Düşük, anne karnındaki fetüsün gebeliğin 20. haftasından önce kaybedilmesidir. Düşüklerin çoğu gebeliğin ilk haftalarında gerçekleşmekte ve gebelik ilerledikçe düşük riskinde azalış olmaktadır. Düşüğün ilk belirtisi genelde kanama olmakla birlikte bazen kanamadan önce başka belirtiler görülebilmektedir.
Kanama olmadan gerçekleşen düşük genelde ilk trimesterde görülmektedir. Düşüğün tespiti çoğunlukla ultrasonda fetal kalp atışı olmamasıyla gerçekleşmektedir. Düşükte kanama olmasa da gebeliğe ait dokunun atılması için ilaç kullanımı veya ameliyat gerekli olabilmektedir.
Kanama olmadan düşüğe neden olabilecek faktörleri, düşüğün nasıl teşhis edildiğini ve neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Düşük Nedir?
Düşük, anne karnındaki fetüsün kaybedilmesidir. Genelde gebeliğin ilk 13 haftasında gerçekleşen düşükte ilk belirti çoğunlukla kanama olmakla birlikte hiçbir belirti görülmeyebilir.
Düşüğe neden olan faktörlerin genel olarak şunlar olduğu söylenebilir:
- Bebeğin kromozomlarıyla ilgili sorunlar
- Rahim veya rahim ağzıyla ilgili sorunlar
- Annenin sağlığıyla ilgili sorunlar
- Enfeksiyonlar
Düşükte kanama ve gebeliğe ait dokuların hızla vücuttan atılması gibi belirtiler görülebildiği gibi hiçbir belirti görülmeyebilir. Belirti görülmemesi halinde ultrason sırasında düşük yapıldığı tespit edilebilir.
Düşük sonrası vücudun iyileşme süresi birkaç hafta ila birkaç ay sürebilir. Sürecin ne kadar uzun olacağı yaşanan düşüğe ve ameliyata ihtiyaç duyulup duyulmadığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Düşükte Neden Kanama Olmaz?
Düşük, rahimdeki fetüsün gelişiminin durmasıyla meydana gelen bir komplikasyondur. Genelde fetüsteki genetik bir sorun nedeniyle meydana gelen düşük bazense rahim veya rahim ağzıyla ilgili sorunlardan ya da başka sağlık sorunlarından kaynaklanabilmektedir.
Düşük yapan bazı kadınlarda kanama ve ağrı gibi belirtiler görülürken bazılarında ise hiçbir belirti görülmeyebilir. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte düşük gerçekleşse dahi gebelik hormonlarının salgılanmasından dolayı belirti görülmeyebileceği düşünülmektedir. Hormonların salgılanmaya devam etmesiyle kanama ve kramp gibi belirtiler görülmeyebilir.
Düşükte belirti görülmesinin ise gebelik hormonlarının azalmasıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Hormonların azalmasıyla birlikte kanama ve kramp gibi belirtilere rastlanabilmektedir.
Kanama Olmadan Düşük Belirtileri
Düşükte genelde adet sancısına benzer sancı ve vajinal kanama meydana gelir. Ancak kanama gerçekleşmeyen düşüklerde hiçbir belirti görülmeyebilir.
Kanam olmadan düşük yapıldığında bazen kramp ve kahverengimsi-pembemsi vajinal akıntı olabilir. Ancak yaşanan belirttiler genelde hafif olduğundan dolayı bunların gebelikte görülebilen normal belirtiler olduğu düşünülebilir.
Kanama olmadan düşük gerçekleşmiş olsa dahi vücuttaki gebelik hormonları hala yüksek olduğundan dolayı düşükten sonra göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı ve yorgunluk gibi gebelik belirtileri devam edebilir. Ayrıca gebelik testi yapıldığında pozitif sonuç alınabilir. Bu nedenle düşüğün tespit edilmesi doktor muayenesi sırasında gerçekleşebilir.
Düşükte başka belirtiler de mevcut olduğu için kanamanız olmasa dahi aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde doktorunuza haber vermeniz önemlidir:
- Gebelik belirtilerinin aniden azalması
- Gebelik testinin negatif sonuç vermesi
- Mide bulantısı, kusma, ishal
- Sırt ağrısı
Gebelik ilerlemişse düşük yapıldığında fetüsün hareketlerinde fark edilir derecede yavaşlama ve durma görülebilir.
