Yerleşme kanaması, her kadında görülmemekle birlikte bazı kadınlarda embriyonun rahim içine tutunması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hafif kanama ya da lekelenme şeklinde görülen bu yerleşme kanaması bazen anne adayları açısından endişe verici olabilse de endişelenmeye gerek yoktur.
Yerleşme kanaması sonrası ne zaman test yapılması gerektiği dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Evde yapılan gebelik testlerinde erken dönemde yapıldığında henüz vücuttaki hormon seviyelerinin henüz yeteri kadar artmamasından dolayı gebelik oluşmasına rağmen negatif sonuç alınabilmektedir.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapmanız gerektiğini ve yerleşme kanamasına dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Yerleşme Kanaması Nedir?
Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasından 10-14 gün sonra meydana gelen bir kanamadır. Embriyonun rahim duvarına tutunması, hafif kanama ya da lekelenmeye neden olabilmektedir. Gebe kadınların yaklaşık üçte birinin yerleşme kanaması yaşadıkları düşünülmektedir. Yerleşme kanamasının zamanlaması normalde adet görülmesi gereken tarihe yakın olmakla birlikte yerleşme kanaması, adet kanamasından daha hafif olmaktadır.
Embriyonun tutunmasıyla görülen yerleşme kanamasının nedeninin, embriyonun ufak kan damarlarına zarar vermesi olduğu düşünülmektedir. Yerleşme kanaması, gebelik bakımından endişe verici bir durum olmamakla birlikte bazı kadınlarda pembemsi, kırmızı ya da kahverengi kanamaya neden olabilmektedir.
Yerleşme kanaması her kadında görülmediği için kanama yaşamamanız, gebe kalmadığınız anlamına veya gebeliğinizle ilgili bir sıkıntı olduğu anlamına gelmemektedir. Bununla birlikte yerleşme kanamasının yalnızca hafif bir lekelenme şeklinde görüldüğünü unutmamalı ve adet dışı yoğun bir kanamanız varsa doktorunuza haber vermelisiniz.
Yerleşme Kanaması Belirtileri
Yerleşme kanaması her kadında farklı belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Yerleşme kanamasıyla birlikte en sık rastlanan gebelik belirtileri şu şekildedir:
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- Bel ağrısı
- Hafif sancı
- Göğüslerde hassasiyet
- Yorgunluk
Yerleşme kanamasıyla birlikte yukarıdaki gebelik belirtilerini yaşamıyorsanız endişelenmeniz gerekmez. Henüz gebeliğin çok başlarında olduğunuz için gebelik belirtileriyle karşılaşmamanız oldukça normal bir durumdur.
Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?
Yerleşme kanaması genelde adet olunması gereken tarihte gerçekleşmektedir. Bu nedenle bazen adet kanaması ile yerleşme kanamasını birbiriyle karıştırmak mümkündür. Yerleşme kanaması, embriyonun rahim duvarına tutunmasından 10 ila 14 gün sonra gerçekleşmektedir.
Kanamanızın yerleşmeden mi yoksa adetten mi emin olamadıysanız, gebelik testi yaptırmayı düşünüyor olabilirsiniz. Bununla birlikte testten doğru sonuçlar almak adına acele etmemeli ve test yapmak için birkaç gün beklemelisiniz.
Gebe kaldıktan sonra vücudun hCG üretmeye başlaması için yaklaşık 10 gün geçmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir gebeliğin başlarında hCG seviyeleri her iki günde bir iki katına çıkmaktadır. Bu nedenle hCG seviyelerinin idrarda tespit edilebilecek seviyelere gelmesi için adet gecikmesini beklemek en iyisi olmaktadır. Adet gecikene kadar beklenmediğinde hCG seviyelerinin düşük olması nedeniyle gebelik testinden yalancı negatif sonuç alınabilmektedir.
Yerleşme Kanaması Varken Gebelik Testi Yapılır mı?
Kanamanız varsa ve bunun adet kanaması mı yoksa yerleşme kanaması mı olduğundan emin olamıyorsanız, gebelik testi yapmayı düşünüyor olabilirsiniz. Yerleşme kanaması varken gebelik testi yapmak mümkün olsa da testin çok erken yapılması, testten yalancı negatif sonuç alınmasına neden olabilmektedir.
Gebelik testinden yalancı negatif sonuç alınmasının nedeni, insan koryonik gonadotropini (hCG) adı verilen gebelik hormonunun, embriyonun rahim içine tutunmasından sonra salgılanmaya başlamasından kaynaklanmaktadır. Yerleşme öncesi gebelik testinden pozitif sonuç almak büyük ihtimalle mümkün olmayacaktır. Testi ne kadar erken yaparsanız, vücudunuzdaki hCG seviyesi o kadar düşük olacağı için testten yanlış sonuç alma ihtimaliniz o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle gebelik testini yerleşme kanaması varken yapmak yerine adetiniz geciktikten sonra yapmanız, testten daha doğru sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
İdrarda gebelik testi sonucunuz pozitif çıktıysa doktorunuzu ziyaret ederek gebeliğinizden kesin olarak emin olabilirsiniz. Bu sayede bir sonraki adımda neler yapabileceğinizi doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Farkı
Yerleşme kanaması ve adet kanaması bazı yönlerden birbirinden ayrılmaktadır. Kanamanızın embriyonun tutunmasından mı yoksa adetten mi kaynaklandığını anlamak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
Adet kanaması genelde yerleşme kanamasından daha uzun sürer. Birkaç gün süren kanamanın yerleşme kanaması olduğu söylenebilir. Kanamanın daha uzun sürmesi, adet dönemi olduğuna işaret ediyor olabilir.
Yerleşme kanaması genelde adet kanamasından daha hafiftir ve hijyenik pedi dolduracak kadar çok değildir. Kanamanız yoğunsa nedeni adet görmeniz olabilir. Bununla birlikte adet dönemi hafif geçen kadınların ikisi arasındaki farkı ayırt etmesi zor olabilir.
Yerleşme kanamasının rengi genelde adet kanamasından daha hafiftir. Başlarda pembe ve hafif kırmızı olan yerleşme kanaması sonradan genelde kahverengiye dönmektedir.
Yerleşme kanamasının yapısı da adet kanamasından farklıdır. Kanamanın yapısı değişiklik göstermekle birlikte genelde yoğun değildir. Ayrıca adet kanamasının aksine yerleşme kanamasında pıhtı bulunmamaktadır.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Gebeliğin ilk zamanlarında kanamaya neden olabilen pek çok faktör bulunmaktadır. Kanamanın nedeni rahim ağzındaki veya vajinadaki tahriş olabileceği gibi düşük ve dış gebelik de olabilir. Bu nedenle kanamanız olduysa ve gebelik testinden pozitif sonuç aldıysanız, neler olduğunu öğrenmek için doktorunuzu bir an önce ziyaret etmelisiniz.
Doktorunuz, gebeliğinizi değerlendirecek ve yaşadığınız kanamayla birlikte diğer belirtileri göz önünde bulundurarak herhangi bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.
Halihazırda gebe kalmaya çalışıyorsanız, yaşadığınız tüm belirtilerin ne anlama geldiğini anlamaya çalışmanız normaldir. Bununla birlikte yaşadığınız belirtilerin diğer kadınlardan farklı olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Lekelenmeniz olduysa ve gebelik testi yapıp negatif sonuç aldıysanız, sonuçtan emin olmak için testi birkaç gün sonra tekrarlayabilirsiniz. Ancak aklınızda hala soru işaretleri olması halinde doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.