Pek çok kadın adetliyken hamile kalmanın mümkün olmadığını düşünse de adet döngüsünün her aşamasında hamile kalınabilir. Adet döngüsü boyunca hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu dönem, döngünün yaklaşık ortalarına denk gelen doğurganlık penceresi olmakla birlikte üreme çağındaki kadınların her zaman hamile kalmaları mümkündür.
Adetliyken hamile kalmaya ve adet döngüsünün farklı aşamalarında hamilelik ihtimalinize dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Adetliyken İlişkiye Girilirse Hamile Kalınır mı?
Adet döngüsünün her aşamasında hamile kalmak mümkündür. Bununla birlikte adet döngüsü içinde kadının en doğurgan olduğu zaman, yumurtlama dönemidir.
Normal bir adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilmektedir. Adet döngüsü, adet kanamasının ilk günü ile diğer adet kanamasının ilk günü arasında geçen süreyi kapsamaktadır. Yumurtlama genellikle adet kanaması bittikten 12 ila 14 gün sonra gerçekleşmektedir.
Yumurtlama sırasında yumurtalıklardan bırakılan yumurta, sperm ile bir araya gelmek üzere fallop tüplerine doğru ilerlemeye başlar. Yumurta bırakıldıktan sonra yalnızca 24 saat hayatta kalabilir. Bu nedenle hamileliğin gerçekleşmesi için spermin bu süre içerisinde yumurtayla bir araya gelmesi gerekir.
28 günlük bir adet döngüsü boyunca kadının en doğurgan olduğu günler, 8 ila 13. günler arasındadır. Bu nedenle adetliyken hamile kalma ihtimali düşüktür. Bununla birlikte adetliyken hamile kalma ihtimalini etkileyen bazı faktörler söz konusudur:
Adet döngüsünün uzunluğu
Adet döngüsünün uzunluğu kadından kadına değişiklik göstermektedir. 21 ila 35 gün arasındaki adet döngüleri normal olarak kabul edilmektedir. Adet döngüsü kısa süren kadınların adet görürken yumurtlama ihtimalleri, adet döngüsü uzun süren kadınlara göre daha yüksektir.
Yumurtlama zamanı
Adet döngüsünün uzunluğunda meydana gelen değişiklikler, kadının tam olarak hangi günlerde doğurgan olduğunu tahmin etmesini zorlaştırabilir. Yumurtlamanın adet görürken veya adet görmeye yakın gerçekleşmesi, adetliyken hamile kalmaya neden olabilir.
Spermin vücutta geçirdiği süre
Sperm, kadın vücuduna girdiğinde 3 ila 5 gün hayatta kalabilmektedir. Bu nedenle yumurtlamadan 5 gün önce korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde dahi hamile kalmak mümkündür.
Adetten Hemen Önce Hamile Kalınır mı?
Adetten hemen önce hamile kalmak mümkün olmakla birlikte bunun gerçekleşme ihtimali düşüktür. Adet döngüsü boyunca kadının doğurgan olduğu günler değişiklik göstermekle birlikte genellikle 5-6 gün sürmektedir.
Normal bir adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilse de bazı kadınların döngüsü 21 gün kadar kısa olabilirken bazılarınınki ise 35 gün kadar uzun olabilmektedir. Adet döngüsü aynı zamanda stres ve beslenme düzeni gibi faktörlerden etkilenebilmektedir. Bu nedenle yumurtlamanın, adet döngüsünün herhangi bir döneminde gerçekleşmesi mümkündür.
Adetten Hemen Sonra Hamile Kalınır mı?
Adetten hemen sonra hamile kalmak mümkündür. Hamileliğin gerçekleşmesi için yumurtlama dönemi yakınken ilişkiye girmek gerekir. Yumurtlama çoğu zaman adet döngüsünün 14. gününde gerçekleşse de bazen hala adet kanaması devam ederken dahi yumurtlama gerçekleşebilir.
Hamilelik, adet döngüsünün her döneminde gerçekleşebileceği için hamile kalmak istemeyen kişilerin korunmayı ihmal etmemeleri gerekir. Adet döngüleriniz düzenli olsa dahi yumurtlama döneminizi her ay doğru bir şekilde tahmin edemeyeceğiniz için adetten hemen sonra hamile kalmayacağınızdan emin olmanız mümkün değildir.
Aşağıdaki durumlarda adetten hemen sonra hamile kalma ihtimali daha yüksek olmaktadır:
- Sık sık korunmasız cinsel ilişkiye girmek
- Çok kısa veya düzensiz adet döngülerine sahip olmak
- 40 yaşın üzerinde olmak veya menopoza yaklaşıyor olmak
Adetliyken Hamile Kalma Belirtileri
Adetliyken hamile kalmanız halinde yaşayacağınız belirtiler, normal hamilelik belirtileri olacaktır. Hamilelik belirtileri, kadından kadına değişiklik gösterdiği için belirti yaşamanız kadar hiçbir belirti yaşamamanız da mümkündür.