Kanama Olmadan Düşük Nasıl Tespit Edilir?
Kanama olmadan gerçekleşen düşük genelde rutin doktor kontrolünde tespit edilmektedir. Ultrasonda fetüsün gebelik haftasına göre çok düşük olduğu görülebilir veya fetal kalp atışının olmadığı tespit edilebilir.
Gebeliğin 18 ila 21. haftaları arasında yapılan detaylı ultrason da düşüğün tespitine yardımcı olabilir. Detaylı ultrasonda amniyon kesesi içindeki fetüs ya da embriyo görüntülenir. Bu tarama sırasında fetüsün olması gerektiğinden küçük olduğu veya kardiyak aktivite olmadığı görülebilir.
Detaylı ultrason aynı zamanda amniyon kesesinin boş olduğunu veya kesenin olmadığını gösterebilir. Bu durumda fetüsün gelişimi çok erken dönemde durmuş ve boş gebelik gerçekleşmiş olabilir.
Kanama Olmadan Düşük Nasıl Tedavi Edilir?
Kanama olmadan gerçekleşen düşüğün tedavisi, fetüsün hangi aşamada olduğu ve gebenin ihtiyaçları gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kanamada olmadan düşük tedavisinde başvurulabilecek tedavi seçenekleri şu şekildedir:
Gözlem
İlk trimesterde kanama olmadan gerçekleşen düşükte hormon seviyelerinde azalma oldukça kanama ve kramplar meydana gelebilir. Bu süreçte düşüğün kendi kendine ilerleyip ilerlemediğini görmek için durumu gözlemlemek gerekebilir. Gebede kanın pıhtılaşmasıyla ilgili bir bozukluk veya enfeksiyon belirtisi yoksa düşüğün kendi kendine ilerlemesini beklemek en iyi seçenektir. Bununla birlikte bu seçenek, bebeğini kaybeden biri için zor olabileceğinden ilaç kullanımına veya ameliyata başvurulması gerekebilir.
İlaç tedavisi
Düşükte gebeliğe ait dokunun atılması için ilaç kullanılabilir. Bunun için kullanılan ilaçlar gebelik dokusunun rahim duvarından ayrılmasına yardımcı olur ve rahim ağzının genişlemesine ve rahmin kasılmasına yardımcı olarak dokunun atılmasını sağlar. Bu sayede süreç üzerinde hastanın kontrolünün olması sağlanır ve sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olunur.
Ameliyat
Ameliyat, düşüğün hemen tamamlanmasını sağlar. Düşükte başvurulan prosedürler dilatasyon ve küretaj (D&C) veya dilatasyon ve tahliyedir (D&E). Her iki prosedürde de rahim ağzı genişletilir ve gebeliğe ait dokunun rahimden kazınması için uzun ve keskin bir küret kullanılır.
Düşük Sonrası Gebelik
Düşük genelde tek seferlik bir komplikasyondur ve her kadının başına gelebilir. Bu nedenle düşük sonrası kadınlar yaklaşık üç adet döngüsü kadar bekledikten sonra tekrar gebe kalmayı deneyebilir.
Düşük sonrası yaşanan gebeliklerin sağlıklı geçme ihtimali yüksek olsa da bazı kadınlarda tekrarlayan düşükler görülebilmektedir. Tekrarlayan düşük ihtimali az olmakla birlikte aşağıdaki durumlarda düşük riskinde artış olabilir:
- Kan pıhtılaşmasıyla ilgili sorunlar
- Hormonal sorunlar
- Bazı otoimmün bozukluklar
- Yüksek kan şekeri
- Polikistik over sendromu (PKOS)
Üst üste iki ya da daha fazla kez düşük yaptıysanız kan testi, genetik test ve ultrason gibi testlerle düşüğe neden olan faktörlerin tespit edilmesini isteyebilir ve sağlıklı bir gebelik için neler yapabileceğinizi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Sonuç Olarak
Kanama olmadan gerçekleşen düşük, anne karnındaki fetüsün gelişiminin durması ancak henüz belirti göstermemesi ile meydana gelmektedir. Düşüğün hiçbir belirti vermemesi halinde tespiti doktor ziyareti sırasında yapılmaktadır. Düşük teşhisi doğrulandıktan sonra süreç akışına bırakılabileceği gibi hastanın ihtiyacına ve isteğine göre ilaç tedavisi ve ameliyat gibi yöntemlere başvurulabilmektedir.