Hamilelik testi yapmak kolay bir iştir. Tek yapmanız gereken size verilen teste idrarınızı yapmak, bir kaç dakika beklemek ve sonra sonuçları almaktır. Ancak en doğru sonuçları almak için testin zamanlamasını doğru tutturmak da önemlidir. Çünkü hamile kalmaya çalışsanız da çalışmasanız da, yaptığınız testin doğruluğundan emin olmanız gerekiyor.
Hamilelik Testleri Nasıl Çalışırlar?
Yumurtlama ve beklenen adet arasındaki iki haftalık bekleme sinir bozucu olabilir. Bu nedenle hamilelik testlerinin nasıl çalıştığını anlamak bu konuda yardımcı olabilir.
Neyse ki bu testleri uygulamak oldukça basit. Testler, idrardaki hCG adı verilen hormonu tespit ederler çünkü insan bedeni döllenmeden 6 gün sonra bu hormonu salgılamaya başlar.
Testler Hangi Hormonları Test Ediyorlar ve Neden?
Hamileliğin başlarında hCG düzeyleri hızlı bir şekilde artış göstereceklerdir. Bu artık ilk olarak kanda, sonrasında idrarda görülür ve bu nedenle hamile olduğunuzun tespiti için ikisi de kullanılabilir. Kan veya idrar testinde bedeninizin hCG üretip üretmediği tespit edilebilir. Doktor ayrıca tam hCG düzeyini kan testi ile görebilir.
Bazı kadınların hCG düzeyleri ilk 8-10 hafta içerisinde 48-72 saatte bir neredeyse iki katına çıkar. Ancak bu değişim kişiden kişiye değişir ve bu nedenle herkeste artış hızı aynı olmayacaktır. Dolayısıyla doktorunuz tam hCG düzeylerini tespit ederse ve her üç günde bir iki katına çıkmıyorsa, bu illa ki bir problem olduğu anlamına gelmez. Düzeylere dair endişelerinizi doktorunuzla paylaşmayı unutmayın.
Adet Gecikmesinden Sonra Ne Zaman Gebelik Testi Olmalı?
Eğer adet zamanınız geldiyse ve geciktiyse, test yapmanın zamanıdır denilebilir. Eğer adetleriniz düzenliyse, beklenen günde gelmediği zaman testi olabilirsiniz. Ancak negatif sonuç almanıza rağmen adet olmazsanız, 2-3 gün içerisinde bir test daha olabilirsiniz.
Normal adetleriniz düzensizse veya geçmişte birden fazla atlama olduysa, son adetinizden itibaren 36 gün beklemek uygun olacaktır.
Adetten Önce Test Olmanın Bir Anlamı Var mı?
Hamile olup olmadığınıza dair kaygılarınız varsa, hemen test yapmak isteyebilirsiniz. Bu kafanızı rahatlatacaksa elbette yapın ancak tam doğru sonuç ortaya çıkmayabilir ve bir kaç gün sonra tekrar test olmanız gerekebilir. Özellikle yumurtlama ve adet takibi yapmak bu konuda size fayda sağlayacaktır.
Genellikle adetin kaçması beklenir çünkü bu noktada hCG düzeyleri daha yüksektir ve hamileyseniz testin pozitif çıkma ihtimali de fazladır.
Eğer erken test yaparsanız ve negatif sonuç alırsanız, buna karşın adetiniz zamanında gelmezse, bir test daha olmanız gerekir. İki test arasında bir kaç gün olması, tekrar yanlış negatif sonuç almamak için önemlidir. Test yine negatifse ama adetiniz gelmiyorsa, doktorunuza ulaşmak iyi bir fikir olabilir.
Cinsel İlişkiden Ne Kadar Sonra Hamilelik Testi Yapılmalı?
İlişkiden sonra test için beklemek biraz zorlu olabilir. Ancak bu iki haftalık beklemenin önemli bir sebebi vardır. Embriyonun rahim duvarına yerleşmesini beklemeniz gerekir çünkü hCG ancak bu evreden sonra artış göstermeye başlar ancak tespit edilebilir hale gelmesi daha da zaman alır. Dolayısıyla aksi durumda doğru sonuç almanız mümkün olmayacaktır. hCG düzeyleri önce kanda, ardından idrarda artış gösterirler.
Yerleşme genellikle döllenmeden 6-10 gün sonra olur ve bu nedenle ilişkiden bir kaç gün sonra test yapmanın bir anlamı yoktur. Ayrıca ilişkiden hemen sonra döllenmenin olacağı da kesin değildir çünkü döllenme süreci beş günü bulabilir.
