inkübatörden çıkarılıp kontrol edilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde time lapse veya sürekli embriyo takip sistemi ile embriyolar daha güvenli bir şekilde izlenebilmektedir. Bu sistem ile embriyonun gelişirken dış ortama maruz kalmasının önüne geçilmektedir. Time lapse sistemi ile izlenen embriyolar, kayıt altına alınmakta ve bu sayede embriyolar gerektiğinde geriye dönük olarak tekrar izlenebilmektedir. Bu da transfer için en uygun embriyoyu seçmeye yardımcı olmaktadır. Transfer için en uygun embriyonun seçilmesi ise embriyonun tutunma ihtimalini ve tedavinin başarılı olma şansını arttıracaktır.
Mikroenjeksiyon
Tüp bebek tedavisi, erkekten kaynaklanan sorunlarda tek başına yeterli olmayabilir. Bu nedenle doktorunuzun tecrübeli olması, kullanılması gereken ek prosedürlerin doğru bir şekilde belirlenmesi adına önemlidir. Geleneksel bir tüp bebek tedavisinde yumurta ile sperm laboratuvar ortamında bir araya getirilmekte ve döllenmenin gerçekleşmesi beklenmektedir. Bununla birlikte sperm kalitesinin düşük olması halinde spermin yumurtayı dölleme ihtimali azalmaktadır. Mikroenjeksiyon ile tek bir sperm alınıp doğrudan yumurtaya enjekte edilerek döllenme şansı arttırılmaktadır. Bu da doğal olarak tüp bebek tedavisinin başarı şansını arttıracaktır.
Kapsamlı kromozomal tarama
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ve başarıyı arttıran teknolojilerden bir tanesi de kapsamlı kromozomal taramadır. Normalde dışarıdan bakıldığında normal görünen embriyolar, kromozom sorunlarına sahip olabilmekte ve bu da tedavinin başarısız olmasına veya düşüğe yol açabilmektedir. Kapsamlı kromozomal tarama sayesinde embriyolar kapsamlı bir şekilde değerlendirmek mümkün olmaktadır. Bu yöntem ile embriyolardan örnek alınarak herhangi bir kromozomal anomali olup olmadığı tespit edilebilmektedir.
Tüp Bebek Merkezi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını etkileyen faktörlerden bir tanesi olan tüp bebek merkezi seçimine ayrıca değinmek, başarı şansınızı nasıl arttırabileceğinizi anlamanız açısından faydalı olacaktır. Tedavi göreceğiniz merkezi ve doktoru seçmeden önce acele etmemeniz ve detaylı bir şekilde araştırma yapmanız önemlidir.
En iyi tüp bebek merkezini bulmak, kişisel ve öznel bir konu olduğu için bir arkadaşınızın önerdiği merkez sizin için en iyisi olmayabilir. Bu nedenle arkadaşlarınızdan, ailenizden veya daha önce tedavi görmüş başka kişilerden aldığınız önerileri kendiniz araştırmalı ve kararınızı sonra vermelisiniz.
Tüp bebek merkezinin iyi olmasını sağlayan faktörlerin başında doktorların başarısı ve tecrübesi geldiği için merkezin sağladığı olanakların yanı sıra doktorları araştırmanız ve gerekirse hepsiyle görüşmeniz gerekir. Görüştüğünüz merkezin sizin için uygun olup olmadığını anlamak adına şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
Prosedürler ve testler nerede yapılıyor? Bunların yapılması için başka laboratuvarlara gitme ihtiyacı var mı?
Hangi prosedürler yapılıyor? Mikroenjeksiyon var mı? Tüp bebekte embriyolar hangi aşamada transfer ediliyor?
Tedaviler kişisel olarak belirleniyor mu? Yumurtalıkların uyarılması yalnızca ilaçlarla mı yapılıyor veya tüp bebek denenmeden önce aşılama yapılıyor mu? Yapılıyorsa tüp bebek denemden önce kaç kez deneniyor?
Bir döngüde kaç embriyo transfer ediliyor? Transfer edilecek embriyo sayısını doktor mu yoksa hasta mı belirliyor?
Tedaviden alınan yanıt yeterli değilse döngünün iptal edilmesine kim karar veriyor? Hasta tedaviye devam edilmesini isterse başarı oranlarının düşük olma ihtimali var mı?
Embriyo dondurma veya yumurta dondurma yapılıyor mu? Yapılıyorsa dondurulan embriyolar ve yumurtalar nerede saklanıyor?
Yukarıdaki soruların cevapları, tedaviniz için uygun merkezi belirlemenize yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra tüp bebek merkezinin başarı oranlarını sormanız ve başarı ölçütlerini öğrenmeniz gerekir. Tüp bebek tedavisinde başarı ölçütleri genel olarak canlı doğum, klinik gebelik ve canlı doğum oranlarıyla ölçülmektedir. Başarı oranları, ölçütlere göre değişiklik gösterebileceği için araştırdığınız merkezleri karşılaştırmak adına hangi ölçütlerin kullanıldığını bilmeniz önemlidir.
Tüp Bebek Tedavisinin Başarısızlık Nedenleri
Tüp bebek tedavisi, doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olan bir yöntem olsa da tüp bebek tedavisinin her koşulda yüzde 100 başarı sağladığını söylemek mümkün değildir. Tüp bebek tedavisi, yumurtalıkların uyarılması, yumurtaların toplanması, döllenme ve embriyo transferi gibi pek çok aşamadan oluşan bir süreç olduğu için bu aşamalardan herhangi birinde meydana gelen bir sorun, tedavinin başarısız olmasına neden olabilir.
Tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına neden olabilen faktörlerden bazıları şu şekildedir:
Embriyo kalitesinin düşük olması
Embriyo transferi genelde döllenme gerçekleştikten 3 ila 5 gün sonrasına planlanır. Sağlıklı bir şekilde geliştiği görülen embriyolar, rahme transfer edildiğinde tutunamayabilir ve tedavi başarısız olabilir. Genetik tarama ile yüksek kaliteli embriyoların belirlenerek transfer edilmesi, tedavinin başarı şansının arttırılmasına yardımcı olabilir.
Rahimle ilgili sorunlar
Embriyonun beslenebilmesi ve gelişebilmesi için rahmin sağlıklı olması önemlidir. Hormonal değişiklikler, rahim enfeksiyonu, rahim içi yapışıklık, polipler, miyomlar, rahim iç duvarının ince olması gibi pek çok faktör, embriyonun tutunmasını zor hale getirebilmektedir. Bu da tedavinin başarısız olmasına yol açabilmektedir.
Sperm kalitesinin kötü olması
Sperm kalitesinin kötü olması, erkeğin doğurganlığının azalmasına neden olan bir faktördür. Sperm kalitesinin kötü olması, döllenme oranlarını ve embriyo kalitesini düşürerek tedavinin başarısız olmasına neden olabilir.
Yumurtalıkların uyarılmasıyla ilgili sorunlar
Yumurtalıkların uyarılması, tüp bebek tedavisinin ilk aşamasıdır. Bu aşamada kullanılan hormon ilaçlarıyla bir adet döngüsü içerisinde birden fazla yumurta üretilmesi sağlanmaktadır. Ancak bu ilaçlar bazen yumurtalıkların aşırı büyümesine neden olabilmekte ve gebeliği engelleyebilmektedir. Bu nedenle hormon ilaçları yüzünden başarısızlıkla sonuçlanan bir döngü sonrası ilaçlarda ve dozlarında değişiklikler yapılarak sonraki döngünün başarı oranının arttırılması mümkün olabilir.
Genetik sorunlar
Embriyoların hücre bölünmesi aşamasında çeşitli sorunların yaşanması mümkündür. Hücre bölünmesi sırasında yaşanan sorunlar, embriyoların kromozomlarında anomalilere neden olarak tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına ve gebeliğin gerçekleşmemesine neden olabilir.
Diğer faktörler
Anne adayının yaşı, hormonal dengesizlikler, tiroit sorunları ve yaşam tarzı gibi faktörler, tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilir.
Başarısız Tüp Bebek Sonrası Neler Yapılmalı?
Tüp bebek tedaviniz başarısız olduysa umutsuzluğa kapılmamalısınız. Tedavinin başarısız olmasına neden olan faktörlerin anlaşılması adına şu prosedürlerin uygulanması, bir sonraki döngünün başarı şansının arttırılmasına yardımcı olacaktır:
Rahmin değerlendirilmesi
Rahim, tüp bebek tedavisine bakmadan önce de değerlendirilse de başarısız geçen döngü sonrası tekrar değerlendirme yapmak gerekebilir. Bu nedenle başarısız bir tüp bebek döngüsü sonrası kesin teşhis için histeroskopi ile rahim boşluğu detaylı bir şekilde değerlendirilebilir.
Endometriyal reseptivite analizi (ERA)
Endometriyal reseptivite analizi veya kısaca ERA, genetik belirteçler kullanılarak rahim içi reseptivitenin belirlenmesine yardımcı olur. ERA ile endometriyumdan biyopsi alınıp incelenerek endometriyumun embriyonun tutunması için uygun olup olmadığı kontrol edilebilir.
Sperm DNA hasar testi
Bu test, spermin genetik bileşenlerini değerlendirilmek için yapılan bir değerlendirmeden oluşmaktadır. Spermde DNA hasarı tespit edilmesi halinde hasarsız spermlerin seçilerek tüp bebek tedavisi başarı oranının arttırılması için ek prosedürlere başvurulabilir.
İmplantasyon öncesi genetik tanı (PGD)
İmplantasyon öncesi genetik tanı veya kısaca PGD, embriyodaki kromozomal anomalileri veya genetik kusurları tespit etmek için kullanılmaktadır. Embriyonun tutunması aşamasında başarısızlık söz konusuysa PGD ile başarısızlığa neden olan faktörlerin tespit edilmesi mümkün olabilir.
İmmünolojik testler
Bu testler ile bağışıklık sistemindeki sorunlar ve fetüsün bağışıklık sistemine karşı toleransı gözden geçirilir. İmmünolojik testler, diğer tüm tanısal testler yapıldıktan sonra tüp bebeğin başarısız olma nedeni belirlenemediğinde tercih edilebilir.
Tüp bebek tedavisinde bir döngünün başarısız olması, tüm tedavinin başarısız olacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle başarısız bir döngü sonrası doktorunuzla görüşmeniz ve tedavinin başarısız olma nedenlerini konuşmanız önemlidir. Bu sayede yeni bir tüp bebek döngüsüne başlayabilir ve gebe kalma şansınızı arttırabilirsiniz.
Sonuç Olarak
Tüp bebek tedavisi, hem duygusal hem de fiziksel olarak yorucu bir süreç olabilmektedir. Tedaviyi etkileyen pek çok faktör olduğundan dolayı tedavinin başarı oranlarını arttırmak için beslenme düzeninize dikkat etmek, stresinizi kontrol altına almak, yeteri kadar uyumak ve gerekli takviyeleri kullanmak gibi yollara başvurabilirsiniz. Bu süreçte kısırlık sorunu yaşayan ve tüp bebek tedavisine başvuran tek çiftin siz olmadığını unutmamalı ve başarısız bir döngü sonrası neler yapabileceğinizi doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız.