Kasık ağrısı acil bir durum değildir ve genellikle hamileliğin ters gittiği anlamına da gelmez. Ancak yine de yaşadığınız bu tür problemlerden doktorunuza bahsetmeniz de önemlidir.
Hamilelikte kasık ağrısının pek çok sebebi olabilir ve bunlar arasında bağ doku ağrıları ile vajinal kaynaklı ağrılar da bulunurlar. Hamilelik ilerledikçe ağrının daha yoğun hale gelmesi de mümkündür.
Sebepleri ve Tedavi Süreci
Aşağıda hamilelikte kasık ağrısının en yaygın bazı sebepleri mevcut.
Symphysis Pubis Bozukluğu
Symphysis Pubis, sağ ve sol kasık kemikleri arasında bulunan bir eklemdir. Hamilelikte bağ dokular ve kaslar, büyüyen rahim ve bebeği desteklemek için esnerler ve gevşerler. Bu süreç Symphysis Pubis’in dengesiz hale gelmesine sebep olur ve bunun sonucunda bir bozukluk oluşur.
Bu rahatsızlık aşağıdaki belirtileri verebilir ve genellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde kötüleşme eğilimi gösterir:
- Kalça ve kasıkta kıtlama
- Kasık bölgesinde kas spazmları ve keskin ağrılar
- Vajina, perineum ve rektum bölgesinde keskin ve birden gelen ağrılar
- Vajina ve kasık bölgesinde elektrik şokuna benzer hisler
- Bir pelvik bölgeden diğerine doğru yayılan ağrılar
Rahatsızlığa sahip olan pek çok kadın özellikle elektriklenme hissini yaşar. Ağrı hafif veya ağır olabilir ve genellikle aşağıdaki aktiviteler sebebiyle ağırlaşır:
- Oturur pozisyondan ayağa kalkmak
- Merdiven çıkmak
- Ağır nesneler taşımak
Tedavi
Symphysis Pubis bozukluğu bir tıbbi problem değil, geçici bir ağrı kaynağıdır. Hamile kadında veya gelişen bebekte bir problem olduğu anlamına gelmez.
Çoğu kadın için belirtiler doğumdan kısa süre sonra geçerler. Bu esnada hafif kalça esnetme hareketleri ve egzersizler belirtileri azaltmaya yardımcı olurlar.
Aşağıdaki tedaviler bazı kadınlarda rahatlama sağlamaktadırlar:
- Akupunktur
- Kiropraktik masaj
- Kasık bölgesine sıcak veya buz uygulaması
Yuvarlak Bağ Ağrısı
Yuvarlak bağlar sağlam, fibröz yapıdaki bağ dokulardır ve kasık bölgesinde yer alarak rahmi tutar, desteklerler. Hamilelikte rahmin büyümesi bu bağların esnemesine sebep olur. Bunun sonucunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilirler:
- Kasıktan kalça ve üst bacaklara doğru yayılan ağrı
- Kasıkta veya midenin her iki yanında belli belirsiz ağrılar
- Midenin bir veya her iki yanında spazm benzeri kas ağrıları
- Sadece bir saniye kadar süren keskin, ani ve yoğun ağrılar
Pek çok kadın ağrıların ani hareketler sonucunda artış gösterdiğini belirtir.
Tedavi
Yuvarlak bağ ağrısı hamilelikte bir problem olduğu anlamına gelmez ve genellikle doğumdan kısa bir süre sonra geçer. Ancak ağrıyı hafifletmek için bazı stratejilerden faydalanabilirsiniz:
- Yuvarlak bağlarda ağrıya sebep olabilecek şeyler yapmadan önce kalçayı esnetmek
- Ayakta, otururken veya öksürürken rahmi elle desteklemek
- Yavaş pozisyon değiştirmek
- Ağrılı bölgeye sıcak su torbası koymak
Vajinal Enfeksiyonlar
Vajinanın hassas bir bakteri ve mantar dengesi vardır. Vajinal mantar enfeksiyonları, bölgedeki mantarların aşırı çoğalmaları sonucunda ortaya çıkarlar. Çoğu vakada candida albicans mantarında aşırı çoğalma vardır.