Yumurtladığınızda, yumurta yumurtalıklarınızdan salınır ve fallop tüplerinden rahme doğru ilerler. Rahimde 24 saat kalır ve sonrasında parçalanır. Ancak sperm, yumurta ile bu aralıkta karşılaşırsa, döllenme olur. Ancak sperm yumurtayı sadece bu 24 saatlik aralıkta döllemez. Eğer yumurtlamadan bir kaç gün önce ilişki yaşadıysanız, spermlerin bazıları hala üreme sisteminde kalmış olabilirler çünkü beş güne kadar yaşayabilirler. Dolayısıyla önce sperm, sonra yumurta gelebilir. Bu nedenle en doğurgan olduğunuz aralık, yumurtlama gününüz değil ondan beş gün öncesinden başlar.
Döllenmenizin tam olarak ne zaman olduğunu anlamak da bu nedenle zordur. Dolayısıyla son korunmasız ilişkiden 21 gün sonrası veya geciken adet gününde test olmak uygun olur. Bir kaç gün daha geçerse sonuçlar daha da doğru olabilirler. Bu sebeple beklemenin faydası vardır.
Yumurtlamadan Kaç Gün Sonra Test Yapabilirsiniz?
Ne zaman yumurtladığınızı takip ediyor olabilirsiniz ve böylece doğurgan aralığınızı da bilirsiniz. Adet genellikle yumurtlamadan 14 gün sonra gelir ve bu nedenle gelmezse test için uygun bir zamandır. Ne zaman yumurtladığınıza dair bir fikriniz yoksa, adet gecikmesini beklemeniz daha doğru olur.
Test Günün Hangi Zamanında Uygulanmalı?
Hamilelik testini sabah ilk idrara çıkma ile birlikte uygulamanız gerektiğini duymuşsunuzdur ve bu oldukça doğru. Çünkü gece boyunca biriken idrar, gün içindekinden daha konsantre olur. Gece boyunca su içmeyiz ve zaten az miktarda olan hCG böylece idrarda daha tespit edilebilir halde olur.
Ancak gün içerisinde kullanımı da mümkündür. Fakat çok fazla su içiyorsanız yanlış negatif sonuç alabilirsiniz.
Ne Zaman Çok Erken Olur?
Hamilelik testinin kan veya idrardaki hCG düzeylerini ölçtüğünü artık bildiğinize göre, ne kadar erken test yapabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.
Geleneksel testler genellikle beklenen adetten dört gün öncesinden daha öncesini erken olarak tanımlarlar. Çünkü bu aşamada henüz yeterince hCG hormonu yoktur. Dolayısıyla yanlış negatif riski yüksektir.
Ancak erken tespit testleri de satılıyorlar ve bunların daha hassas oldukları ve değişimleri daha erken görebildikleri belirtiliyor. Fakat özellikle kan testi bu konuda daha doğru sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
Doğum Kontrolündeyken Gebelik Testi
Şu anda doğum kontrol hapı, spiral, implant kullanmanıza rağmen hamilelik şüpheniz olabilir. Hiç bir doğum kontrol yöntemi doğru da kullanılsa %100 koruma sağlamaz. Dolayısıyla bu şüphe normaldir. Ancak kullandığınız doğum kontrol yönteminin test sonucu üzerinde bir etkisi yoktur. hCG hormonu gebelik ile üretilir ve doğum kontrolündeki östrojen veya progesteronla bir bağlantısı yoktur.
Eğer hormonal doğum kontrol yöntemleri kullanıyorsanız ve gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzdan fikir almanız doğru olacaktır.
Erken Gebelik İşaretleri Nelerdir?
Son zamanlarda sıradışı şekilde yorgun veya bulantılı mı hissediyorsunuz? Bu işaretlerden dolayı test olmak isteyebilirsiniz ancak adet gecikmesi haricinde göz atabileceğiniz bazı erken gebelik işaretleri şöyle:
- Daha sık idrara çıkmak: Hamile olduğunuzda bedeniniz daha fazla kan üretir. Bu da böbreklerin daha fazla atık süzmesi anlamına gelir ve daha fazla idrara çıkarsınız.
- Bitkinlik: Erken gebelikte çok yorgun olmak yaygındır ve bunun sebebi progesteron hormonunun yüksek olmasıdır.
- Bulantılar: Hamileliğin ikinci haftasında bile ortaya çıkabilirler. Bulantılı hissetmenize rağmen kusamayabilirsiniz.
- Memelerde şişkinlik ve hassasiyet: Adet öncesindekine benzer bir histir. Ayrıca daha büyük hale gelmeleri de mümkündür.