Erken hamilelik belirtileri genellikle şunlar olmaktadır:
Adet gecikmesi
Hamileliğin ilk belirtisi, adet gecikmesidir. Vücut, hamile kaldığında yumurtlamayı durdurmak ve rahim içi tabakanın dökülmesini engellemek için hormon salgılamaya başlar. Bu da adet döngüsünün durmasına ve bebek doğana kadar adet görmemeye neden olur.
İdrara çıkma ihtiyacında artış
İdrara çıkma ihtiyacında artış, adet gecikmesinden önce ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, hamilelik boyunca vücuttaki kan miktarının artmasından kaynaklanır. Kan miktarının artması, böbreklerin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu da daha fazla idrara çıkmaya yol açar.
Yorgunluk
Kadınların pek çoğu hamileliğin ilk dönemlerinde aşırı yorgunluk hisseder. Bunun nedeni, hamilelikte progesteron hormonu seviyelerinde yaşanan artıştır. Yorgunluk, hamileliğin ikinci trimesterinde genellikle azalmakla birlikte üçüncü trimesterde tekrar ortaya çıkmaktadır.
Mide bulantısı
Mide bulantısı ve kusma, hamilelikte sık rastlanan belirtilerdir. Bununla birlikte kusma nedeniyle vücut susuz kalabileceği için hamilelerin yeteri kadar sıvı tükettiklerinden emin olmaları gerekir.
Göğüslerde şişkinlik
Hamilelikte göğüslerin hassaslaşması ve dokununca ağrıması mümkündür. Bu hassasiyet, vücudun hormonlara uyum sağlamasıyla birlikte kaybolur. Bununla birlikte hamilelikte hassasiyet geçse de göğüsler normalden büyük hale gelir.
Hamileyken Adet Olunur mu?
Hamileyken adet olmak mümkün değildir. Rahim, adet döngüsü boyunca döllenmiş yumurtanın tutunması için hazırlanmakta ve döllenmenin gerçekleşmemesi halinde adet kanamasıyla birlikte rahim içi tabakayı dışarı atmaktadır. Hamilelik gerçekleştiğinde rahim içi tabaka, döllenmiş yumurtanın tutunması için dışarı atılmayacak ve hamilelik boyunca fetüsün gelişimini destekleyecektir. Hamileyken rahim içi tabaka atılmadığı için adet görülmeyecektir.
Hamileyken adet olmak mümkün olmamakla birlikte hamilelikte kanamaya neden olabilen faktörlerden bazıları şunlardır:
- Yerleşme kanaması: Döllenmiş yumurtanın fallop tüplerinden rahme ilerlemesi ve burada tutunması, yerleşme kanamasına neden olabilir. Yerleşme kanaması, genellikle lekelenme şeklindedir ve endişe verici bir kanama değildir.
- Subkoryonik hematom: Bu kanama, hamileliğin erken dönemlerinde plasentanın arkasında az miktarda kan toplanması nedeniyle meydana gelebilir. Subkoryonik kanama, yerleşme kanaması gibi endişe verici bir kanama değildir.
- Rahim ağzında hassasiyet: Hamilelikte rahim ağzının daha yumuşak hale gelmesi, cinsel ilişki sırasında lekelenme şeklinde hafif kanamaya neden olabilir.
- Plasenta previa: Plasenta previa, plasentanın rahmin çok aşağısında durması ve bebeğin çıkışını etkileyecek şekilde rahim ağzını kaplamasıdır.
- Plasental abrupsiyon: Plasentanın doğum başlamadan önce rahimden ayrılmasıdır.
- Erken doğum: Erken doğum, hamileliğin 37. haftasından önce doğumun başlamasıdır. Erken doğumun başlarında rahim ağzının genişlemesinden dolayı kanama görülebilir.
- Servikal polip: Servikal polipler, rahim ağzındaki küçük oluşumlardır. Bunlar genelde önemli olmamakla birlikte rahim ağzındaki kan damarlarının artması nedeniyle kanamaya neden olabilir.
Hamileliğiniz sırasında adet görmeniz mümkün olmadığı için adet kanamasına benzer kanama yaşarsanız, bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Bu sayede kanamanın nedenini anlayabilir ve doktorunuzun gerekli görmesi halinde tedaviye başlayabilirsiniz.
Hamilelikte kanama bazen düşük ve dış gebelik nedeniyle de gerçekleşebilir. Düşük belirtileri arasında kanamanın yanı sıra karında ağrı ve sancı olması, vajinadan sıvı gelmesi ve vajinadan doku gelmesi gibi belirtiler yer alabilir. Dış gebelikte ise kanamayla birlikte karnın tek tarafında ağrı, omuzda ağrı ve idrar veya dışkı yaparken ağrı gibi belirtiler görülebilir. Bu nedenle hamileliğiniz sırasında kanama yaşamanız halinde doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Sonuç Olarak
Yumurtlama dönemi, her ay değişiklik gösterebileceği için adetliyken hamile kalmak mümkündür. Bununla birlikte adetten önceki günler hamile kalma ihtimali daha düşükken adetten sonraki günlerde hamile kalma ihtimali artmaktadır. Adetliyken hamile kalma ihtimali, adet döngüsünün uzunluğu ve yumurtlama dönemi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterdiği için hamile kalmak istemiyorsanız, kondom gibi bariyer yöntemlerle korunmanız önemlidir.