Hamilelikle birlikte vajinal akıntı dahil olmak üzere vücuttaki pek çok süreçte değişiklikler meydana gelir. Hamilelikle birlikte vajinal akıntının artması, enfeksiyonların vajinadan rahme ilerlemesini önlemek için gerçekleşmektedir. Lökore adı verilen bu akıntı tamamen normaldir ve vajinanın kendisini temizlemesini sağlamaktadır.
Hamilelikte vajinal akıntı son haftalara doğru daha da artabilir. Son hafta ise akıntı yapışkan hale gelip pembe renkli olabilir. Mukus tıkacının atılmaya başladığını gösteren ve nişan gelmesi olarak ifade edilen bu durum, vücudun doğuma hazırlanmaya başladığını göstermektedir.
Hamilelikte lökore ve mukus tıkacı nedeniyle görülen akıntılar normal olmakla birlikte bazı akıntılar ortada bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir. Bu yazıda vajinal akıntı renklerini ve ne anlama geldiklerini okuyabilir ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Vajinal Akıntı Olur mu?
Vajinal akıntı, adet döngüsü boyunca değiştiği gibi hamilelik boyunca da değişim gösterir. Hamilelikteki vajinal akıntı genelde ince yapılı, beyaz renkli veya şeffaftır. Vajinal akıntıdaki artış, hamileliğin ilk belirtilerinden bir tanesidir. Hamilelikte artan akıntıya genelde lökore adı verilse de lökore, hamile olmayan kadınlarda da görülmektedir.
Hamilelik sırasında östrojendeki ve vajinal bölgeye giden kan akışındaki artış, lökore üretiminde artışa neden olur. Bununla birlikte lökoredeki bu artış genelde hamileliğin sekizinci haftasına kadar çok belirgin değildir. Akıntıdaki artış çoğunlukla diğer hamilelik belirtilerinden sonra görülür.
Hamileliğin ilk üç ayında enfeksiyonları engellemek ve ölü hücreler ile bakterileri rahim ve vajinadan uzaklaştırmak için vajinal akıntıda artış meydana gelir. Vajinal akıntıdaki artış, hamilelik ilerledikçe daha fazla hale gelir. Akıntının kokusuz ve renksiz olması normaldir ve endişe edilecek bir durum değildir.
Vajinal akıntı zamanla mukus tıkacının oluşmasına da yardımcı olur. Mukus tıkacı, enfeksiyonun rahme ulaşıp bebeğe zarar vermesini engellemek için rahim ağzının açılmasına engel olur.
Vajinal akıntınızda bir artış varsa ve bu artışın hamilelikle ilişkili olduğunu düşünüyorsanız, evde hamilelik testi yapabilir veya doktorunuzu ziyaret ederek kanda hamilelik testi yaptırabilirsiniz.
Hamilelikte Vajinal Akıntı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte vajinal akıntıdaki değişiklikler, hamile kaldıktan sonra birkaç hafta içinde gerçekleşebilir. Lökore adı verilen şeffaf akıntıdaki artışın nedeni, vajinanın kendisini temizlemesini sağlamakta ve enfeksiyonların vajinadan rahme ulaşmasını engellemektedir.
Hamilelik ilerledikçe vajinal akıntının miktarında daha fazla artış görülebilir. Hamileliğin sonlarında ise vajinal akıntı iyice yoğun hale gelebilir. Bu akıntı bazı kadınlar açısından rahatsız edici olabilse de akıntı için tampon gibi hijyen ürünleri kullanmamanız gerekir. Tampon yerine parfümsüz günlük ped gibi ürünler tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte vajinal akıntıda değişiklikler ve artış olması normal olmakla birlikte ortada yanlış giden bir şeyler olduğunu düşündüğünüzde doktorunuza haber vermekten çekinmemelisiniz. Yaşadığınız belirtileri doktorunuza anlatarak akıntınızın normal olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Hamilelikte Vajinal Akıntı Ne Renk Olur?
Hamilelikte vajinal akıntı normalde şeffaf ya da beyaz renkte olsa da başka renklerde de görülebilir. Örneğin, hamile kaldıktan sonra embriyonun rahme tutunmasıyla birlikte lekelenme şeklinde yerleşme kanaması görülebilir. Bundan sonraki dönemlerde de hafif kanama görülebilmektedir. Bu durum ortada mutlaka ters giden bir şeyler olduğunu göstermese de kanamanız olması halinde doktorunuza haber vermeniz önemlidir.
Hamilelikte vajinal akıntı renkleri ve ne anlama geldiklerini aşağıda okuyabilirsiniz.
Şeffaf vajinal akıntı
Lökore adı verilen bu akıntı, hamileliğin başlarında rahim ağzı ve vajinada üretilen bir akıntıdır ve tamamen normaldir. Lökore, hamile kaldıktan hemen sonra başlayabilir ve hamilelik boyunca devam edebilir.
