Hamilelik belirtilerinin başlangıcı ve neler olduğu kişiden kişiye değişen bir konudur. Bazı kadınlar henüz hamile olduklarını bilmeden önce çeşitli belirtiler yaşamaya başlarken bazıları ise hiçbir belirti fark etmeyebilir.
Hamilelik belirtileri herkeste farklılık göstermekle birlikte sık olarak görülen bazı belirtilerin ne zaman başladıklarını yaklaşık olarak söylemek mümkündür. Bununla birlikte bu yazıda okuyacağınız belirtilerle gebeliğinizin farklı bir zamanında da karşılaşabileceğinizi veya hiç karşılaşmayabileceğinizi unutmamalısınız.
Hamilelik belirtilerinin ne zaman ortaya çıkmaya başladığını ve ne zaman hamilelik testi yapmanız gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Hamilelik belirtileri her kadında ve her hamilelikte farklı şekillerde ve farklı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle yaşadığınız hamilelik belirtilerini başkalarıyla karşılaştırmamanız önemlidir. Ancak hamilelik belirtilerinin genelde ne zaman ortaya çıktıklarını merak ediyorsanız, en sık rastlanan belirtilere ve bunların ne zaman ortaya çıktıklarına aşağıda göz atabilirsiniz.
Göğüslerde hassasiyet ve ağrı
Östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış nedeniyle hamileliğin başlarında göğüslerde ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Göğüslerde hassasiyet ve ağrı, hamile kaldıktan birkaç hafta sonra, yani adet henüz gecikmeden ortaya çıkabilir.
Yerleşme kanaması ve sancı
Döllenmiş yumurtanın rahim astarına yerleşmesiyle birlikte bazı kadınlar adet sancısına benzer karın ağrısı yaşayabilir. Sancının yanı sıra açık pembe ya da kahverengi lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması adı verilen bu lekelenme her kadında görülmemekle birlikte genelde hamile kaldıktan 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Bazı kadınlar bu belirtileri PMS ile karıştırabilir. Yerleşmenin neden olduğu sancı yalnızca birkaç gün sürmekte ve uzun süreli bir rahatsızlığa neden olmamaktadır. Bununla birlikte sancıyı azaltmak için sıcak su torbası ya da ısı bandı kullanılabilir.
Yorgunluk
Hamilelikte progesteron hormonunun artması ve vücudun hamileliğe hazırlanması nedeniyle yorgunluk görülebilir. Uyku kalitesi de hamileliğe bağlı olarak yaşanan yorgunluğu etkileyebilir. Çünkü hamilelik bazı kadınlarda uyku düzeninde bozukluklara yol açabilir. Hamilelikte yaşanan enerji kaybı ve yorgunluk genelde hamile kaldıktan bir hafta sonra ortaya çıkar. Yorgunluk çoğunlukla ikinci trimesterde geçmekle birlikte üçüncü trimesterde tekrar görülebilir.
Ruh halinde değişiklikler
Hamilelikte yaşanan yorgunluk, ruh halinde değişimlere de yol açabilir. Hamileliğe bağlı olarak ruh halinde yaşanan değişimler genelde hamileliğin beşinci haftasında ortaya çıkar ve genelde ilk trimester boyunca sürer. Hamilelikte östrojen seviyelerinde yaşanan değişimler, ruh hali üzerinde değişimlere neden olabilir.
Şişkinlik
Hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan karın şişkinliğinin sorumlusu hormonlardır. Bu şişkinlik, adet öncesi dönemde yaşanan şişkinliğe benzemektedir. Hamilelikte daha fazla üretilen progesteronun görevi kasları, bağları ve eklemleri gevşetmek olsa da bazı kadınlarda bağırsaklar da progesterondan etkilenebildiği için gaz ve şişkinlik görülebilir.
Kabızlık
Hamilelik hormonları şişkinliğin yanı sıra sindirim sistemini yavaşlatması nedeniyle kabızlığa da neden olabilir. Hamileliğin genelde ikinci ila üçüncü ayında görülen kabızlığı önlemek için yeteri kadar su içmek, beslenme düzeninde lifli yiyeceklere yer vermek ve düzenli egzersiz yapmak gerekir. Ayrıca kabızlığın ciddi sıkıntılara neden olması halinde doktorunuzla konuşarak laksatif ilaçlar kullanabilirsiniz.
Mide bulantısı
Hamilelerin yarısından fazlasının mide bulantısı ve kusma ile karşılaştıkları düşünülmektedir. Yiyeceklerden tiksinme ve koku duyusunun artması ile bu belirtilerde artış olabilir. Hamilelikte mide bulantısı beşinci hafta gibi erken bir dönemde başlayabilse de genelde altı ila sekizinci haftalar arası başlamaktadır. Gebeliğin 16 ila 18. haftasına gelinmesiyle birlikte bu belirtiler ortadan kaybolabilir veya daha da şiddetlenebilir.
