Adet döngüsünün herhangi bir döneminde hamile kalmak mümkündür. Ancak hamile kalma şansı yumurtlama döneminde daha yüksek olduğu için cinsel ilişkinin zamanlamasını, adet döngüsüne göre ayarlamak önemlidir. Her kadının adet döngüsü birbirinden farklı olduğu için yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceği ve adetten kaç gün sonra hamile kalınabileceği kadından kadına değişiklik göstermektedir.
Kadının adet döngüsü içerisinde en doğurgan olduğu günler, yumurtlama gerçekleşmeden ve gerçekleştikten sonraki birkaç gündür. Sperm, kadının vücudunda üç ila beş gün canlı kalabildiği için yumurtlamadan önceki günler ilişkiye girilse dahi yumurtlamayla birlikte döllenmenin gerçekleşmesi mümkündür.
Adetten kaç gün sonra hamile kalabileceğinizi anlamak için adet döngünüz sırasında yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini ve cinsel ilişkinin zamanlamasını buna göre nasıl ayarlayacağınızı bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Adetten Kaç Gün Sonra Yumurtlama Dönemi Başlar?

Adet döngüsü iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama olan foliküler faz, yumurtlama öncesini kapsarken ikinci aşama olan luteal faz ise yumurtlama sonrasını kapsamaktadır. 28 günlük adet döngüleri olan kadınlarda yumurtlama adetin ilk gününden sonra yaklaşık 14 gün sonra gerçekleşmektedir.
Yumurtlama genellikle bir sonraki adet döneminden 14 gün önce gerçekleşse de adet döngüsünün uzunluğu kadından kadına, hatta aydan aya değişiklik gösterebilir. Özellikle adet düzensizliği olan kadınların ne zaman yumurtladıklarını tahmin etmeleri zor olabilir.
Yumurtlama sırasında yumurtalıklardan bırakılan yumurtanın hayatta kalma süresi yalnızca 24 saattir. Ancak sperm, kadın vücuduna girdiğinde rahimde ve fallop tüplerinde üç ila beş gün canlı kalabilmektedir. Bu nedenle yumurtlama sırasında veya önceki günlerde ilişkiye girmek, yumurta ile spermin bir araya gelmesini ve döllenmeyi sağlayabileceği için hamilelik gerçekleşebilir.
Bununla birlikte yumurtlama döneminde yumurta ile spermin bir araya gelememesi ve döllenmenin gerçekleşmemesi halinde hamilelik gerçekleşemez. Bu nedenle yumurtlamadan yaklaşık 12 ila 16 gün sonra adet kanamasıyla birlikte rahim içi tabaka dökülmeye başlar.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Adet döngüsü 28 gün süren bir kadın, bir sonraki adet döneminden yaklaşık 14 gün önce yumurtlamaktadır. Bununla birlikte her kadının adet döngüsü 28 gün sürmediği için yumurtlamanın farklı zamanlarda gerçekleşmesi mümkündür.
Pek çok kadında yumurtlama adet döngüsünün 11 ila 21. günleri arasında gerçekleşir. Son adet döneminin ilk günü, adet döngüsünün ilk günüdür. Yumurtlama, her ay aynı günde gerçekleşmeyebileceği gibi beklenenden birkaç gün önce veya birkaç gün sonra gerçekleşebilir.
Yumurtlamanın gerçekleştiği dönem, doğurganlık penceresi olarak isimlendirilmektedir. Bunun nedeni, adet döngüsü içerisinde hamilelik ihtimalinin bu dönemde en yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin, adet döngüsünün 14. gününde yumurtlayan kadın, yumurtlama günü veya sonraki 24 saat içinde hamile kalabilir.
Bununla birlikte doğurganlık penceresi yumurtlamadan önceki birkaç günü daha kapsamaktadır. Bunun nedeni, spermin kadının vücudunda üç ila beş gün canlı kalabilmesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin, adet döngüsünün 14. günü yumurtlamayan kadının, döngünün 9 ila 13. günleri arasında korunmasız cinsel ilişkiye girmesiyle hamile kalması mümkündür.
Düzenli ve 28 günlük adet döngüleriniz varsa yumurtlama 14. gün gerçekleşecektir. Adet döngüleriniz 28 gün sürmüyorsa ancak düzenliyse yumurtlama, bir sonraki adet döneminden 14 gün önce gerçekleşecektir. Bununla birlikte adet döngüleriniz düzensizse ne zaman yumurtlayacağınızı hesaplamanız mümkün olmayacak ve yumurtlama dönemini tahmin etmek için yumurtlama belirtilerine bakmanız ve ovulasyon testi kullanmanız gerekecektir.
Adet döngülerinizin düzenli olup olmadığını öğrenmenizin tek yolu, döngülerinizi üç ila altı ay boyunca takip etmektir. Adet dönemlerinizi takip etmek ve en doğurgan olduğunuz günleri hesaplamak için kendiniz not alabilir veya çeşitli uygulamalar kullanabilirsiniz.
Adet döngülerinizi hesaplarken adet kanamanızın başladığı günü, döngünüzün ilk günü olarak kabul etmeniz gerekir. Adet döngüleri genelde 26 ila 32 gün sürmektedir. Bu aralıkta düzenli adet döngüleriniz varsa yumurtlama büyük ihtimalle 12 ila 18. günler arasında gerçekleşecektir.
Yumurtlama Dönemi Belirtiler Nelerdir?

Yumurtlama döneminizi takip etmeniz, hamile kalma şansınızı arttırmanız açısından önemlidir. Yumurtlama döneminde görülen belirtiler genel olarak şu şekildedir:
- Karın bölgesinde hafif sancı
- Yumurta akına benzer kaygan ve şeffaf akıntı
- Bazal vücut sıcaklığında hafif artış
- Cinsel istekte artış
Adet döngünüz içerisinde ne zaman yumurtladığınızı takip etmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
Servikal mukusunuzu kontrol edin
Servikal mukus, doğurgan olunan günleri anlamanız için ipucu sağlayabilir. Servikal mukus, adet kanamasından sonra genelde birkaç gün ila bir hafta kadar pek yoktur. Ardından birkaç gün yapışkan bir mukusla karşılaşabilirsiniz. Yumurtlama döneminin yaklaşmasıyla birlikte servikal mukus bol, kaygan ve esnek bir kıvama gelecektir. Yumurta akına benzeyen servikal mukus, spermin yumurtaya ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle servikal mukusunuzun yumurta akına benzer kıvamda olduğu günlerde yumurtlama döneminde olma ihtimaliniz yüksektir.
Rahim ağzınızı kontrol edin
Rahim ağzı, adet döngüsü boyunca değişiklik gösterir. Bazı değişiklikler, spermin ilerlemesini kolaylaştırmak için gerçekleşir. Rahim ağzınızdaki değişiklikleri kontrol etmek için çömelebilir ve parmağınızı vajinanızdan geçirebilirsiniz. Bunu adet döngünüz boyunca farklı günlerde tekrarlayarak rahim ağzınızdaki değişiklikleri anlayabilirsiniz. Rahim ağzı, yumurtlama döneminde daha yukarıda, yumuşak ve açık olacaktır. Yumurtlama döneminde rahim ağzının yanı sıra vajina dudaklarında da değişiklikler meydana gelir. Bu dönemde vajina dudaklarınızın daha şişkin veya daha dolgun olduklarını fark edebilirsiniz.
Sancılarınıza dikkat edin
Yumurtlama döneminde bazı kadınlarda mittelschmerz adı verilen ve adet sancısından daha hafif olan bir ağrı görülür. Bu ağrı genelde döngü içinde yumurta bırakan yumurtalığın olduğu tarafta gerçekleşir. Adet döngünüz ortalarında ağrınız veya sancınız olması, yumurtlamanın gerçekleştiğini gösteriyor olabilir.