Şeffaf ve yapışkan vajinal akıntı
Hamileliğin sonlarına doğru görülen şeffaf ve yapışkan vajinal akıntı, mukus tıkacı nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir. Mukus tıkacı, tek seferde gelebileceği gibi hamileliğin son haftalarında parçalar halinde de gelebilir.
Krem rengi vajinal akıntı
Lökorenin içinde kremsi tonlar olması normaldir. Ancak akıntı topaklanan yapıdaysa ve akıntıyla birlikte kaşıntı ve yanma görülüyorsa mantar enfeksiyonunuz olabilir. Hamilelikte hormon seviyelerinde ve vajina pH’ında meydana gelen değişimler mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu nedenle mantar enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışabilir ve gerekli tedaviye başlayabilirsiniz.
Koyu kahverengi vajinal akıntı
Vajinal akıntının koyu kahverengi olması, kuruyan kanın vücuttan atıldığını gösteriyor olabilir. Bu nedenle tuvalete girdiğinizde peçeteye gelen birkaç damla kahverengi akıntı normal olabilir. Ancak akıntının jelimsi bir yapıda olması, mukus tıkacının geldiğini gösterebileceği için doktorunuza haber vermeniz gerekir.
Yeşil vajinal akıntı
Yeşil renkli ve kötü kokulu vajinal akıntı, klamidya ve trikomonas gibi enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir. Akıntıya kaşıntı ve yanma gibi belirtiler eşlik edebilir.
Sarı vajinal akıntı
Sarı renkli vajinal akıntı da enfeksiyon belirtisi olabilir. Bununla birlikte iç çamaşırınıza gördüğünüz sarı renkli akıntının kurumuş idrar olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.
Gri vajinal akıntı
İnce yapılı, balıksı kokuya sahip gri vajinal akıntı, bakteriyel vajinoz gibi bir enfeksiyona işaret ediyor olabilir. Böyle bir akıntıyla karşılaşırsanız, doktorunuzla görüşmeniz ve tedavi olmanız önemlidir.
Pembe vajinal akıntı
Akıntıda pembe tonlar olması, akıntının içinde kan olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle her ihtimale karşı doktorunuza haber vermeniz gerekir.
Kırmızı vajinal akıntı
Yoğun kanama veya içinde pıhtı olan akıntının nedeni düşük olabileceği gibi çok yoğun olmayan kanamalar da ortada bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir. Kanamanın nedeni enfeksiyon olabileceği gibi plasenta previa gibi bir komplikasyon da olabilir. Bu nedenle vajinal akıntınızdan doktorunuza bahsetmeniz ve neler yapabileceğinizi öğrenmeniz önemlidir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Hamileliğinizde vajinal akıntıyla ilgili endişeleriniz varsa bunlardan doktorunuza bahsetmekten çekinmemelisiniz. Özellikle aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde doktorunuzla bir an önce iletişime geçmelisiniz:
- Yanma
- Kaşıntı
- Ağrı
- Kötü koku
- Şişkinlik
- Kanlı akıntı
- Yeşil, sarı, gri renkli akıntı
- Köpüklü ya da sulu akıntı
Hamilelik sırasında cinsel ilişkinin de vajinal akıntıda değişikliklere neden olabileceğini unutmamalısınız. Bu değişikliklerin ne zaman meydana geldiğini takip ederek akıntının nedeni hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Örneğin, cinsel ilişki sonrası pembe akıntıyla karşılaşıyor olabilirsiniz. Bunun gibi akıntıda değişikliğe neden olan faktörleri tespit ederek doktorunuzu bilgilendirebilirsiniz.
Hamileliğin sonlarında vajinal akıntı nedeniyle çok fazla ıslaklık yaşıyorsanız, amniyon keseniz yırtılmış olabilir. Amniyon sıvısı, şeffaf ve kokusuz olduğu için bu sıvıyı normal hamilelik akıntısından ayırt etmeniz zor olabilir. Suyunuzun gelip gelmediğini anlamak için yeni bir iç çamaşırı giyip bir saat içinde ne kadar ıslandığını kontrol edebilirsiniz. Bir saat içinde iç çamaşırınızda fark edilir derecede ıslaklık varsa doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
Sonuç Olarak
Hamileliğiniz sırasında vajinal akıntı dahil olmak üzere pek çok değişiklik meydana gelecektir. Hamilelik ilerledikçe vajinal akıntıda daha fazla artış olabilir. Normal ve gerekli olan bu vajinal akıntıyı engellemeye çalışmamalısınız. Akıntıdan rahatsız oluyorsanız tampon gibi hijyen ürünleri yerine parfümsüz günlük ped kullanabilirsiniz. Lökore adı verilen vajinal akıntının hamilelik boyunca görülmesi tamamen normal olmakla birlikte akıntınızdaki değişikliklere dikkat etmeniz önemlidir. Bu sayede enfeksiyon gibi bir sorun olması halinde bir an önce doktorunuzla iletişime geçebilir ve neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.