İdrara çıkmada artış
Hamile kaldıktan yaklaşık dört ila altı hafta sonra bazı kadınlarda idrara çıkmada artış görülebilir. Bunun nedeni hamilelik hormonu olarak bilinen hCG’nin salgılanması, rahmin büyümesi ve vücuttaki kan akışının artmasıdır. Bu belirti bir süre sonra genelde ortadan kaybolmakla birlikte üçüncü trimesterde bebeğin büyümesi ve rahmin mesaneye baskı yapması ile tekrar ortaya çıkabilir.
Baş ağrısı
Hamilelikte birlikte vücuttaki kan miktarının artmasıyla gerilim tipi baş ağrıları görülebilir. Hamilelikte baş ağrısı genelde ilk trimesterde ortaya çıkar. Hamileliğe bağlı görülen baş ağrıları genellikle ikinci ve üçüncü trimesterde daha az görülür. Bununla birlikte ilk trimesterde yaşanan ağrılar rahatsız edici olabileceği için bunları önlemek adına vücudunuzu susuz bırakmamanız önemlidir.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelik testleri, hamilelikle birlikte vücutta salgılanmaya başlanan hCG hormonunu tespit ederek çalışmaktadır. İdrarda ve kanda olmak üzere iki çeşit hamilelik testi bulunmaktadır. Evde yapılan testler, idrarda hamilelik testi olup doğru bir şekilde yapıldığında yüzde 99 oranında doğru sonuçlar vermektedir.
Vücut, hamileliğin başlarından itibaren bebeği desteklemek için değişikliklere uğramaya başlamaktadır. Hamilelikle birlikte vücutta meydana gelen ilk değişikliklerden bir tanesi hCG üretiminin başlamasıdır. HCG seviyeleri döllenmiş yumurta rahme tutunduktan, yani hamilelik başladıktan yaklaşık 6 ila 10 gün sonra artmaya başlamaktadır.
Hamilelik testleri, idrarda ve kanda olmak üzere iki türdür. Evde yapılanlar idrarda gebelik testi olup reçetesiz bir şekilde eczaneden alınabilmektedir. Hastanede yapılanlar ise kanda gebelik testi olup kan vermenizi gerektirmektedir.
Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, hamilelik testi yapıp emin olmanız önemlidir. İdrarda hamilelik testlerinin hamileliği ne kadar erken dönemde tespit edebileceği, markalarına göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte çoğu test hamile kaldıktan 10 gün sonra doğru sonuç vermektedir. Hamilelik testi sonucunuzun doğru olduğundan emin olmak adına testi yapmak için adetinizin gecikmesini beklemeniz en iyisi olacaktır. Testi çok erken yapmanız halinde hamile olsanız dahi negatif sonuç alabilirsiniz. Negatif sonuç almanıza rağmen adetiniz geciktiyse sonuçtan emin olmak için tekrar test yapmalısınız.
Hamilelik testi yapmak için günün en iyi zamanı, sabah ilk idrarınızı yaptığınız zamandır. Bununla birlikte bazı hamilelik testleri günün hangi saatinde yaparsanız yapın, hCG’yi tespit edecek kadar hassastır. Ancak yine de mümkünse test yapmadan önce son idrara çıkmanızın üstünden üç saat geçmesini beklemeye çalışmalısınız. Sonucun aynı çıktığından emin olmak için iki kez hamilelik testi yapabilirsiniz.
Hamilelik Testi Ne Zaman Tam Sonuç Verir?
Evde yapacağınız hamilelik testinden tam sonuç almak için kullanım kılavuzunu dikkatli bir şekilde okumalısınız. Sonuç için kaç dakika beklemeniz gerektiği kılavuzda yazıyor olacaktır. Çoğu zaman üç dakika beklemek yeterli olmaktadır. Kullanım kılavuzunda yazan sürenin üzerinde beklemeniz halinde sonucun hatalı olabileceğini unutmamalısınız.
Hamilelik testindeki silik bir çizgi olması, hamile olduğunuz anlamına gelebilir. Test üzerinde testi doğru yapıp yapmadığınızı gösteren bir kontrol penceresi bulunduğu için burayı kontrol ederek sonucun doğruluğundan emin olabilirsiniz. Ancak yine de sonucun doğruluğundan emin olamazsanız, kanda hamilelik testi için hastaneye başvurabilirsiniz.
Testte sonucun pozitif olduğunu gösteren silik bir çizgi olması, buharlaşma çizgisinden farklıdır. Buharlaşma çizgisi, sonucu kontrol etmek için çok uzun süre beklenmesiyle meydana gelebilir. Bu nedenle testin sonucunu kontrol etmek için kılavuzda yazan sürenin üzerinde beklememek gerekir. Aksi halde testteki idrar kuruyabilir ve bu da pozitife benzer bir çizgiye neden olabilir. İkinci çizginin buharlaşmadan mı yoksa pozitif sonuçtan mı kaynaklandığını anlamak için testin birkaç gün sonra tekrarlanması tavsiye edilir.