Hamilelik gibi pek çok faktör, vajinadaki mantarların aşırı çoğalmalarına sebep olabilir. Hamilelikteki hormonal değişimler vajinanın normal pH dengesinin bozulmasına sebep olurlar ve bu da mantarların kontrolden çıkmalarına sebep olabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonuna sahip olan kadınlar aşağıdaki belirtileri yaşayabilirler:
- Vajina ve vulvada yanma ve kaşınma hissi
- Perineum ve anüs bölgesinde kaşıntı ve yanma
- Genelde kokusuz olan ve lor peynirine benzeyen yoğun vajinal akıntı
- İdrar yaparken ağrı
- Cinsel ilişki esnasında ağrı
Tedavi
Vajinal mantar enfeksiyonları için genellikle mantar ilaçları kullanılırlar. Hamile ve emziren kadınların mantar ilacını hap olarak almamaları gerekir. Ancak vajinaya sürülen krem ve diğer ürünlerin kullanımı güvenlidir.
Yukarıdaki belirtileri yaşayan kadınlar doktorlarından randevu almalılar çünkü mantar enfeksiyonunu taklit edebilen başka rahatsızlıklar da var ve bunların tedavi yöntemi farklı olmaktadır.
Vajinal Kuruluk
Bazı kadınlar gebelikte vajinal kuruluk yaşarlar. Bu da aşağıdaki belirtilere sebep olur:
- Vajina bölgesinde genel rahatsızlık, kaşıntı ve ağrılar
- Cinsel ilişkinin ağrılı ve rahatsız edici olması
- Normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı
- Tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları
Tedavi
Vajinal nemlendiriciler vajinal kuruluğun hafiflemesine yardımcı olabilirler. Bu kremler doğrudan vajinanın içine uygulanabilirler.
Su bazlı kayganlaştırıcılar da cinsel aktivite esnasında vajinal kuruluğun hafiflemesine yardımcı olabilirler. Ancak kadınların gebelik döneminde östrojen bazlı kayganlaştırıcıları kullanmamaları gerekiyor.
Eğer evde tedavi ile iyileşme görülmüyorsa daha fazla öneri için doktorunuza danışabilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Hamile kadınlar tüm ağrı ve sızılarını doktorları ile görüşmeliler.
Kasık ağrısı hamilelikte yaygın bir belirtidir ve genellikle tedavi edilebilir ve iyi huylu bir sebepten kaynaklanır. Yine de daha ciddi rahatsızlıkları elemek için doktora danışmak faydalı olacaktır. Doktorunuz aynı zamanda ağrı ve onla bağlantılı belirtilerin kontrol altına alınması için bir tedavi planı da sunabilir.
Hamilelikte aşağıdaki belirtileri yaşayanların en kısa sürede doktorlarına ulaşmaları gerekiyor:
- Yoğun ağrılar
- Kötüleşen ağrılar
- Üst karın gibi diğer bölgelerde ortaya çıkan ağrı ve sızılar
Eğer aşağıdaki belirtiler hamilelikte ortaya çıkarlarsa hemen acile ulaşmanız gerekir:
- Gebeliğin 37. haftasından önce ağrılı sancılar
- Vajinadan kan gelmesi
- Ateş ve üşüme
- Göğüs ağrısı
Sonuç Olarak
Hamilelikte kasık ağrısı yaygındır. Genellikle normal hormonal ve diğer bedensel değişimlerden kaynaklanır. Yine de her türlü ağrı ve sızıyı doktorunuza aktarmanız gerekir. Doğru teşhis, doğru tedavi için önemlidir.
Vajinal mantar enfeksiyonları tedavi edilebilirlerdir ve doğru tedavi ile herkes kolayca iyileşebilir. Vajinal kuruluk ise evde bile tedavi edilebilir. Ancak bu rahatsızlıklar sürekli olurlarsa tavsiye için doktora ulaşmak gerekir.
Yuvarlak bağ ağrıları olanlarda ise kasık ağrısı genellikle doğumun ardından geçer. Ancak bazı kadınlarda sonrasında da tedavi gerekli olabilir. Eğer ağrı devam ederse başka sağlık problemlerinin riskini değerlendirmek için doktorunuza ulaşmanız gerekir.