Vücut sıcaklığınızı ölçün
Vücut sıcaklığındaki değişimler, yumurtlamanın yaklaştığını gösteriyor olabilir. Adet döngüsü içerisinde hormonlarda yaşanan değişiklikler, bazal vücut sıcaklığınızın değişmesine neden olur. Adet döngüsünün ilk aşamasında östrojen seviyeleri yüksektir ve bazal vücut sıcaklığı düşüktür. Yumurtlamadan birkaç gün sonra ise vücut sıcaklığı yaklaşık yarım derece artış gösterir. Bu artış, progesteronun rahmi hamileliğe hazırlamaya başlamasıyla birlikte gerçekleşir. Vücut sıcaklığı yükseldiğinde genelde yumurtanın döllenmesi için gecikmiş olunmaktadır. Bununla birlikte vücut sıcaklığınızı birkaç döngü boyunca takip ederek sonraki döngüleriniz sırasında ne zaman ilişkiye girmeniz gerektiğini tahmin edebilirsiniz.
Ovulasyon testi yapın

Ovulasyon testleri, yumurtlama dönemini tahmin etmek için LH hormonunu ölçerek çalışır. İdrardaki LH seviyelerini ölçen bu testler, yumurtlamayı gerçekleşmeden yaklaşık 24-36 gün öncesinde tespit edebilmekte ve bu sayede yumurtlama döneminde ilişkiye girmeye fırsat tanımaktadır.
Hamile Kalma Şansını Arttırmanın Yolları
Hamile kalma şansınızı arttırmak için yumurtlamadan önceki 2-3 gün, yumurtlama günü ve yumurtlamadan sonraki birkaç gün ilişkiye girebilirsiniz. Bununla birlikte hamile kalma şansınızı arttırmak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Düzenli olarak cinsel ilişkiye girin. Cinsel ilişki, yumurtlama döneminde önemli olmakla birlikte ay boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girmeniz, hamilelik şansınızı önemli ölçüde arttırmanıza yardımcı olacaktır.
- Sigara içmeyin. Sigara, doğurganlığı olumsuz yönde etkilemekte ve hamile kalındığında fetüs üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.
- Alkolü sınırlayın. Alkol, hem kadınlarda hem erkeklerde doğurganlığı azaltabilmekte ve hamile kalındığında fetüse zarar verebilmektedir.
- Normal kiloda olun. Aşırı kilolu ya da zayıf olan kişilerde yumurtlama düzensiz olabileceği için hamile kalma şansı azalabilmektedir.
- Stresinizi kontrol altına alın. Kaygı veya stres, doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebileceği için stresinizi kontrol altına alma yöntemlerine başvurmanız faydalı olabilir.
- Sağlık sorunlarınız varsa tedavi görün. Hormonal sorunlar, polikistik over sendromu, rahim miyoları ve otoimmün bozukluklar gibi pek çok sağlık sorunu, doğurganlığı etkileyebildiği için gerekli tedaviyi görmeyi ihmal etmeyin.
Sonuç Olarak
Her kadının adet döngüsü birbirinden farklı olmakla birlikte hamilelik, yumurtlama sırasında ve yumurtlamadan hemen sonra gerçekleşmektedir. Sperm, kadın vücudunda beş güne kadar canlı kalabildiği için yumurtlamadan önceki günlerde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi halinde de hamile kalmak mümkündür.
Yumurtlama, 28 günlük adet döngüsünde bir sonraki adet döneminden yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Bu nedenle ortalama 4-5 gün süren adet kanaması bittikten 10-11 gün sonra yumurtlamanın gerçekleşmesiyle birlikte hamile kalınabilir. Ancak spermin kadın vücudunda canlı kalabildiği süre hesaba katıldığında bundan önceki günlerde de hamile kalınabilir.
Hamilelik, doğurganlık penceresi içerisinde mümkün olmakla birlikte bazı durumlarda çeşitli nedenlerden dolayı hamile kalmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle 35 yaşın altındaysanız ve bir yıldır hamile kalamıyorsanız veya 35 yaşın üzerindeyseniz ve altı aydır hamile kalamıyorsanız bir uzmana görünmeniz gerekir. Bu sayede ortada hamile kalmanızı engelleyen bir sorun olup olmadığını anlayabilir ve gerekli tedaviyi bir an önce görebilirsiniz.